Κορυφώνονται οι ζυμώσεις

Πενταμερή σύσκεψη -λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής- συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τούσκ, ενώ στο ίδιο τραπέζι, (εκτός από τον κ. Τούσκ και τον Αλέξη Τσίπρα) για πρώτη φορά θα καθίσουν όλοι μαζί: ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταίσελμπλουμ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Της σύσκεψης θα προηγηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού

με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει την Κυριακή το βράδυ στις Βρυξέλλες. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup η συνεδρίαση του Οργάνου (που προηγείται της Συνόδου) θα πραγματοποιηθεί 2,5 ώρες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, δηλαδή στις 13.30 ώρα Ελλάδος (και όχι 16.00). «Εμείς πάμε για συμφωνία», απάντησε ο υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης,στο ερώτημα που του έθεσαν πιεστικά δημοσιογράφοι για το εάν θα υπάρξειαύριο συμφωνία. Στο ερώτημα αν είναι αισιόδοξος, είπε ότι πάντα είναι. Παράλληλα με τον κ. Βαρουφάκη από το Μαξίμου αποχώρησε και ο αναπληρωτήςυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ μερικά λεπτά νωρίτερα είχε αποχωρήσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Τα τρία κυβερνητικά στελέχη παρέμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασηςτου Κυβερνητικού Συμβουλίου.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, στις 11.30 το πρωί της ίδιας ημέρας, η ΕΚΤ συγκαλεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη, με αντικείμενο την παροχή πρόσθετης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA. Όπως αναμεταδίδει ο Guardian, αυτή η κίνηση αποφασίστηκε καθώς υπάρχουν ανησυχίες για το μέγεθος των εντολών αναλήψεων που έχουν δοθεί εντός του Σαββατοκύριακου, οι οποίες φέρονται να αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των δεδομένων και ο κοινός τόπος των προτάσεων όλων των θεσμών, θα βρεθούν στο τραπέζι της συνόδου Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της ευρωζώνης, τη Δευτέρα το βράδυ.

Σύμφωνα με τους Finacial Times, τόσο η Άγκελα Μέρκελ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ διεμύνησαν στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν νωρίτερα, ότι η Σύνοδος θα αποβεί άκαρπη, εάν το Eurogroup, δεν καταλήξει σε συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή το απόγευμα στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των εκπροσώπων των τριών θεσμών, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα συμφωνίας. Την Ελλάδα εκπροσωπούν οι κύριοι Νίκος Παππάς και Γιώργος Χουλιαράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα