Κρίσιμες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες

«Είναι ώρα για μία βιώσιμη λύση που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. "Πρόοδος έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν έχουμε ακόμη φθάσει

στο τελικό στάδιο. Δεν ξέρω εάν θα έχουμε συμφωνία σήμερα", δήλωσε σήμερα ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.Η πιο μεγάλη ημέρα της διαπραγμάτευσης η σημερινή, με αλλεπάλληλες συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες κι επίκεντρο τη νέα πρόταση της Αθήνας. Aρχίζει η κρίσιμη πενταμερής τελικά συνάντηση του πρωθυπουργού με Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ και Μπενουά Κερέ, από την ΕΚΤ, τον οποίο αργότερα θα αντικαταστήσει ο Μάριο Ντράγκι, προετοιμάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής στις 8.00 το βράδυ. Και διμερείς συναντήσεις Τσίπρα πριν από λίγο με Γιούνκερ, ενώ πριν τη Σύνοδο θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ.


Ο Αθήνα 9.84 είναι σε συνεχή ροή ενημέρωσης και προχωρά σε τροποποιήσεις στο πρόγραμμά του ως αργά το βράδυ, μεταδίδοντας όλες τις εξελίξεις και μεταφέροντας το κλίμα και το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων.

Έως τώρα, προσέγγιση δείχνουν οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και οι αντιδράσεις των αγορών, ενώ ήδη η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι καλύτερα εφοδιασμένες για να διαχειριστούν το ενδεχόμενο Grexit σε σχέση με την αρχή της κρίσης, επισημαίνει, εν τω μεταξύ, η Μούντις σε έκθεσή της. Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει εντούτοις ότι τα πιστωτικά ιδρύματα στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης παραμένουν ευάλωτα στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι το σενάριο αυτό δεν είναι το βασικό για τον οίκο.

Οι ελληνικές προτάσεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Euroworking Group, εν όψει και του Eurogroup στη 1.30.
Περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6,5%, 13% και 23%, με μετατάξεις προϊόντων ώστε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αρχής γενομένης από τον Ιούλιο και σε βάθος τριετίας, έκτακτη εισφορά 12% σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500 χιλιάδων, αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα 30.000 και άνω, αύξηση εισφορών για εργαζομένους και εργοδότες της τάξης του 2%, διατήρηση ΕΝΦΙΑ με παλιές αντικειμενικές αξίες και περικοπές στις αμυντικές δαπάνες. Η κυβέρνηση επιμένει να απορρίπτει κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση του ΦΠΑ για τη ΔΕΗ στο 23%. Κομβικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η ρύθμιση του χρέους, για την οποία επιδιώκεται μια σαφής αναφορά.

“Σήμερα η δουλειά γύρω από τις ελληνικές προτάσεις είναι "ποιοτική" - οι συνομιλίες διεξάγονται υπό καλές συνθήκες”, δήλωσε ο Γάλλος υπ. Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. “Στη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι αντιπροτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα”, σύμφωνα και με τον Ευρωπαίο επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος πρόσθεσε: “σήμερα κρίνεται η μοίρα της Ελλάδας, η μοίρα του ευρώ”. Ακόμη και ο «σκληρός» Μάνφρεντ Βέμπερ επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο παραδέχεται πως οι νέες προτάσεις της Αθήνας είναι στη σωστή κατεύθυνση. Σε πιο “σκληρή γραμμή” ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που δήλωσε πως η Άγκελα Μέρκελ δεν θα υπογράψει τίποτα που επιτρέπει στους Έλληνες εκατομμυριούχους να συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν, τονίζοντας «Όλοι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά η Αθήνα πρέπει να αναλάβει δράση».

Όσον αφορά πάντως τη νέα ελληνική πρόταση, επικράτησε σύγχυση προς στιγμήν.
Τρεις αξιωματούχοι δήλωσαν στους FT ότι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε αργά τα μεσάνυχτα λανθασμένα έγγραφα στην πρότασή της προς το Eurogroup, ωστόσο διευκρίνισαν ότι η κατάσταση δεν είναι πλέον δραματική. Όπως μεταδίδουν ο Πίτερ Σπίγκελ και η Αν-Σιλβέν Τσασανί, αξιωματούχοι των Θεσμών επιβεβαίωσαν ότι η ελληνική πλευρά έστειλε κατά λάθος άλλα έγγραφα από αυτά που έπρεπε, ωστόσο, οι δύο από τους τρεις αξιωματούχους επιβεβαίωσαν ότι τα σωστά έγγραφα έφτασαν τελικά τα ξημερώματα.

Στην Ουάσιγκτον, την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως αν δεν τελεσφορήσουν οι συνομιλίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να κάνει παρέμβαση μέσω διαγγέλματος.

Στις σημερινές αντιδράσεις στην Αθήνα, το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά δεν μπαίνει σήμερα στη διαπραγμάτευση, δήλωσε στο MEGA ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, μετά από συνομιλία που είχε, όπως ανέφερε, με τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παπά. Όπως είπε, το θέμα αυτό αποτελεί casus belli για τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ζήτημα για τη συμμετοχή τους στη Κυβέρνηση.

Επανέρχεται ο Αντώνης Σαμαράς, με νέο άρθρο του στη Ναυτεμπορική, στην πρόταση προς τον ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλη εθνική συνεννόηση, υπογραμμίζοντας πως η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να οδηγήσει σε καταστροφή της χώρας.

Νέο συλλαλητήριο με κεντρικό σύνθημα “Μένουμε Ευρώπη” διοργανώνεται για τις 7.30 το απόγευμα στο Σύνταγμα. Χθες στον ίδιο χώρο έγινε μεγάλη συγκέντρωση κατά της λιτότητας, ενώ αύριο τη σκυτάλη παίρνει το ΠΑΜΕ, που θα διαδηλώσει στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια, κόντρα σε μία συμφωνία με νέα μέτρα.

Τέλος στις 2 και μισή μετά το μεσημέρι η πρόεδρος της βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου θα παραδώσει στον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο το πόρισμα με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της επιτροπής αλήθειας για το χρέος. Σύμφωνα με αυτά, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι «παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο» και γι' αυτό η Ελλάδα δεν θα πρέπει να το πληρώσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα