Ρουμανία: Νέα διαμάχη Μπασέσκου - Πόντα

Διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον πρόεδρο και στον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου και Βίκτορ Πόντα για το ποιος έχει δικαίωμα να ορίσει Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και ο κ. Μπασέσκου και ο κ. Πόντα επιθυμούν να αναλάβει το ίδιο πρόσωπο καθήκοντα Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλουν ο μέχρι πρότινος Επίτροπος Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλος να διατηρήσει το αξίωμα.

"Με δεδομένη την αναγνώριση που έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο επαναδιορισμός του πιθανότατα δεν θα απορριφθεί" δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ρουμανίας.

Ο
πρωθυπουργός, Βίκτορ Πόντα εξέφρασε την ίδια άποψη. "Ο Ντάτσιαν Τσιόλος έχει την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης να διεκδικήσει μία ακόμη θητεία. Έχω ήδη ενημερώσει τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη θέση της Ρουμανίας" είπε ο κ. Πόντα.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με το νόμο, η κυβέρνηση αποφασίζει ποιος θα προταθεί Επίτροπος της ΕΕ και όχι ο πρόεδρος.

Όμως ο πρόεδρος εκπροσωπεί τη Ρουμανία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με το Σύνταγμα και ο κ. Μπασέσκου υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται εντολή από την κυβέρνηση για να προτείνει τον Επίτροπο της Ρουμανίας στην ΕΕ.

"Δεν χρειάζομαι εντολή, καθήκον μου είναι να υπερασπίζομαι το εθνικό συμφέρον" είπε ο κ. Μπασέσκου σημειώνοντας ότι ο Επίτροπος της ΕΕ ορίζεται από την κυβέρνηση σε συμφωνία με τον πρόεδρο της χώρας.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Ρουμανίας έχουν μία μακρά ιστορία διαφωνιών, η οποία κορυφώθηκε στο δημοψήφισμα για την απομάκρυνση του Τραϊάν Μπασέσκου, τον Ιούλιο του 2012.

Οι περισσότερες από τις 28 χώρες - μέλη της ΕΕ έχουν ήδη ανακοινώσει τους μελλοντικούς Επιτρόπους. Οι υποψήφιοι θα περάσουν από ακροάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο, πριν από την ψηφοφορία για την εκλογή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα PNL κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός παραβιάζουν τη διαδικασία ορισμού Επιτρόπου και τόνισε ότι αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στη νομιμότητα του μελλοντικού εκπροσώπου της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Ο νόμος 373 του 2013 ορίζει σαφώς ότι το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας πρέπει να ενημερώνεται από την κυβέρνηση, προκειμένου να συγκαλεί ακροάσεις της ειδικής επιτροπής. Ούτε ο πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου ούτε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα τήρησαν τη διαδικασία" αναφέρεται σε ανακοίνωση του PNL, στην οποία γίνεται επίκληση δήλωσης του Μπόγκνταν Ράντου Τιμπάου προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το PNL τονίζει ότι νυν Επίτροπος Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλος παραμένει η καλύτερη επιλογή για την εκπροσώπηση της Ρουμανίας, και χαρακτηρίζει "απαράδεκτο" να γίνεται ένας επαγγελματίας με το προφίλ αυτό θύμα ενός ακόμη από τα πολλά επεισόδια της συμβίωσης Μπασέσκου - Πόντα.

Ο κ. Τιμπάου στη δήλωσή του ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μπασέσκου ανακοίνωσε ότι προτείνει τον Τσιόλος, παρότι δεν υπάρχει νομική διάταξη για τέτοιο προεδρικό προνόμιο. Από την άλλη πλευρά ο κ. Πόντα απέτυχε να ενημερώσει τη Βουλή για την υποψηφιότητα, πρόσθεσε.

"Όταν ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση, ο Βίκτορ Πόντα υποσχέθηκε να σέβεται το ρόλο της Βουλής. Σήμερα είμαστε λυπημένοι επειδή ο πρωθυπουργός δεν τήρησε την υπόσχεσή του" ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα