Πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας

Με μεγάλη καθυστέρηση, μετά και την γενική κατακραυγή για τις διαδικασίες συμμετοχής των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο πρόγραμμα, ξεκίνησε η υλοποίηση των δράσεων κοινωφελούς εργασίας συνολικού προϋπολογισμού 188 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επιλογής των δικαιούχων φορέων στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Ηπείρου, Θεσσαλίας,
Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας για την πρόσληψη 31.341 ανέργων με προϋπολογισμό 100.161.088 ευρώ.

Εντός της επομένης εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων για την Περιφέρεια Αττικής και τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι αφ’ ενός η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τοπικό επίπεδο σε περιοχές και σε ομάδες πληθυσμού που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία και τον κίνδυνο φτώχειας και αφετέρου η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών με την παροχή υπηρεσιών κοινωφελούς χαρακτήρα μέσω φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

Βάσει του σχεδιασμού, μέσω των προγραμμάτων της κοινωφελούς εργασίας 57.400 άνεργοι εξασφαλίζουν απασχόληση, για 5 μήνες, και 625 ευρώ το μήνα.

Η πρόσληψη των ανέργων γίνεται από Φορείς μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και οι ωφελούμενοι τοποθετούνται στις θέσεις εργασίας από τους συμπράττοντες φορείς (ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα κι εν γένει κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που αναπτύσσει νομίμως δραστηριότητες με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα), οι οποίοι έχουν συνάψει Μνημόνια Συνεργασίας με τους Φορείς Απασχόλησης.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και την αναστολή του προγράμματος μέσα στο καλοκαίρι, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε αλλαγές με στόχο την τήρηση της νομιμότητας των διαδικασιών και την εξασφάλιση της πλήρους διαφάνειας στη διαδικασία επιλογής των δυνητικά ωφελουμένων. Έτσι, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλέον:

α) τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ με νομοθετική ρύθμιση που ανέλαβε την εποπτεία και τον έλεγχο της διαδικασίας επιλογής των ωφελουμένων και το έλεγχο των πινάκων κατάταξης

β) τη συμμετοχή στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής Δικαιούχων εκπροσώπου της κάθε Περιφέρειας

γ) τη σύσταση και συγκρότηση πενταμελούς Ειδικής Ελεγκτικής Επιτροπής από ανώτατους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς για το έλεγχο –από άποψη σκοπιμότητας και νομιμότητας- των υποβληθέντων προτάσεων και του Πίνακα επιλογής Δικαιούχων

δ) την υποχρέωση των Δικαιούχων για την άμεση Δημοσιοποίηση των προσλήψεων και την ενημέρωση του ΑΣΕΠ για τη σχετική έγκριση.

Στα Προγράμματα της Κοινωφελούς Εργασίας περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

- έργα κοινωφελούς χαρακτήρα και φροντίδας, όπως π.χ. διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, ανα
Keywords
Τυχαία Θέματα