Μήδεια-έκπληξη

Η «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου και με τον Γιώργο Κιμούλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο παρουσιάζεται, στις 9μμ, στο δημοτικό θέατρο Άλσους, στην Ηλιούπολη.

Με την «Μήδεια» σήκωσαν αυλαία τα φετινά Επιδαύρια στις 5 & 6/7.

Για την παράσταση, η οποία ανεβαίνει αποκλειστικά από ανδρικό θίασο, ο Γιώργος Κιμούλης μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τη Βάνα Λυκομήτρου:

«Όλη η διανομή είναι ανδρική και η αιτία γι' αυτό

έχει περισσότερο να κάνει με την θεματική του έργου και με το κατά πόσο θα μπορέσει αυτή η θεματική να γίνει πιο καθαρή. Θέλω να πω, ότι η αρχαία ελληνική τραγωδία δεν είναι ούτε δράμα, πολύ δε περισσότερο δεν είναι ηθογραφία. Η αρχαία Ελληνική τραγωδία φιλοσοφεί. Στη Μήδεια δεν έχουμε λοιπόν να κάνουμε απλώς με την ιστορία μια γυναίκας που προδόθηκε από τον άνδρα της και για να τον εκδικηθεί σκότωσε τα παιδιά της. Η Μήδεια ουσιαστικά μιλάει για τον τρόπο που η ίδια η φύση τιμωρεί την ανδρική έπαρση ενός δυτικο-ευρωπαικού πολιτισμού. Αυτή την καμπάνα χτυπάει ο Ευριπίδης από τότε, γιατί από τότε έχει αρχίσει η προσπάθεια του ανθρώπου να εξορίσει τον εαυτό του από τον κόσμο, έχοντας την έπαρση ότι το σύμπαν και ο κόσμος κατασκευάστηκε για να τον κατανοήσει και να τον καταλάβει ο άνθρωπος και όχι ότι ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης και του σύμπαντος. Αυτό είναι το θέμα της Μήδειας».

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος.
Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κιμούλης (Μήδεια), Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Ιάσων), Τάσος Νούσιας (Κρέων), Μάνος Βακούσης (Τροφός), Νικόλας Παπαγιάννης (Αγγελιαφόρος), Δημήτρης Παπανικολάου (Αιγέας), Νίκος Αναστασόπουλος (Παιδαγωγός).

Εισιτήρια από 10 ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα