Ρατσιστική βία

Τον φάκελο της ρατσιστικής βίας αλλά και τις πρακτικές αντιμετώπισης του φαινομένου σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, παρουσιάζει καθημερινά στην εκπομπή «Εννιά Δέκα» ο Αθήνα 9.84.

Πώς αντιμετώπισαν τα Τάγματα Εφόδου των νεοναζί στη Γερμανία και την Αγγλία. Οι πρακτικές των αρχών σε μητροπόλεις και μεγάλες πόλεις, όπως το Βερολίνο, το Λονδίνο, η Στουτγκάρδη και το Ντίσελντορφ. Η εμπειρία και τα αποτελέσματα εκεί που αστυνομία και δήμοι πήραν πρωτοβουλίες και τόλμησαν.
Ακόμα τι μπορεί να κάνει η ελληνική πολιτεία. Πώς μπορούν
να αντιδράσουν οι μάρτυρες ρατσιστικών επιθέσεων και ποια δικαιώματα έχουν από τον νόμο.

Την έρευνα επιμελούνται οι δημοσιογράφοι Ελευθερία Κουμάντου, Αλεξάνδρα Βουδούρη, Έλενα Καρανάτση και Νάντια Σκεπετάρη.

Η Γερμανία αντιμετώπισε το φαινόμενο των Νεοναζί , ιδιαίτερα τον καιρό μετά την ένωση με την Ανατολική Γερμανία. Δεν πρόκειται για μεμονωμένα άτομα, αλλά για πολύ καλά οργανωμένες ομάδες πλέον οι οποίες εμφανίζονται κατά καιρούς σε διαφορετικές μορφές και ονομασίες, δήλωσε στον Αθήνα 984 ο Γιάννης Βατάλης, Δημοτικός Σύμβουλος του Ντύσελντορφ.

Όπως είπε ο κ. Βατάλης, ο δήμος του Ντύσελντορφ έχει αναλάβει σε συνεργασία με πολλά σχολεία, διαφορετικούς φορείς και συλλόγους, κάποια προληπτικά προγράμματα  εδώ και δεκαετίες. Τα προγράμματα έχουν κυρίως διδακτικό χαρακτήρα ώστε να ενημερώνονται οι νέοι κυρίως για το τι κίνδυνος υπάρχει με τις ομάδες νεοναζί και με την ιδεολογία τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας για τη ρατσιστική βία, μίλησε στον Αθήνα 984 ο Μίλτος Παύλου, διευθυντής "i-red", του Ινστιτούτου για τα Ίσα Δικαιώματα  και τη Διαφορετικότητα. Σύμφωνα με τον κ. Παύλου, η Μ. Βρετανία είναι το πρότυπο της ουσιαστικής αντιμετώπισης του φαινομένου ρατσιστικής βίας.

«Στην Ελλάδα , το ρατσιστικό έγκλημα θεωρείται από την ελληνική αστυνομία , ότι είναι κάτι που δεν υπάρχει. Είναι κάτι ανεξιχνίαστο, είναι κάτι ανύπαρκτο, με δυο λόγια το ρατσιστικό κίνητρο ούτε αναζητείται, ούτε εντοπίζεται, ούτε καταγράφεται» δήλωσε στον Αθήνα 984, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Πολιτικής  Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα