Να είμαστε σοβαροί και ολιγόλογοι

Αυτοσυγκράτηση για τα ευρήματα της Αμφίπολης συνιστά ο Αντώνης Σαμαράς. "Ακούω μόνο την ανασκαφέα και τα ευρήματά της. Αυτό το εύρημα έχει παγκόσμια σημασία, πολύ πέρα από τα στενά μας σύνορα. Και γι αυτό πρέπει να είμαστε σοβαροί και λιγομίλητοι", δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τον επαναπατρισμό από το Μουσείο Γκετί, του χειρογράφου του 12ου αιώνα από τη Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου το χειρόγραφο θα παραμείνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Σύμφωνα

με τον πρωθυπουργό, οι στερεωτικές εργασίες στο ταφικό μνημείο θα συνεχισθούν έως και την Πέμπτη.

Επιπλέον ο κύριος Σαμαράς επισήμανε τον αγώνα του υπουργείου Πολιτισμού για την επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών της χώρας, που έχουν εξαχθεί παράνομα.

«Μια προσπάθεια που πρέπει να συνεχισθεί με κορύφωση τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Μια μόνιμη και απαρέγκλιτη απαίτησή μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρά, ο οποίος έδωσε το παρόν στην συμβολική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο, σε μια συμβολική κίνηση, τοποθέτησε το φύλλο χειρογράφου, επάνω στο χειρόγραφο που επαναπατρίστηκε, πριν αυτό μπει στη θέση του.

Επαναπατρισμός χειρογράφου του 12ου αιώνα

Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, βρίσκεται από σήμερα και έως και τις 30 Οκτωβρίου, το μεταβυζαντινό χειρόγραφο της μονής Αγίου Διονυσίου του Αγίου Όρους, που επαναπατρίσθηκε πριν από λίγες ημέρες από το μουσείο Γκετί.

Ο σημαντικός αυτός χειρόγραφος περγαμηνός κώδικας, μια καινή διαθήκη του 1133 , επέστρεψε στην χώρα μας μετά από δεκαετίες, καθώς την άνοιξη του 1960 είχε κλαπεί από Γερμανό επισκέπτη του Αγίου Όρους, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιηθεί το συμβάν στις αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων και το 1983 αποκτήθηκε από το μουσείο Γκετί της Καλιφόρνιας.

Το όνομα του βασικού συγγραφέα ήταν Θεόκτιστος και η αντιγραφή και η εικονογράφηση του κώδικα αυτού ολοκληρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Στον επαναπατρισμό του, συναίνεσε η παρουσίαση της έκθεσης "From heaven to earth" όπου μετά από συνεννοήσεις, με την ελληνική πλευρά, το αμερικανικό μουσείο συμφώνησε στην επιστροφή του.

Το σημαντικό αυτό μεταβυζαντινό χειρόγραφο, συν εκτίθεται μαζί με ένα φύλλο χειρογράφου που εικονίζει τις προτομές των 12 Αποστόλων και το οποίο φύλλο είχε αγοραστεί ξεχωριστά και βρισκόταν στο μουσείο Κανελλοπούλου. Μετά θα επιστρέψει στο Άγιο Όρος.

Βάνα Λυκομήτρου

Keywords
Τυχαία Θέματα