Πρωθυπουργός και μετά τις εκλογές ο Μόντι;

Οι πιθανότητες ο Μάριο Μόντι να διαδεχθεί τον εαυτό του, στη θέση του πρωθυπουργού, μετά τις εκλογές της επόμενης άνοιξης, αποτελούν κύριο πολιτικό θέμα στην Ιταλία.

Την παραμονή του Μ. Μόντι στην πρωθυπουργία, στηρίζει ο επικεφαλής του κεντρώου χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Udc, Πιερφερντινάντι Καζίνι. «Μετά τον Μόντι υπάρχει ο Μόντι, η πορεία αυτή δεν πρέπει να διακοπεί. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, ας πορευθούμε, λοιπόν», δήλωσε.

Πιο επιφυλακτική,

η στάση της κεντροδεξιάς. Ο γραμματέας του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο, τονίζει ότι «αν κάποιος θέλει τον Μόντι, πρέπει να συμπεριλάβει το όνομά του στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών, διότι η ουσία της δημοκρατίας είναι ότι όποιος κερδίζει, κυβερνά».

Πολλά στελέχη, όμως, της συντηρητικής παράταξης, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, θεωρούν ότι «αν ο Μόντι επιθυμεί να παραμείνει πρωθυπουργός, ας το πει, και θα γίνουν οι πρέπουσες ζυμώσεις». Σύμφωνα, δε, με ό,τι διαρρέει από το στενό περιβάλλον του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο «Καβαλιέρε», που δεν ξεπερνά το 18% στις προθέσεις ψήφου, διάκειται ευμενώς ως προς τη διατήρηση του σημερινού κυβερνητικού status quo.

Παράλληλα, ο γραμματέας του προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, υπογραμμίζει ότι «η παράταξή του είναι έτοιμη να κυβερνήσει, διότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιλεγεί από τους Ιταλούς και όχι από τους τραπεζίτες».

Σύμφωνα, πάντως, με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας, τέσσερις στους δέκα Ιταλούς, τάσσονται υπέρ της διατήρησης της κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Ανάλογη δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Radiocor, με στατιστικό δείγμα 407 επιχειρηματιών και τραπεζιτών, δείχνει ότι το 80% του επιχειρηματικού κόσμου στηρίζει τον Ιταλό οικονομολόγο και πρωθυπουργό.

Ο ίδιος ο Μάριο Μόντι δήλωσε, πάντως, ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα, μετά τη λήξη της παρούσας νομοθετικής περιόδου.

«Αρνούμαι να σκεφθώ ότι μια μεγάλη δημοκρατική χώρα σαν την Ιταλία δεν μπορεί αν εκλέξει έναν πολιτικό που να είναι ικανός να ηγηθεί της χώρας», τόνισε ο Μόντι, υπενθυμίζοντας παράλληλα, σε όποιον θα τον διαδεχθεί, ότι «σε μεγάλο βαθμό, πλέον, οι κυβερνήσεις φτιάχνονται στις Βρυξέλλες, με την ενεργή συμμετοχή της Ιταλίας».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Σαράγιεβο, όπου συμμετέχει σε διαθρησκευτική συνάντηση, επανάλαβε την πρόθεσή του να οργανώσει στη Ρώμη πανευρωπαϊκή διάσκεψη για την καταπολέμηση των εθνικισμών και των λαϊκισμών που απειλούν την Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα