Γαλλία: Ενός λεπτού σιγή

Ημέρα εθνικού πένθους σήμερα στη Γαλλία και ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα, στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία του σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo χθες στο Παρίσι. Στο Αρχηγείο της Αστυνομίας επέλεξε να βρεθεί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Εν τω μεταξύ, υπέκυψε στα τραύματά της η αστυνομικός η οποία νωρίτερα το πρωί πυροβολήθηκε πισώπλατα από άγνωστο άντρα, στο νότιο προάστιο του Παρισιού, Σατιγιόν. Ο άνδρας

που φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και ήταν οπλισμένος με πολυβόλο πυροβόλησε κατά δημοτικών αστυνομικών. Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται και δεύτερος τραυματίας. Εξάλλου, εντοπίστηκαν οι δύο φερόμενοι ως δράστες της αιματηρής επίθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες κινούνται προς το Παρίσι από τα βορειοδυτικά της Γαλλίας και αναγνωρίστηκαν από υπάλληλο πρατηρίου βενζίνης.

«Δυστυχώς, εκτιμώ ότι συνδέεται με την επίθεση στην εφημερίδα Charlie Hebdo», ανέφερε ο δήμαρχος του προαστίου όπου σημειώθηκε η σημερινη επίθεση.

«Η Γαλλία δέχθηκε χτύπημα στην καρδιά της, στην πρωτεύουσά της, στο σημείο που συμβόλιζε το πνεύμα της αντίστασης. Η χώρα μας, η μεγάλη μας Γαλλία ξέρει να ενώνεται για να υποστηρίξει το ιδανικό της, το ιδανικό της ειρήνης», δήλωσε πριν από λίγο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Στην παραδοχή ότι οι δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στα γραφεία του Charlie Hebdo βρίσκονταν υπό καθεστώς παρακολούθησης από τις αστυνομικές και τις δικαστικές αρχές προχώρησε ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς.

Μιλώντας στο δίκτυο RTL, o Βαλς είπε ότι δεν υπάρχει «μηδενικός κίνδυνος» και επικαλέστηκε τις «δυσκολίες» που προκαλεί στην αστυνομία «ο μεγάλος αριθμός των ατόμων που συνιστούν εν δυνάμει κίνδυνο».

Η γαλλική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των δραστών. Πρόκειται για τους Σαΐντ Κουασί, Σερίφ Κουασί και Χαμίντ Μουράντ. Ο τελευταίος παραδόθηκε στη γαλλική αστυνομία, οι πρώτοι δύο, αδέλφια, αναζητούνται ως οι άλλοι δύο δράστες της επίθεσης στα γραφεία του Charlie Hebdo, με απολογισμό 12 νεκρούς. Ο ένας από αυτούς είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση και ήταν γνωστός στις αρχές για τις ακραίες θέσεις του.

Εν τω μεταξύ, έκρηξη, που οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, σημειώθηκε νωρίς το πρωί μπροστά από εστιατόριο κεμπάμπ κοντά σε μουσουλμανικό τέμενος της Βιλφράνς-σιρ-Σαόν, στην κεντρο-ανατολική Γαλλία, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

«Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια», δήλωσε πηγή της Περιφέρειας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η εισαγγελία της Βιλφράνς-σιρ-Σαόν θα κάνει ανακοινώσεις στους δημοσιογράφους τις προσεχείς ώρες.

Οι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας της Γαλλίας απηύθυναν έκκληση προς τους "ιμάμηδες όλων των τεμενών" της χώρας "να καταδικάσουν απερίφραστα τη βία και την τρομοκρατία" κατά τη διάρκεια της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής.

Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας κάλεσε επίσης τους πιστούς να τηρήσουν σήμερα στις 12.00 ώρα Γαλλίας ενό λεπτού σιγή στη μνήμη των 12 νεκρών του Charlie Hebdo, συμμετέχοντας στο εθνικό πένθος που κήρυξε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Το Συμβούλιο καλεί επίσης του πιστούς να συμμετάσχουν στη μεγάλη συγκέντρωση που οργανώνεται την Κυριακή.

Το τρομοκρατικό χτύπημα έρχεται σε μια εποχή που οι ακραίοι εθνικισμοί έχουν υψηλά ποσοστά σε πολλές κοινωνίες, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Ντόκος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια σύνδεσης της υπόθεσης με το μεταναστευτικό που ταλανίζει την Ευρώπη, κάτι που ακούστηκε και από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού, προκαλώντας αντιδράσεις.

Να προσευχηθούν για τα θύματα του Παρισιού

Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τους καθολικούς πιστούς να προσευχηθούν για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε χθες στο Παρίσι.

Ο ποντίφικας αποφάσισε να αναρτήσει στο Twitter την ετικέτα #PrayersForParis, ενώ, κατά την διάρκεια της λειτουργίας του στον εκκλησιαστικό ξενώνα της Σάντα Μάρτα, όπου διαμένει, κάλεσε όλους« να προσευχηθούν υπέρ των θυμάτων της ασπλαχνίας». Παράλληλα, όπως αναφέρει το ραδιόφωνο του Βατικανού, ο Φραγκίσκος ζήτησε από τους πιστούς να ζητήσουν από τον Κύριο, με την προσευχή τους, να αλλάξει και την καρδιά των άσπλαχνων ανθρώπων».

«Η χθεσινή δολοφονική επίθεση του Παρισιού μας υποχρεώνει να σκεφθούμε την τόσο μεγάλη ασπλαχνία, ανθρώπινη ασπλαχνία. Μας υποχρεώνει να σκεφθούμε την τόσο μεγάλη τρομοκρατία. Μεμονωμένη τρομοκρατία, αλλά και κρατική τρομοκρατία. Είναι ασπλαχνία για την οποία ευθύνεται ο άνθρωπος», τόνισε ο ποντίφικας.

Σέρβοι πολίτες άναψαν κεριά έξω από τη γαλλική πρεσβεία στο Βελιγράδι

Σέρβοι πολίτες, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφοι, άναψαν κεριά μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία στο Βελιγράδι, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της χθεσινής επίθεσης στα γραφεία της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, στο Παρίσι.

Περίπου 40 άτομα, που έδωσαν «ραντεβού» μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ έξω από τη γαλλική πρεσβεία στη σερβική πρωτεύουσα.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν Γάλλοι διπλωμάτες που υπηρετούν στο Βελιγράδι, όπως ανέφερε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ο υπεύθυνος Τύπου της γαλλικής πρεσβείας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα