Σχέδιο Πυρήνων κατά Ξηρού

Δολοφονική ενέργεια εναντίον του Χριστόδουλου Ξηρού, σχεδίαζαν τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Την επίθεση επρόκειτο να πραγματοποιήσουν μετά την απόδρασή τους από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Όπως δήλωσε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, από την αποκρυπτογράφηση επιστολών που αντάλλασαν μεταξύ τους τα έγκλειστα στον Κορυδαλλό μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς», προκύπτει ότι η εμπιστοσύνη τους προς τον Χριστόδουλο Ξηρό, είχε κλονιστεί σοβαρά, χωρίς αυτός να ξέρει τίποτα, μετά τις αποτυχημένες βομβιστικές επιθέσεις προς το αστυνομικό

τμήμα Ιτέας και την ΔΟΥ Κορυδαλλού, με φακέλους-βόμβες, τις οποίες φέρεται ότι είχε κατασκευάσει ο Ξηρός, λίγο καιρό μετά την απόδρασή του από τις φυλακές.

Τα μέλη των «Πυρήνων», σύμφωνα με το περιεχόμενο των επιστολών, επιρρίπτουν ευθύνες στον Ξηρό, αναφέροντας ότι τα εκρηκτικά δεν ήταν «ψημένα», τον αποκαλούν «προδότη» και κάνουν λόγο για «απόλυσή» του, αφού πρώτα τον χρησιμοποιούσαν για το σχέδιο της δικής τους απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού, με την ανατίναξη του μαντρότοιχου με τεράστια ποσότητα εκρηκτικών.

Οι επιστολές αυτές, με το παραπάνω εντυπωσιακό περιεχόμενο, περιέχονται κρυπτογραφημένες σε τρεις κάρτες μνήμης, ιδιαίτερα ακριβών κινητών τηλεφώνων, οι οποίες κατασχέθηκαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και αποτελούν μέρος της αλληλογραφίας μεταξύ των έγκλειστων μελών της οργάνωσης, με συντρόφους τους, οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι.

Η μία από τις κάρτες βρέθηκε στο κρησφύγετο που είχε νοικιάσει και διέμενε η 22χρονη καταζητούμενη φοιτήτρια, Αγγελική Σπυροπούλου, στην Περαχώρα Λουτρακίου και οι άλλες δύο στον ίδιο χώρο, μέσα σε ταμπακέρα με ειδική κρύπτη.

Τις κάρτες αυτές, κατά την Αστυνομία, μετέφερε η Αγγελική Σπυροπούλου, η οποία, όπως τόνισε ο κ. Τσακνάκης, φέρεται ότι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και αποτελούσε «τα μάτια, τα αυτιά και τον χειριστή όλων των σχεδίων της οργάνωσης», καθώς και τον συνδετικό κρίκο με τον Χριστόδουλο Ξηρό και τους ποινικούς συνεργάτες των «πυρήνων».

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε ότι η 22χρονη φαίνεται πως είχε σχέση - κλειδί και με την αποστολή των παγιδευμένων φακέλων στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας και στην ΔΟΥ Κορυδαλλού, στην προμήθεια των όπλων και εκρηκτικών αλλά και στο σχέδιο ανατίναξης του μαντρότοιχου των φυλακών με βόμβα - μαμούθ, η οποία θα περιείχε περίπου 170 κιλά εκρηκτικών.

Ο κ. Τσακνάκης τόνισε ότι η έκρηξη θα είχε σίγουρα θύματα και μεταξύ ανυποψίαστων πολιτών που μένουν στις πολυκατοικίες κοντά στις φυλακές Κορυδαλλού. Μάλιστα, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η 22χρονη Αγγελική είχε αντιδράσει μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά οι εντολές ήταν να προχωρήσει στις διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά τα νέα πρόσωπα και στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής, για τις ενέργειες μελών των «Πυρήνων» ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, ανακοίνωσε τα εξής:

Χτες το απόγευμα και σήμερα το πρωί, συνελήφθησαν στην Γλυφάδα Αττικής και στην Θεσσαλονίκη, ένας 23χρονος ελληνικής υπηκοότητας και ένας 29χρονος Αλβανός, σεσημασμένοι για κλοπές και άλλα ποινικά αδικήματα, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συνεργάζονταν με τον Χριστόδουλο Ξηρό και την 22χρονη Αγγελική, στις ενέργειες που γίνονταν για το μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα που σχεδιαζόταν στον Κορυδαλλό, για την απόδραση των μελών των «Πυρήνων», αλλά και κάποιων συγκεκριμένων βαρυποινιτών.

Ο 23χρονος είναι ο άνθρωπος που είχε κλέψει το μικρό βαν, που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά της βόμβας και την έκρηξη στις φυλακές Κορυδαλλού και το οποίο βρέθηκε στο όρος Αιγάλεω, μετά τον εντοπισμό του κρησφύγετου στην Περαχώρα Λουτρακίου και την αξιοποίηση σχεδιαγραμμάτων διαφυγής μετά την επίθεση, που βρέθηκαν στην γιάφκα της Κερατέας, όπου έμενε ο Ξηρός.

Δακτυλικό αποτύπωμα του 23χρονου ταυτοποιήθηκε στο κλεμμένο όχημα.

