Ο Τύπος στον Κόσμο

Η διαδικασία εκλογής νέου Πάπα που η πρώτη ψηφοφορία απέβη άκαρπη, οι προειδοποιήσεις Βερολίνου για τους στόχους μείωσης του ελλείμματος της Γαλλίας, το υψηλό έλλειμμα και στην Ισπανία καθώς και τα ευρήματα του ρομπότ της Nasa στον Άρη είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου σήμερα.

Για την εκλογή νέου Πάπα

"Ο πρώτος καπνός ήταν μαύρος" λέει χαρακτηριστικά η El Pais

όπως και η ιταλική Corriere. Ατελέσφορη ήταν η πρώτη ψηφοφορία των 115 Kαρδιναλίων εκλεκτόρων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την εκλογή του νέου Πάπα. Μαύρος καπνός αναδύθηκε λίγο μετά τις 8 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, από την καπνοδόχο στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα, όπου βρίσκονταν οι καρδινάλιοι απομονωμένοι από των έξω κόσμο, αφότου ακούστηκε το ιστορικό «Extra Omnes», "Εξω όλοι" . Από σήμερα οι καρδινάλιοι θα ψηφίζουν τέσσερις φορές την ημέρα μέχρι να εκλέξουν τον διάδοχο του Βενέδικτου του 16ου. Ωστόσο, το μεγάλο θέμα της ημέρας όπως μεταδίδουν τα ξένα δίκτυα (BBC) είναι η εξωδικαστική συμφωνία που είχε Αμερικανός καρδινάλιος για συγκάλυψη παιδεραστίας.


Για τη Γαλλία

Το Βερολίνο προειδοποιεί το Παρίσι για τον στόχο του ελλείμματος αναφέρουν οι Financial Times (FT). Tην ώρα, που ο Ολάντ αναγνώριζε σε δηλώσεις του στην Ντιζόν, όπως αναφέρει η Monde ότι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας του το τρέχον οικονομικό έτος θα είναι «χωρίς αμφιβολία 3,7%», όπως προέβλεψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, o Bόλφγκανγκ Σόιμπλε χτυπούσε "καμπανάκι". Μάλιστα, η δήλωση του Ολάντ σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο αρχηγός του κράτους παραδέχεται επίσημα ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί φέτος ο διακηρυγμένος στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 3%, καθώς η ανάπτυξη προβλέπεται να περιοριστεί στο 0,1% από το 0,8% που αναμενόταν.

Και όλα αυτα γιατί όπως εξηγεί η Wall Street Journal, η κυβέρνηση Ολάντ αρνείται επίμονα να αυξήσει τους φόρους ή να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών, μια τακτική που την φέρνει σε τροχιά σύγκρουσης με την Ε.Ε και κυρίως τη Γερμανία, που έχει ως συνταγή την εφαρμογή μέτρων λιτότητας για τις ασθένειες της Ευρωζώνης.

Νέα πτώση καταγράφει η δημοτικότητα του Ολάντ. Πτώση καταγράφει όμως και η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου Ομπάμα κατά 50% όπως αναφέρει η Washington Post για τον τρόπο διαχείρισης της οικονομίας. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα θα επισκεφτεί τρεις φορές το Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα για συναντήσεις με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να πετύχει συνεργασία μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά.Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπρόσωπων πρότειναν σχέδιο εξάλειψης του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ μέσα σε μία δεκαετία, μέσω περικοπών δαπανών, μεταρρυθμίσεων και μείωσης των ομοσπονδιακών φορολογικών συντελεστών. Οι Δημοκρατικοί επισημαίνουν ότι σχέδιο που επικεντρώνεται μόνο σε περικοπές θα διαλύσει τις κοινωνικές παροχές και θα θέσει το βάρος της μείωσης του ελλείμματος στους ηλικιωμένους και τους φτωχούς.


