Πρέπει να τηρούμε τους νόμους

Για το άρθρο του Γ. Πανούση στην εφημερίδα ΝΕΑ:«Αυτά που λέει είναι η κοινή λογική» και για τις καταλήψεις και την παρουσία αντιεξουσιαστών στη Βουλή μίλησε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Θανάσης Πετράκος, στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» .

Ο κ. Πετράκος μιλώντας στην Νόνη Καραγιάννη, στην εκπομπή «Αθήνα σήμερα» τόνισε: «Τι λέει ο κ. Πανούσης διαφορετικό από αυτό που λέει η κοινή λογική; Θέλει κανείς να υπάρχει ανομία; Η ανομία από τη μια πλευρά και η τήρηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, από την άλλη,

δεν είναι αντιτιθέμενα, αν πραγματικά υπάρχει πολιτική βούληση. Πρέπει να τηρούμε τους νόμους. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός στους νόμους, μέχρι να τους αλλάξουμε, όποιους δεν είναι σωστοί, γιατί πρέπει να τονίσουμε ότι οι νόμοι ψηφίζονται από κάποιους πολιτικούς συσχετισμούς. Αλλά οφείλουμε να σεβόμαστε τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο κατοχυρώνει και την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα... Άκουσα το πρωί και τον κ. Παρασκευόπουλο, ο οποίος είναι -ας το πω έτσι-, ο άλλος πόλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, που πρέπει να παρακολουθεί, να συμβάλλει, έτσι ώστε να τηρούνται τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και να μην παραβιάζονται, ο οποίος είπε ότι αυτά που λέει ο κ. Πανούσης είναι η κοινή λογική και φυσικά δεν τίθεται κανένα θέμα, ούτε δείχνει κάποια αντιπαράθεση».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι ότι δεν θεωρείτε πως υπάρχει κανένα θέμα με τον κ. Πανούση και αναρωτιέμαι πώς ακούσατε τη δήλωση του συναδέλφου σας και έτερου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, του Ν. Φίλη, ο οποίος χαρακτήρισε "ατόπημα" το περιεχόμενο του κειμένου...

Θ. Πετράκος: «Δεν σχολιάζω τις απόψεις συναδέλφων. Εγώ το αντιλαμβάνομαι έτσι, όπως σας είπα. Αυτό είδα ότι τόνισε και ο κ. Παρασκευόπουλος. Θεωρώ ότι είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε και να συμβάλλουμε, ώστε να μην παραβιάζονται δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, αλλά και να εμπεδώνουμε ένα συναίσθημα ασφάλειας των πολιτών απέναντι στην εγκληματικότητα».

Σχετικά με τις καταλήψεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α δήλωσε: «Παρότι υπήρχαν αυτά -τα οποία δεν είναι και τα καλύτερα να τα βλέπει κάποιος-, η κυβέρνηση τα αντιμετώπισε με απόλυτη ψυχραιμία και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με πνεύμα διαλόγου και με τα παιδιά αυτά, τα οποία με αυτό τον τρόπο νόμιζαν ότι εκφράζουν -έτσι το καταλαβαίνουν-, ότι θέλουν να αγωνιστούν γιατί κάποιοι φίλοι τους, συναγωνιστές τους, κάνουν απεργία πείνας, βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση κ.λπ. Και ήθελαν με αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν. Από τη μια πλευρά, λοιπόν, ο τρόπος της άμεσης αντιμετώπισης ήταν πολύ ψύχραιμος και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι αυτός ο τρόπος δεν συνέβαλε, ώστε να δημιουργηθούν καταστροφές. Δεύτερον, απάντησε εμπράκτως η κυβέρνηση, με την κατάθεση του νόμου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ. Επομένως, στην πράξη, με έναν τρόπο, ο οποίος δεν ήταν ο πιο κομψός ή ο καλύτερος, με τον οποίο εκδηλώθηκαν όλα αυτά τα ζητήματα -εμποδίστηκε η λειτουργία, ακόμα και στη Βουλή-, αντιμετωπίστηκε. Νομίζω ότι αυτές οι αντιδράσεις από αυτόν το χώρο δεν πρόκειται να συνεχιστούν, διότι η κυβέρνηση -όχι επειδή έκαναν αυτό-, είχε αποφασίσει η ίδια ότι θα καταργηθούν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας και ότι θα σέβεται τα δικαιώματα των ανθρώπων».

"Είναι περίεργο που δεν ενημέρωσαν τον φρούραρχο της Βουλής οι υπηρεσίες που παρακολουθούν αυτόν το χώρο":

«Πρέπει να πω επίσης ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από αυτούς που πρέπει να ενημερώσουν, από αυτούς που είμαι βέβαιος ότι παρακολουθούν αυτόν το χώρο. Δεν νομίζω ότι δεν τους παρακολουθούν κάποιες υπηρεσίες. Το ότι δεν ενημέρωσαν, για παράδειγμα, τον φρούραρχο της Βουλής, ότι έρχεται μια ομάδα, που ενδέχεται να μπει στη Βουλή, είναι ένα θέμα και αυτό πρέπει να το δούμε. Γιατί, τι να κάνει το προεδρείο; Αυτοί οι οποίοι -είμαι απολύτως βέβαιος- τους παρακολουθούν χρόνια τώρα, δεν ενημέρωσαν...».

Δημοσιογράφος: Η αστυνομία λέτε, οι μυστικές υπηρεσίες;

Θ. Πετράκος: «Νομίζω, συνήθως, η ασφάλεια. Επειδή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι εδώ και δύο μήνες κυβέρνηση, δεν παρακολουθούνται, δεν ξέρουμε; Μου φαίνεται περίεργο ότι ξεκινούν 30 παιδιά και δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση του φρούραρχου της Βουλής, ότι ενδέχεται να έρχονται εκεί. Μου φαίνεται πολύ περίεργο να μην είχε ακουστεί κάτι».

Keywords
Τυχαία Θέματα