Ο 29χρονος συλληφθείς Αλβανός, κατηγορείται για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, με την επιβαρυντική περίπτωση της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής όπλων και εκρηκτικών υλών, προς εξυπηρέτηση των σκοπών της τρομοκρατικής οργάνωσης. Επιπλέον για τρομοκρατικές πράξεις κατασκευής, προμήθειας και κατοχής από κοινού εκρηκτικών υλών, βομβών, πολεμικών τυφεκίων, πιστολιών, χειροβομβίδων, πυρομαχικών, διατρητικών και εκρηκτικών βλημάτων κ.λπ. ειδών πολεμικού υλικού, καθώς και για υπόθαλψη εγκληματία.

Πιο αναλυτικά, αποτυπώματα (δακτυλικό και παλαμικά) του 29χρονου αλλοδαπού ταυτοποιήθηκαν στην οικία, που είχε μισθώσει με πλαστά στοιχεία ταυτότητας και διέμενε η Αγγελική Σπυροπούλου, στην Περαχώρα Λουτρακίου.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Τσακνάκης, ο 29χρονος είχε συλληφθεί για διακίνηση παράνομων μεταναστών το 2010, προφυλακίστηκε και αποφυλακίστηκε το 2013.

Μετά την αποφυλάκισή του «στρατολογήθηκε» για να παρέχει «υπηρεσίες» στους «Πυρήνες της φωτιάς», από άλλον βαρυποινίτη Αλβανό, ο οποίος εκτίει ποινή δις ισόβια για δύο ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, ληστείες και άλλα αδικήματα και κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο 29χρονος είχε εντολές να μεταφέρει την Αγγελική Σπυροπούλου όπου του ζητούσε και να της παρέχει κάθε βοήθεια.

Οι μεταφορές της 22χρονης γίνονταν με ένα ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας ΚΙΑ SORENTO, το οποίο βρέθηκε μετά την σύλληψη του Αλβανού, σε συνεργείο στο Περιστέρι και μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια, όπου εξετάζεται.

Εκτός από τους δύο συλληφθέντες, οι οποίοι οδηγήθηκαν σήμερα στον ειδικό εφέτη ανακριτή, που χειρίζεται την υπόθεση, έχουν προσαχθεί στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας Βορείου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη, ένας ακόμη άντρας, ηλικίας 21 ετών και μία 34χρονη γυναίκα, που φιλοξενούσαν τον 29χρονο Αλβανό.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Τσακνάκη, από τις εργαστηριακές - συγκριτικές εξετάσεις DNA που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών σε πλαστικά τάπερ, που κατασχέθηκαν κατά την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στο κρησφύγετο της Περαχώρας Λουτρακίου, ανιχνεύθηκαν τα DNA των μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», Νταμιάνο Μπολάνο, Χρήστου Τσάκαλου και ενός ακόμα ατόμου, το DNA του οποίου είχε ανιχνευτεί στο σπίτι του Χαρίλαου Χατζημιχελάκη και σε σκουπίδια έξω από το σπίτι, όπου είχε γίνει έρευνα από την Αντιτρομοκρατική το 2009 και εκτιμάται ότι είναι του ίδιου του Χατζημιχελάκη.

Σε δύο από τα μείγματα ανιχνεύτηκε και το DNA άγνωστης γυναίκας, η οποία εκτιμάται ότι είναι η Σπυροπούλου, δεδομένου ότι το ίδιο DNA είχε βρεθεί και σε άλλα πειστήρια που κατασχέθηκαν από το σπίτι στην Περαχώρα και από την γιάφκα με τα όπλα και τα εκρηκτικά στην Κερατέα.

Επιπλέον, από την εργαστηριακή εξέταση που πραγματοποιήθηκε σε χειρόγραφα που κατασχέθηκαν στα δύο κρησφύγετα, διαπιστώθηκε ο γραφικός χαρακτήρας του Χρήστου Τσάκαλου και δύο ακόμα ατόμων. Ο ένας είχε εντοπιστεί σε πειστήρια από το σπίτι του Γεράσιμου Τσάκαλου και το σπίτι του Χρήστου Τσάκαλου, το 2010 και ο άλλος σε σημειώματα από το κρησφύγετο στη Νέα Φιλοθέη Αττικής, όπου διέμεναν μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», τα οποία είχαν συλληφθεί, την 1-02-2013, μετά την διπλή ένοπλη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης ( Δημήτρης Πολίτης, Ιωάννης Μιχαηλίδης, Δημήτριος-Ανδρέας Μπουρζούκος και Νίκος Ρωμανός).

Σημειώνεται ακόμα ότι τα άτομα που συμμετείχαν σε κάθε στάδιο ή και στο σύνολο των ενεργειών για το σχέδιο απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού, στις επιστολές που εντοπίστηκαν χρησιμοποιούσαν κυρίως κωδικοποιημένα ονόματα και καθοδηγούνταν σαφώς από τα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Για παράδειγμα, η 22χρονη Αγγελική ήταν... «Κώστας», ο Ξηρός ήταν «Νίκος» και ο Αλβανός συνεργάτης τους ήταν «Στέλιος».

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνεχίζονται, ενώ ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ έκανε έκκληση στους πολίτες, για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας να επικοινωνούν με τους αριθμούς κλήσης 1014 και 10414 της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, με τη διαβεβαίωση ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα