Προς νέα λουκέτα

Κυριολεκτικά στον αέρα βρίσκονται τουλάχιστον 320 εργαζόμενοι στις εταιρείες Χαλυβουργία και Χαλυβουργική. To σωματείο των εργαζομένων του εργοστασίου της εταιρείας Χαλυβουργία Ελλάδος στον Ασπρόπυργο, συμφερόντων της οικογένειας Μάνεση, ενημερώθηκε ότι η διοίκηση προτίθεται να υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Εργασίας για ομαδικές απολύσεις.

Το εργοστάσιο είναι κλειστό, εδώ και δύο χρόνια, λόγω έλλειψης παραγγελιών και υψηλού ενεργειακού κόστους και η διοίκηση έκρινε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να συνεχίζει να απασχολεί τους 120 εργαζόμενους (με τη μέθοδο της διαθεσιμότητας και της εκ περιτροπής
εργασίας).

Παράλληλα, ερωτήματα δημιουργούνται και για το εργοστάσιο της εταιρείας στο Βόλο, το οποίο λειτουργεί μόνο βράδυ και εκεί οι περίπου 360 εργαζόμενοι αμείβονται με τη μέθοδο της εκ περιτροπής εργασίας.

Προηγήθηκε η απόφαση της της Χαλυβουργικής να θέσει σε διαθεσιμότητα από σήμερα 200 από τους 263 εργαζόμενους, με την ίδια αιτιολογία: το υψηλό ενεργειακό κόστος σε συνδυασμό με την πτώση της ζήτησης .

Χθες πραγματοποιήθηκε για το θέμα τριμερής συνάντηση στο ΥΠΕΡΓ, η οποία όμως απέβη άκαρπη.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αναστολή των διαθεσιμότητας για μια εβδομάδα, ώστε να προηγηθεί συζήτηση του θέματος στην διυπουργική επιτροπή για την βιομηχανία που αναμένεται να συνέλθει τις επόμενες μέρες.

Στα συνδικάτα επικρατεί αναταραχή και οι συνδικαλιστές, ζητούν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι κήρυξε γι αύριο το εργατικό κέντρο Ελευσίνας, σε όλους τους χώρους εργασίας του Θριάσιου.

Επίσης, αύριο το σωματείο των εργαζομένων στην επιχείρηση έχει προγραμματίσει στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12μ με παράλληλο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών Κορίνθου στο ύψος της Χαλυβουργικής.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να πολλαπλασιαστούν οι συνδικαλιστικές αντιδράσεις.

Η ΓΣΕΕ, με ανακοίνωση της, έχει ήδη καλέσει την εργοδοτική πλευρά να μην προχωρήσει στην εφαρμογή των αντεργατικών αποφάσεων της και ν' αναζητήσει αλλού τις λύσεις ή τις ευθύνες στα όποια «προβλήματά».

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι «σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, με την υποστήριξη της ΓΣΕΕ, των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών είναι έτοιμοι ν' απαντήσουν συντονισμένα».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καθίσταται σαφές ότι όποια στάση κι αν κρατήσουν τα συνδικάτα, η λύση στο ακανθώδες αυτό θέμα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην χώρα μας, μπορεί να δοθεί μόνο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, από την ίδια την κυβέρνηση.

Δημήτρης Κωστάκος
Keywords
Τυχαία Θέματα