Στην Ισπανία

Επίσης, η κυβέρνηση Ραχόϊ, όπως αναφέρει η El Pais, είναι αντιμέτωπη με ένα έλλειμμα που θα ξεπεράσει εκείνο της κυβέρνησης Θαπατέρο. Αντί του 6,7% του ΑΕΠ θα φθάσει το 7,2%. Πάντως, την ίδια ώρα, στην εξαγγελία «δεκαπέντε μέτρων σοκ» για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, που θα περιλαμβάνουν τη διατήρηση του επιδόματος ανεργίας ή την εφάπαξ καταβολή του συνόλου του για την δημιουργία μίας νέας επιχείρησης, προέβη ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι. Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία στο γενικό πληθυσμό φτάνει το 26% και στους νέους κάτω των 25 ετών φτάνει και το 60%. Από το πρόγραμμα, ύψους 3,485 δισεκ. ευρώ για την επόμενη τετραετία, που θα χρηματοδοτηθεί κατά 32% από την ΕΕ, θα «επωφεληθούν πάνω από ένα εκατομμύριο νέοι» σε πρώτη φάση.


Στη Γερμανία

Ο Σρέντερ επιστρέφει για να "τρέξει" την καμπάνια του SPD όπως αναφέρουν οι FT. Παρά το γεγονός ότι ακόμα διχάζει το κόμμα η "Ατζέντα 2010" που είχε οδηγήσει σε σκληρές περικοπές επιδομάτων ανεργίας...και παρά το γεγονός ότι ο SPD μετά την πανωλεθρία των εκλογών του 2009 δεν θέλει να θυμάται την εν λόγω ατζέντα ωστόσο ο Σρέντερ επιλέχθηκε από τους Σοσιαλδημοκράτες να ενισχύσει το κόμμα στην κούρσα ενώπιον των ομοσπονδιακών εκλογών καθώς ακόμα υπολείπεται 14 μονάδες από τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει η Franfurter Allgemeine Zeitung "πονοκέφαλο" στην πολιτική σκηνή προκαλεί το νέο κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" που προτείνει έξοδο από το ευρώ. Για τους ιδρυτές του κινήματος, στους κόλπους του οποίου οι καθηγητές-οικονομολόγοι (1.200 άτομα, ανάμεσα τους και αρθρογράφοι όπως ο Κόνραντ Άνταμ) εκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό, όλα ξεκίνησαν με το πρώτο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα το Μάιο του 2010, το οποίο ήρθε σε αντίθεση με την ρήτρα των ευρωπαϊκών συνθηκών για τη "μη διάσωση" , η οποία όριζε ότι κάθε κράτος ευθύνεται το ίδιο για το χρέος του.Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες από το περιοδικό Φόκους (Focus), ένας Γερμανός στους 4 μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να ψηφίζει υπέρ ενός κόμματος που προτείνει την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ.


Στη Γερμανία μεγάλο θέμα σήμερα είναι ο θάνατος του Ίβαλντ Χένριχ Βον Κλάιστ, του τελευταίου εν ζωή μέλους της ομάδας των αξιωματικών που προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Αδόλφο Χίτλερ, όπως αναφέρει το δίκτυο Deutsche Welle. Ο Βον Κλάιστ, που ως νεαρός αξιωματικός του στρατού προσχώρησε στο σχέδιο συνομωσίας με επικεφαλής τον Κλάους Σεν Γκραφ Βον Στάουφενμπεργκ, είχε δηλώσει ότι ήταν πρόθυμος να πεθάνει προκειμένου η Γερμανία να απαλλαχθεί από τον ναζιστή δικτάτορα. Ήταν παρών την 20η Ιουλίου του 1944, όταν η ομάδα των αξιωματικών τοποθέτησαν μια βόμβα με πρόθεση να δολοφονήσουν τον Χίτλερ στην Ανατολική Πρωσία. Ο Βον Κλάιστ συνελήφθη, φυλακίστηκε και εστάλη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αλλά κατάφερε να επιβιώσει.


