Ρίφκιντ: Παραίτηση από την προεδρία της Επιτροπής Πληροφοριών

Ο Μάλκομ Ρίφκιντ, πρόεδρος της ισχυρής επιρροής κοινοβουλευτικής επιτροπής που εποπτεύει το έργο των βρετανικών υπηρεσιών Πληροφοριών ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται, αφού βιντεοσκοπήθηκε μυστικά να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ψεύτικη κινεζική εταιρεία, και ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

"Ωστόσο, σήμερα έκανα γνωστό στους συναδέλφους μου ότι, αν και παραμένω μέλος της Επιτροπής, παραιτούμαι
από την προεδρία της".

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα και πραγματοποιήθηκε από δημοσιογράφους της εφημερίδας Daily Telegraph και του τηλεοπτικού δικτύου Channel 4, οι οποίοι εμφανίσθηκαν ως επιχειρηματίες που εκπροσωπούσαν κινεζική εταιρεία, εκθέτει και τον βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τζακ Στρο, υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, οι οποίοι χρησιμοποίησαν κρυφή κάμερα, ο Τζακ Στρο προσφέρθηκε να κάνει χρήση της επιρροής του έναντι ποσού 5.000 λιρών (6.800 ευρώ) ημερησίως. Από την πλευρά του ο Μάλκομ Ρίφκιντ πρότεινε να κάνει χρήση της επιρροής για να προσφέρει πρόσβαση σε όλους τους Βρετανούς πρεσβευτές στον κόσμο.

Και οι δύο πρώην υπουργοί και νυν βουλευτές αρνήθηκαν ότι επέδειξαν ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ο Μάλκομ Ρίφκιντ αρνείται τις κατηγορίες και δήλωσε στο BBC ότι συναντήθηκε με εκπροσώπους της εταιρείας για να ακούσει τι έχουν να τού πουν, αλλά δεν διαπραγματευόταν μαζί τους, ούτε είχε αποδεχθεί τίποτε εκ μέρους τους.

Η παρούσα διαμάχη με την οποία συνδέομαι δεν έχει καμία σχέση με το έργο μου ως προέδρου της Επιτροπής Πληροφοριών και Ασφαλείας του Κοινοβουλίου", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο συντηρητικός Μάλκομ Ρίφκιντ, ο οποίος αποκλείσθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του Συντηρητικού Κόμαμτος εν αναμονή της έρευνας της υπόθεσης από την πειθαρχική επιτροπή του κόμματος.

Στο BBC 4, ο Ρίφκιντ αρνήθηκε σήμερα το πρωί τις κατηγορίες δηλώνοντας ότι τέτοιου είδους "δραστηριότητες" είναι αποδεκτές από το Κοινοβούλιο.

"Όλοι οι ακροατές σας μπορούν να μπουν στο Ιντερνετ και να δουν το αρχείο ιδιωτικών δραστηριοτήτων των βουλευτών. Μπορούν να δουν κάθε δεκάρα που βγάζω, πόσος χρόνος μού χρειάζεται για να βγάλω αυτά τα λεφτά και τι κάνω για αντάλλαγμα", είπε ο πρώην υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών της κυβέρνησης του Τζον Μέιτζορ.

Ο Τζακ Στρο ανακοίνωσε από χθες το βράδυ τον αποκλεισμό του από την κοινοβουλευτική ομάδα του Εργατικού Κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα