«Ριζική πολιτική αλλαγή η λύση για τη χώρα»

Το πολιτικό συμπέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ από τις τελευταίες εξελίξεις, δηλαδή τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες στη βουλή, τις Πράξεις ΝομοθετικούΠεριεχομένου, τη φορολογική πολιτική και την προσωπική στάση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου,

είναιότι «όσο διατηρείται το παρόν πολιτικό κατεστημένο, τόσο θα βαθαίνει η καταστροφή της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας».

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η λύση για τη χώρα είναι η ριζική πολιτική αλλαγή, με δημοκρατικές διαδικασίες.

Αποτιμώνταςτα γεγονότα αυτά, κυρίως τα όσα συνέβησαν στη βουλή χθες το βράδυ, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για μεθοδευμένη επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ και παραβίασης της μυστικότητας της ψήφου των βουλευτών, η οποία, σύμφωνα μετο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι μείζονος σημασίας γιατί:

1.Οι υπαρκτές ποινικές ευθύνες για τη μη αξιοποίηση της λίστας, παραμένουν "ορφανές".

2.Μεθοδεύτηκε και υλοποιήθηκε η μη-μυστικότητα της ψήφους των βουλευτών.

3.Το ότι οι βουλευτές της συγκυβέρνησης αρνήθηκαν να αναβληθεί η ψηφοφορία ώστε να αξιολογηθούν τα νέα στοιχεία (περίπου 120 σελίδες) πουαπέστειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς στη Βουλή δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά μόνο με την ύπαρξη συγκεκριμένης πολιτικής σκοπιμότητας: τη συγκάλυψη.

Υπό την οπτική αυτήν, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «αυτή η συντονισμένη και διαρκής προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου τηςλίστας Λαγκάρντ έχει ονοματεπώνυμο: Αντώνης Σαμαράς» και προσθέτουν ότι«συνεχίζεται η ίδια στάση που ο πρωθυπουργός τήρησε και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για εξεταστική για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, παρόλο που ο ίδιος προεκλογικά έλεγε ότι αυτή θα ήταν η μόνη εξεταστική που θα πρότεινε το κόμμα του. Είναι πολιτικά υπεύθυνος για το ότι, υπό τις ευλογίες των ΜΜΕ της διαπλοκής, οδηγείται σε συγκάλυψη και παραγραφή έναακόμη σκάνδαλο, όπως συνέβη με το σκάνδαλο της Siemens, των υποβρυχίων,των δομημένων ομολόγων, του Χρηματιστηρίου και τόσων άλλων. Ο κ. Σαμαράς σήμερα στηρίζει την εξουσία του σε εκείνους που ο κ. Καραμανλής είχε αποκαλέσει εθνικούς νταβαντζήδες. Αντίστοιχες πολιτικές ευθύνες έχει και ο κ. Κουβέλης».

Σφοδρές επικρίσεις δέχεται και ο πρόεδροςτου ΠΑΣΟΚ, για τον οποίο επισημαίνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο κ. Βενιζέλος έχει χάσει το μέτρο και αυτογελοιοποιείται». Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει τον κ. Βενιζέλο ότι έχει ευθύνες για τη «φοροασυλία του μεγάλου πλούτου» για την «καταστροφική μνημονιακή πολιτική» αλλά και γιατί «το ΠΑΣΟΚ επί του κ. Βενιζέλου έχει γίνει ουρά της ΝΔ του κ. Σαμαρά, η οποία όχι μόνο ακολουθεί επιθετικότερα την ίδια καταστροφική μνημονιακή πολιτική, αλλά επί πλέον, υπό την καθοδήγηση του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη, έχει αποκτήσει αποκρουστικά ακροδεξιά χαρακτηριστικά».

Τονκατηγορεί επίσης για «την ιδιαίτερη σχέση του ΠΑΣΟΚ και επί του κ. Βενιζέλου, με το σύστημα πολιτικής- επιχειρηματικής- μιντιακής διαπλοκής, η οποία αποδεικνύεται και από την απροκάλυπτη στήριξη που τουπαρέχουν τα μέσα αυτά. Ακόμη, οι ίδιες πηγές επικρίνουν τον κ. Βενιζέλογια τη δήλωσή του, ότι έχει πάρει μαζί του από το υπουργείο Άμυνας στοιχεία για την άμυνα της χώρας.

Η συνολική πολιτική αποτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν την εποχή του μνημονίου είναι τέτοιες που καταστρέφουν ό,τι θα άξιζε να διατηρηθεί ή να ενισχυθεί από την προηγούμενη περίοδο (συλλογικές διαπραγματεύσεις και αξιοπρεπείς συμβάσεις εργασίας, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου πλούτου) ενώ προωθούν όλες τις παθογένειες που οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή (φορολογική ασυλία του μεγάλου πλούτου, περαιτέρω υποβάθμιση της εργασίας, διάλυση του κοινωνικού κράτους, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου).

Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, προωθούνται αφενός από το σύστημα διαπλοκής που επί χρόνια ηγεμόνευσε στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας και αφετέρου υπό καθεστώς αντιδημοκρατικής εκτροπής (με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και με μέτρα που αρμόδια όργανα όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχουν για αντισυνταγματικότητα). Τα παραπάνω, καταλήγουν οι πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθιστούν επιτακτική και κατεπείγουσα την ανάγκη να οδηγηθούμε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες στη ριζική πολιτική αλλαγή που προτείνει και συνιστά ο ΣΥΡΙΖΑ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα