«Πορτοκαλί συναγερμό» κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

«Πορτοκαλί συναγερμό» κήρυξε ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ, θέτοντας, παράλληλα, το σύστημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο ΑΔΜΗΕ επικαλείται «έλλειψη σημαντικής ποσότητας θερμικής παραγωγής της τάξεως των 5.2GW και αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα Μονάδων Παραγωγής». Εν μέσω των πρώτων προγραμματισμένων διακοπών στην ηλεκτροδότηση,

η ΔΕΗ προσφεύγει στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας αγωγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών με αίτημα να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΓΕΝΟΠ.

Η συζήτηση μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, αναμένεται να γίνει σε λίγη ώρα. Έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, στην οδό Χαλκοκονδύλη, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι ερμήνευσαν την κίνηση αυτή της επιχείρησης ως πρώτο βήμα για την πολιτική τους επιστράτευση. Στο πρόγραμμα τώρα των διακοπών, αυτή την ώρα και ως τις δύο κόβεται το ρεύμα σε Κιούρκα, Καπανδρίτι, Κάλαμο, Ωρωπό και Οινόφυτα, ενώ αναμένονται οι νεότερες ανακοινώσεις.

Για την ενημέρωση των καταναλωτών, θα λειτουργεί όλο το 24ωρο ειδική τηλεφωνική γραμμή του Διαχειριστή Δικτύου, το 210-6241860.

Η μάχη για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας έχει ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, οπότε η ΓΕΝΟΠ έθεσε εκτός λειτουργίας 13 θερμοηλεκτρικές μονάδες.

Θα συνεχίσουμε μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και τη Νικολέτα Αυλωνίτη ο Νίκος Καρίκας, μέλος του ΔΣ των διοικητιικών υπαλλήλων στη ΔΕΗ Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρίσκεται από το πρωί έξω από το κατάστημα της ΔΕΗ στην οδό Τσιμισκή, που παραμένει κλειστο.

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως θα δράσει χωρίς καθυστέρηση εφόσον ξεκινήσουν πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, κρατώντας πάντα το χαρτί της επιστράτευσης.

Για ό,τι συμβεί υπεύθυνος θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν θα βυθίσει μια χώρα στο σκοτάδι επειδή έχει εσωκομματική αντιπολίτευση, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει πράξη την εξαγγελία του ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για δημοψήφισμα και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, ο οποίος δήλωσε θετικός.

Καταρχήν θετική δηλώνει και η Δημοκρατική Αριστερά στην πρόσκληση Τσίπρα για δημοψήφισμα, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Νίκο Τσούκαλη, που μίλησε στο σταθμό μας.

Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, διαβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενώ εκτίμησε ότι από την πώληση του 30% της επιχείρησης, θα ωφεληθεί τόσο ο καταναλωτής όσο και η ρευστότητα της «μεγάλης» ΔΕΗ.

Την ανάγκη όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στην «κόντρα» για τη «μικρή ΔΕΗ», τόσο οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση οι οποίοι απεργούν, όσο και κάθε άλλος εμπλεκόμενος, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Όπως αναφέρει το ενδεχόμενο είτε ολιγόωρων διακοπών της ηλεκτροδότησης - πολύ, δε, περισσότερο το ενδεχόμενο black out - θα προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας και μάλιστα σε μία περίοδο αιχμής, όπου ο τουρισμός εμφανίζει συνεχώς ανοδική πορεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα