Προσδοκίες παρά τις «κόκκινες» γραμμές

Στον «αέρα» η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και την κυβέρνηση να παραδέχεται πως μόνο ορισμένες από τις εκκρεμότητες θα κλείσουν. Στο παρά πέντε της αναχώρησης Σαμαρά για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, τελευταία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές θα επιχειρηθεί στη συνάντηση

του πρωθυπουργού στις 7 το απόγευμα με τους επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια για τα αγκάθια των απολύσεων στο δημόσιο, τη διατήρηση του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ και το 2013 και τις ρυθμίσεις χρεών προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Ανοιχτό το ενδεχόμενοι οι επικεφαλής της τρόικας να αναχωρήσουν την Παρασκευή από την Αθήνα χωρίς να έχει υπάρξει συνολική συμφωνία, κρατώντας παγωμένη την καταβολή της δόσης του Μαρτίου έως τον Απρίλιο.

Εν τω μεταξύ, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των υπαλλήλων που πρόκειται να απομακρυνθούν από το Δημόσιο καθώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν αναφέρει νούμερα παρά μόνο την απαρέγκλιτη τήρηση για υπαγωγή σε διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους. «Δεν μπορείς να προδικάσεις πόσοι θα απομακρυνθούν χωρίς να εξετάσεις πριν μία μία τις υποθέσεις» σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου.

Την ίδια ώρα, δημοτικοί υπάλληλοι που βρίσκονται στη φυλακή για ποινικά αδικήματα, ακόμη και για φόνο, εξακολουθούν να πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο με το 50% του μισθού τους, καθώς σύμφωνα με το νόμο ανεξάρτητα από τις δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις τους και από τα δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συνεργάτες του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, όπως ο πρώην ταμίας του Δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος δεν έχει περάσει ακόμη από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό.

Εν τω μεταξύ, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ότι η τρόικα πρέπει να δεχθεί τα μέτρα για τους ανέργους. Επίσης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις αναφορικά με το νέο φορολογικό ενώ επέμεινε στην πρόταση για ενιαίο φόρο ακινήτων.

«Ηabemus Μνημόνιο» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και επισημαίνει ότι τα περί εμπλοκών με την τρόικα αφορούν διαφωνίες μόνο για το πώς θα υλοποιηθούν τα μνημονιακά μέτρα και όχι επί της ουσίας του προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα