Στο μικροσκόπιο ο πολιτισμός

Εντολή για τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την κλοπή τριών έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της Εθνικής Πινακοθήκης και την έλλειψη φυλακτικού προσωπικού, το ΥΠΠΟΤ διευκρινίζει τα εξής:

«Η Εθνική Πινακοθήκη, όπως και όλα τα υπόλοιπα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι, είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα
συστήματα ασφαλείας, προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία της.

Άλλωστε, στη μακρόχρονη ιστορία της, η Εθνική Πινακοθήκη έχει συνεργαστεί με μεγάλα Μουσεία του κόσμου, και έχει φιλοξενήσει ανεκτίμητους θησαυρούς της Τέχνης. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι εγκαταστάσεις της θεωρούνται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς ως ασφαλείς και αξιόπιστες».

H κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη, ξημερώματα της Δευτέρας, ήταν η πρώτη στην ιστορία των 112 χρόνων της, όπως και ο πίνακας «Γυναικείο κεφάλι», δώρο του Πικάσο στην Πινακοθήκη, ήταν το μοναδικό έργο του Ισπανού καλλιτέχνη που είχε στην κατοχή της.

Αναρωτιέται κανείς που μπορεί να καταλήξουν κλεμμένα έργα, για τα οποία έχει δοθεί σήμα από την Ιντερπόλ, δεν μπορούν να βγουν σε δημοπρασία και τυπικά δεν μπορούν να αγοραστούν από ιδιωτικό μουσείο.

Kατά πάσα πιθανότητα οδεύουν προς ιδιωτικές συλλογές. «Είναι πραγματικά περίεργη αυτή η κατ΄ιδίαν αισθητική απόλαυση, ανθρώπων που έχουν τα κλεμμένα έργα κάτω από τα σαλόνια τους, σε υπόγεια», σχολιάζει ο Αγγελος Δεληβοριάς, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη.

Kαι τονίζει ότι «κλοπές έργων τέχνης έχουν συμβεί σε πολλά μουσεία του κόσμου. Αντί να ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλον ας δούμε τι πρέπει να προσέξουμε, τι να διορθώσουμε, πώς να προφυλασσόμαστε» .

Ο 'Αγγελος Δεληβοριάς, ελπίζει η κλοπή των τριών έργων από την Πινακοθήκη, «να μην αποβεί σε βάρος των έργων επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης», που έχουν εξαγγελθεί για το 2012.

Όσο για τον πίνακα του Πικάσο, ο ιστορικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σχολιάζει: «’Εκλεψαν κάτι που δεν ανήκει σε κανέναν. Δεν το αγόρασε η ελληνική πολιτεία. 'Ηταν δώρο του Πικάσο. Από τη στιγμή βέβαια που δεν υπάρχουν θεματοφύλακες της σύγχρονης ιστορίας μας τι να κάνουν οι φύλακες»;

Το έργο «γυναικείο κεφάλι» του Πικάσο, έχει μακρά ιστορία και αποτελεί μέρος της δωρεάς των Γάλλων καλλιτεχνών και διανοουμένων προς τους Έλληνες, μετά την απελευθέρωση από την γερμανική κατοχή. Ηταν μια ελάχιστη ένδειξη θαυμασμού και αλληλεγγύης στην αντίσταση του ελληνικού λαού και των διανοουμένων του, κατά των Ναζί,

    Η δωρεά, αποτελεί τμήμα της Δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής στην Εθνική Πινακοθήκη. Περιλαμβάνει 28 πίνακες ζωγραφικής,6 σχέδια, 6 χαρακτικά, 4 γλυπτά. Συμπληρώνεται από 110 δακτυλόγραφα και χειρόγραφα κείμενα γάλλων καλλιτεχνών και συγγραφέων, μηνύματα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό και φυλάσσονται
Keywords
Τυχαία Θέματα