Συρία: νέα προσπάθεια στη Γενεύη

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία επαναλαμβάνονται σήμερα στη Γενεύη με τις αντιπροσωπείες του καθεστώτος της Δαμασκού και της αντιπολίτευσης να κάθονται στο ίδιο τραπέζι μαζί με τον μεσολαβητή της διεθνούς κοινότητας Λαχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος καταβάλλει προσπάθειες για να εγκαταλειφθεί ο διάλογος των κωφών που μέχρι στιγμής χαρακτηρίζει τις συνομιλίες.

Χθες, πρώτη ημέρα επανάληψης των συνομιλιών έπειτα από διακοπή μίας εβδομάδας, ο Μπραχίμι συναντήθηκε χωριστά με τις δύο συριακές αντιπροσωπείες και αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

ατμόσφαιρα είναι αρνητική", σχολίασε πριν από την έναρξη των σημερινών συνομιλιών πηγή της αντιπροσωπείας της Δαμασκού.

Η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης προειδοποίησε χθες ότι δεν θα συμμετάσχει σε τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων, εάν δεν υπάρξει καμία πρόοδος. Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία του καθεστώτος της Δαμασκού δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να αποχωρήσει, αφήνοντας στην αντιπολίτευση την ευθύνη για ενδεχόμενη κατάρρευση των συνομιλιών.

Σε μία προσπάθεια απεμπλοκής της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η ρωσική αντιπροσωπεία πρότεινε τη διεξαγωγή κοινής συνεδρίασης στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο συριακές αντιπροσωπείες μαζί με την αμερικανική και ρωσική αντιπροσωπεία. Οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν την ρωσική πρόταση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί παρά η διεξαγωγή για την Παρασκευή συνεδρίασης των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ρωσίας με τον Λαχντάρ Μπραχίμι, χωρίς συριακή συμμετοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα