Πυρετός διαβουλεύσεων

Εβδομάδα διαβουλεύσεων αυτή που ξεκινά για την κυβέρνηση, για τα νέα μέτρα για την τετραετίας 2012-2015, τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν το αργότερο ως τα μέσα Μαΐου, υπό το βάρος των αντιδράσεων και της απειλής αντάρτικου από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να συνέλθει -πιθανότατα δύο φορές - το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο αναμένεται να δοθούν από τον πρωθυπουργό οι κατευθύνσεις
του εθνικού σχεδίου, αλλά και του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων. Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει και το πολιτικό συμβούλιο, ενώ την Τετάρτη ή την Πέμπτη θα συνέλθει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με αρκετά μέλη της να εκφράζουν ανοιχτά τη δυσφορία τους για τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.  

Εν μέσω του κυβερνητικού "πυρετού", έρχεται την Τρίτη στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο οποίος έχει δηλώσει τη στήριξή του στον Γιώργο Παπανδρέου και την ελληνική κυβέρνηση.

"Μόνη λύση για την Ελλάδα η πώληση γης" αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Economist, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την ελληνική οικονομική κατάσταση.

Μεταξύ άλλων τονίζεται πως η προσκόλληση στο σχέδιο διάσωσης ενδεχομένως να αποτελέσει και την καταστροφή της χώρας, καθώς και ότι δεν αποτελεί διέξοδο η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά η πώληση γης και κρατικής περιουσίας.

Την ίδια ώρα, με φόντο το ελληνικό χρέος ξεσπά διαφωνία στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, και υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την αναγκαιότητα πιθανής αναδιάρθρωσης.

Εν τω μεταξύ, μετά τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ στην Ουγγαρία, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ τόνισαν προς την Πορτογαλία, την τρίτη χώρα που - μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία - μπαίνει στο μηχανισμό στήριξης, ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταρτίσει πακέτο μεταρρυθμίσεων ως τα μέσα Μαΐου, πριν δηλαδή από τις εκλογές του Ιουνίου, προκειμένου να λάβει οικονομική βοήθεια. Το πακέτο διάσωσης για τη Λισαβόνα, που θα κληθεί να διαπραγματευτεί ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός πλέον, Ζοζέ Σόκρατες, ενδέχεται να διαμορφωθεί περίπου στα 80 διs. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα