«Πυρά» Κομορόφσκι κατά Μόσχας

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι συνέκρινε σήμερα τις επιδρομές της Ρωσίας στην Ουκρανία με τον εθνικισμό που εκδηλώθηκε τη δεκαετία του 1930 σε μια ομιλία του στο Βερολίνο στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης για την επέτειο της έναρξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καλώντας τη Δύση να ορθώσει το ανάστημά της έναντι της Μόσχας.

«Γινόμαστε μάρτυρες της αναγέννησης της εθνικιστικής ιδεολογίας η οποία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο υπό το προκάλυμμα ανθρωπιστικών συνθημάτων περί προστασίας των μειονοτήτων», είπε ο Κομορόφσκι στην ομιλία του στην
Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή της Γερμανίας.

«Τα αναγνωρίζουμε όλα αυτά πολύ καλά», χάρη στις μνήμες από την δεκαετία «του 1930», υποστήριξε ο Πολωνός πρόεδρος την ομιλία του για την 75η επέτειο από την εισβολή των στρατευμάτων της Ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία. Έκανε την τοποθέτηση αυτή επικρίνοντας τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο ακροατήριό του βρίσκονταν τόσο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ-ο άλλοτε αντιφρονών ανατολικογερμανός ο οποίος είπε στην Πολωνία την περασμένη εβδομάδα πως η Ρωσία «τερμάτισε de facto» την σχέση συνεργασίας της που είχε αποκαταστήσει με την Ευρώπη μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

«Η εποχή της ειρήνης που ακολούθησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου τέλειωσε», είπε ο Κομορόφσκι, σφοδρός επικριτής της απόφασης της Ρωσίας να προσαρτήσει την χερσόνησο της Κριμαίας και της υποστήριξης της Μόσχας προς τους αυτονομιστές που πήραν τα όπλα εναντίον των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Κομορόφσκι υποστήριξε επιπλέον την απόφαση του NATO «να ενισχύσει την ανατολική του πτέρυγα» κρίνοντάς την ορθή, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την αντίθεσή του στην τήρηση της συμφωνίας με τη Ρωσία που προέβλεπε πως δεν θα αναπτυχθούν μάχιμες δυνάμεις του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην ανατολική Ευρώπη.

«Δεν πρέπει να επιτρέπουμε τα χέρια μας να παραμένουν δεμένα εξαιτίας δεσμεύσεων τις οποίες κάναμε προς τρίτους, οι οποίοι δεν τήρησαν τις δικές τους υποχρεώσεις», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα