Προτάσεις εσωτερικού ή εξωτερικού; Σημασία έχει τι θα πουν οι θεσμοί!

Της Νίκης Ζορμπά

Η περιλάλητη λίστα των μεταρρυθμίσεων τις οποίες καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση προκειμένου να αποκτήσει σάρκα και οστά η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, είναι απολύτως συμπεφωνημένη με τους Θεσμούς, επιμένουν Κυβερνητικές πηγές.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός άλλωστε αυτό υποστήριξε εμμέσως στους δημοσιογράφους το Σάββατο, στο περιθώριο του Κυβερνητικού Συμβουλίου.

Όπως προκύπτει πάντως από όσα αναφέρει σε ανεπίσημο έγγραφό του το Μέγαρο Μαξίμου, στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνεται περίπου το... μισό πρόγραμμα Θεσσαλονίκης

του ΣΥΡΙΖΑ και πάντως σε κάθε περίπτωση, ατόφιες οι «κόκκινες γραμμές» του κυβερνώντος κόμματος που ως γνωστόν προσκρούουν στην σθεναρή άρνηση των δανειστών:

1. Κόκκινα δάνεια- πλειστηριασμοί
2. Ρύθμιση 100 δόσεων
3. Επαναφορά εργασιακού πλαισίου
«Τα έχουμε συμφωνήσει όλα»

Κυβερνητικός παράγοντας που εμπλέκεται στη... συγγραφή της λίστας, εξέφραζε στο Capital.gr την βεβαιότητα πως όλα όσα περιλαμβάνονται σε αυτή, έχουν εκ των προτέρων συμφωνηθεί με τους θεσμούς, επομένως δεν υπάρχει περίπτωση η αυριανή τηλεδιάσκεψη να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για την διαπραγμάτευση.

«Το τρισέλιδο κείμενο με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχουμε καταρτίσει είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους εταίρους. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να οδηγηθούμε σε ρήξη στην αυριανή τηλεδιάσκεψη».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η λίστα των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για να τεθεί εν ισχύ και επισήμως η συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής, δεν είναι παρά ένα συμπεφωνημένο με τους εταίρους πλαίσιο, το οποίο θα μπορέσει να περάσει από τα κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης.

Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά: «Η λίστα αναφέρει όλα αυτά που προτίθεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μας ζητήθηκε, αυτό στέλνουμε. Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα. Εμείς έχουμε ολόκληρο... τόμο 60 σελίδων με τια αναλυτικές μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε».

«Δεν βλέπω πώς θα γίνει δεκτό»

Έτερος υπουργός πάντως μιλώντας στο Capital.gr εμφανίστηκε αβέβαιος σχετικά με την «τύχη» της εν λόγω λίστας:

«Αυτή περιλαμβάνει σχεδόν όλο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, δε βλέπω πώς μπορεί να περάσει από τους έξω. Εμείς πολύ ορθά πράξαμε και συμπεριλάβαμε βασικά στοιχεία του προγράμματός μας, αλλά δεν αποκλείω, με το κείμενο αυτό, εάν δεν αλλάξει κάτι, να οδηγηθούμε υπό προϋποθέσεις, σε ρήξη».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το περιεχόμενο της λίστας άλλαξε από το Σάββατο, οπότε και τέθηκαν επί τάπητος στο κυβερνητικό συμβούλιο, τα μέτρα που θα σταλούν στους εταίρους.

«Είναι πιθανό να συνυπολογίσθηκαν οι εσωκομματικές αντιδράσεις οι οποίες είναι σφοδρές και δεν πρέπει να υποτιμώνται», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά κυβερνητικού στελέχους.

Η άγνωστη μεταβλητή

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ακόμη και εάν Κυβέρνηση και Θεσμοί έχουν συμφωνήσει επί του περιεχομένου, μεταβλητή με άγνωστες συνέπειες παραμένει η αντίδραση των υπουργών οικονομικών των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης, οι οποίοι όπως έχει μεταδώσει το Capital.gr, έχουν διαμηνύσει πως επιθυμούν να έχουν τον... τελευταίο λόγο στην έγκριση του ελληνικού κειμένου.

Όπερ σημαίνει, ότι δεν αποκλείεται, οι σκληρότεροι εξ αυτών, εάν η λίστα με τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης δεν τους ικανοποιήσει, να μπλοκάρουν τη διαδικασία, παρατείνοντας το θρίλερ της μεταβατικής συμφωνίας.

...Όχι στις προδιαγραφές των θερμοκέφαλων

Σε κεντρικό άρθρο του το iskra, το "μπαλκόνι" της Αριστερής Πτέρυγας, παραινεί την Κυβέρνηση, η λίστα που θα σταλεί να υλοποιεί και να μην ακυρώνει τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις.

όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος: "Προοδευτικοί πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν την ανάγκη η λίστα που θα σταλεί να υλοποιεί και να μην ακυρώνει, τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και άρα να μην ενσωματώνεται στις προγραμματικές προδιαγραφές του Σόιμπλε και των άλλων θερμοκέφαλων συντηρητικών κύκλων της ΕΕ" και προσθέτει:

"Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι η λίστα πρέπει να απευθύνεται πρώτα από όλα στον ελληνικό λαό και και να υπηρετεί την ανάγκη να μπει η χώρα σε τροχιά προοδευτικής ανάκαμψης".

Γεννηθήτω το θέλημά τους

Στο μεταξύ, οι εντάσεις και οι διαφωνίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος με επίδικο την συμφωνία της Παρασκευής, κλιμακώθηκαν επικίνδυνα με την παρέμβαση του Μ.Γλέζου, ο οποίος και αιφνιδίασε και προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στο Μαξίμου.

Σε αναζήτηση... ιστορικού αντίβαρου, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντήσει σήμερα τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος προεκλογικά είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για τις πρακτικές της Κουμουνδούρου.

Ως φαίνεται πάντως έπιασαν τόπο και οι εσωκομματικές πιέσεις για τη σύγκληση των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Τούτου δοθέντος, αύριο μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου ( ώρα 12 μμ) θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ενώ προγραμματίζεται για το προσεχές Σαββατοκύριακο και συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Η τελευταία, ζητήθηκε επιμόνως τις τελευταίες ημέρες από στελέχη της Αριστερής Πτέρυγας.

Keywords
Τυχαία Θέματα