Για το Curiosity

Νέα στοιχεία ότι υπήρξε ζωή στον Άρη λέει ο Guardian. Ιζηματογενή πετρώματα που σχηματίστηκαν παρουσία νερού υποδηλώνουν ότι το περιβάλλον του Άρη θα μπορούσε να είχε υποστηρίξει την εμφάνιση μικροβιακής ζωής, ανακοίνωσαν οι ερευνητές της NASA που μελετούν τα δεδομένα της αποστολής Curiosity όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian. Το ρομπότ φαίνεται μάλιστα ότι βρίσκεται στις εκβολές ενός αρχαίου συστήματος ποταμών ή ρηχών λιμνών. Τον περασμένο μήνα, το εξάτροχο ρομπότ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το τρυπάνι του για να συλλέξει δείγματα από έναν βράχο στον Κρατήρα Γκέιλ. Οι χημικές αναλύσεις στο ενσωματωμένο εργαστήριο του Curiosity αποκάλυψαν ότι ο βράχος αποτελείται κατά 20% από άργιλο, ο οποίος πρέπει να σχηματίστηκε από την αντίδραση τρεχούμενου νερού με πυριγενή πετρώματα. Τα δεδομένα, ανακοίνωσε η NASA δείχνουν ότι το ρομπότ βρίσκεται στις εκβολές ενός αρχαίου συστήματος ποταμών ή ρηχών λιμνών. Υπήρξε τελικά ζωή στον Άρη αναρωτιέται με βάση το ίδιο θέμα και η Die Welt, ενώ όπως αναφέρουν οι New York Times o πλανήτης Άρης κάποτε ήταν ένα ευχάριστο μέρος, γεμάτο νερό και ιχνοστοιχεία.


Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν οι New York Times, η Google θα πληρώσει ένα πρόστιμο επτά εκατομμυρίων δολαρίων για την κρυφή συλλογή προσωπικών στοιχείων από ηλεκτρονικά δίκτυα στο πλαίσιο φωτογραφιών που πήρε για τη δημοσιοποίηση των περίφημων χαρτών της.


Το Ιράν πρόκειται να μηνύσει το Χόλιγουντ για σειρά ταινιών όπως το πολυβραβευμένο "Επιχείρηση Argo" όπως αναφέρει ο Guardian. Η Τεχεράνη προσέλαβε την γαλλίδα δικηγόρο Isabelle Coutant Peyre (σύζυγος του Ραμίρες Σάντσες, του Κάρλος το τσακάλι) σε αγωγές κατά της διαστρέβλωσης της διεθνούς εικόνας του Ιράν μέσω αμερικανικών ταινιών.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, el pais, financial times, εν λόγω, deutsche welle, die welt, new york, ψηφοφορία, γαλλια, NASA, ελλαδα, extra, bbc, times, monde, σόιμπλε, νέα, washington, βουλη, ηπα, αεπ, σοκ, spd, επιδοματα, μερκελ, χρεος, δημοσκοπηση, focus, σεν, συλληψεις, guardian, εμφάνιση, york, αρης, google, isabelle, μυστικες δημοσκοπησεις, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, ανακοινωση nasa, φορολογικη δηλωση 2011, www.google.gr, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, ομπαμα, εκλογες ηπα, αεπ, βερολινο, γερμανια, ηπα, θανατος, θεμα, ιραν, ισπανια, πλαισιο, προγραμμα, χιτλερ, ωρα, el pais, guardian, times, αλεξανδρα, ασθενειες, ατζεντα, βομβα, βρισκεται, γεγονος, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δικτυο, δικτυα, ευχαριστο, ευρω, ελπιδα, εβδομαδα, εν λόγω, εμφάνιση, επτα, ετων, ετος, εφαπαξ, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, θαπατερο, ιστορικο, καπελα, κυβερνηση, κογκρεσο, κομμα, νερο, ομαδα, παρισι, περιβαλλον, ρητρα, ρομποτ, σεν, σειρα, συνταγη, σόιμπλε, σρεντερ, σχεδιο, φτανει, φορα, ψηφοφορία, ωρα ελλαδας, deutsche welle, die welt, εφαρμογη, financial times, ηλεκτρονικα, isabelle, μαυρος, monde, new york times, new york, washington, σκηνη, spd, θεματα, york
Τυχαία Θέματα