Ρωσική απόβαση στην Αθήνα

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Συνολικά 48 τουριστικοί πράκτορες της Ρωσίας, δηλαδή το σύνολο σχεδόν των ρωσικών tour operators, αναμένεται να δώσουν το παρόν στο ελληνορωσικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το προσκλητήριο εστάλη από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και, όπως λένε οι πληροφορίες, ο αριθμός των tour operators που αποδέχτηκαν τελικά το ελληνικό κάλεσμα «ξάφνιασε ευχάριστα». Σύμφωνα επίσης με το ρεπορτάζ, ένας από τους πλέον βασικούς στόχους των διοργανωτών του φόρουμ θα είναι να «κατευθύνουν» τους Ρώσους tour operators, τις

τρεις περίπου ημέρες που θα μείνουν στη χώρα, να στρέψουν το βλέμμα τους και στην πρωτεύουσα, εκεί όπου οι ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και οι τουριστικές επιχειρήσεις εν γένει, δέχονται το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα εξαιτίας της κάθετης πτώσης του εσωτερικού τουρισμού και της υποβάθμισης του κέντρου.

Το ενδιαφέρον προς τη «ρωσική πηγή» κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι φυσικά, αν ληφθεί υπόψη πως οι αφίξεις Ρώσων τουριστών μόνο για το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο 23,7% σε σχέση με το 2011, ενώ ανάλογη αυξητική πορεία ακολουθούν η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση και η μέση κατά κεφαλή δαπάνη ανά ταξίδι. Τα παραπάνω νούμερα κατατάσσουν αυτή τη στιγμή τη Ρωσία στην πρώτη τριάδα των χωρών- πηγών τουριστικών εσόδων και όπως είναι φυσικό στον κορυφαίο target group του τουριστικού μάρκετινγκ.

Εύλογα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στη «διοχέτευση» Ρώσων τουριστών προς τους νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς, οι οποίοι όμως κατά κανόνα σημειώνουν θετική πορεία κατά την καλοκαιρινή περίοδο, κατέχοντας μάλιστα και την πρωτιά στον τομέα της απασχόλησης στα ξενοδοχεία.

Μετά λοιπόν τα εντυπωσιακά νούμερα τα οποία έφεραν πέρσι οι Ρώσοι τουρίστες, τόσο στο κομμάτι των αφίξεων, αλλά κυρίως στο βασικό ζητούμενο των κατά κεφαλή δαπανών, οι εγχώριες επιχειρήσεις του τουρισμού αναζητούν εναγωνίως και φέτος να πιαστούν από τη «ρωσική σανίδα».

Φορείς από τους κλάδους των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων εκτιμούν πως υπάρχει ακόμη πολύ πρόσφορο έδαφος για προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στη ρωσική αγορά, αναμένοντας μάλιστα φέτος τουλάχιστον ένα εκατ. Ρώσους τουρίστες παραπάνω και κατ’ επέκταση 1,2 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα.

Όχημα για την επίτευξη του παραπάνω –εξαιρετικά αισιόδοξου- στόχου θα αποτελέσουν τα 16 visa centers που λειτουργούν επί ρωσικού εδάφους και επακόλουθα η απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης visas, η επιτάχυνση της οποίας έχει τεθεί στην κορυφή της ατζέντας των αιτημάτων των θεσμικών φορέων του τουρισμού.

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα