«Δεν πείθει ο Ομπάμα για τη Ρωσία»

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος Ομπάμα στο Διάγγελμα προς το Έθνος, το πρόβλημα με τη Ρωσία έχει λυθεί. Για τον Λεονίντ Μπερσίντσκι του πρακτορείου ειδήσεων Μπλούμπεργκ, όμως, ο αμερικανός πρόεδρος είτε υποτιμά τους κινδύνους που ενέχει η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης είτε διεκδικεί μια νίκη που δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

«Υποστηρίζουμε την αρχή ότι οι μεγάλες χώρες δεν μπορούν να τρομοκρατούν τις μικρές - και το αποδεικνύουμε αντιτασσόμενοι
στη ρωσική επιθετικότητα, υποστηρίζοντας τη δημοκρατία στην Ουκρανία και παρέχοντας διαβεβαιώσεις στους νατοϊκούς μας συμμάχους», τόνισε ο Ομπάμα. «Πέρυσι, καθώς εξετάζαμε μαζί με τους συμμάχους μας την επιβολή κυρώσεων, κάποιοι είπαν ότι η Ρωσία έκανε επίδειξη στρατηγικής και δύναμης. Σήμερα, η Αμερική είναι εκείνη που εμφανίζεται ισχυρή και ενωμένη με τους συμμάχους της, ενώ η Ρωσία είναι απομονωμένη».

Είναι αλήθεια ότι οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, τονίζει ο αρθρογράφος. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι υποστήριξαν τη δημοκρατία στην Ουκρανία. Η τελευταία ζητά εδώ και καιρό από τη Δύση να τη βοηθήσει να εντοπίσει τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν οι διεφθαρμένοι προηγούμενοι ηγέτες της. Πέρυσι, το FBI και το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών συγκρότησαν μια ομάδα δράσης για να επιτελέσει αυτό το έργο. Έκτοτε δεν έχει ακουστεί τίποτα. Στο μεταξύ, ο γιος του αντιπροέδρου Μπάιντεν έχει προσληφθεί ως νομικός σύμβουλος της Burisma, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου στην Ουκρανία, που ανήκει στον πρώην υπουργό Οικολογίας Μικολάι Ζλοτσέφσκι. Ο τελευταίος καταζητείται από την ουκρανική δικαιοσύνη για διαφθορά.

Με άλλα λόγια, ο πατέρας Μπάιντεν ταξιδεύει συχνά στο Κίεβο για να μιλήσει περί δημοκρατίας και μεταρρυθμίσεων και να καταδικάσει τη Ρωσία, ενώ ο εργοδότης του γιου του κρύβεται πιθανότατα στη Μόσχα, όπως οι περισσότεροι στενοί σύμμαχοι του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επίσης προσφέρει βοήθεια για την ουκρανική δημοκρατία: ένα δισεκατομμύριο σε εγγυήσεις δανείων πέρυσι και άλλο ένα δισεκατομμύριο στο πρώτο μισό αυτού του χρόνου. Το ποσό αυτό είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα 15 δισεκατομμύρια που χρειάζεται φέτος η Ουκρανία - υπό τον όρο βέβαια ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να χορηγεί τη βοήθεια των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ΕΕ, πάλι, έχει υποσχεθεί μεγαλύτερη βοήθεια στην Ουκρανία: μόνο φέτος, οι Βρυξέλλες έχουν υποσχεθεί 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή εγγυήσεων δανείων, ενώ η Γερμανία έχει δώσει από μόνη της 500 εκατομμύρια.

Όσο για την παροχή διαβεβαιώσεων προς τους νατοϊκούς της συμμάχους, η Ουάσινγκτον είπε στις χώρες της Βαλτικής ότι το ΝΑΤΟ θα σπεύσει να τις βοηθήσει σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. Ο Ομπάμα ταξίδεψε μάλιστα στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα των μικρών χωρών. Όμως οι κάτοικοι της Βαλτικής δεν μοιάζουν πολύ καθησυχασμένοι. Η Λιθουανία εξέδωσε πρόσφατα ένα εγχειρίδιο με οδηγίες προς τους πολίτες για το τι να κάνουν σε περίπτωση ρωσικής εισβολής...

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα