Ο Χ. Λάζαρης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο, Χριστόδουλος Λάζαρης, μίλησε στις 4/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την κατάσταση στην Αίγυπτο:

«Αυτή την στιγμή η κατάσταση εκτονώνεται ραγδαία. Το κέντρο της πόλης έχει επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Υπάρχει βέβαια μια ομάδα 200.000 ατόμων περίπου στην πλατεία όπου διαδήλωναν μέχρι χθες οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και την οποία σιγά σιγά
οι αρχές προσπαθούν να διοχετεύσουν στα σπίτια τους, χωρίς να προκληθούν ζημιές , αυτό είναι όλο».

Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχουν στρατός ή τανκς στους δρόμους;

Χ. Λάζαρης: «Όχι και μάλλον δεν υπήρξαν ποτέ. Για την ακρίβεια ,από την προπαραμονή των εκδηλώσεων , είχαν πιάσει θέσεις στον περιφερειακό της πόλης αλλά τεθωρακισμένα δεν είδαμε πολλά, παρά μόνο σε κάποια σημεία του δρόμου ».

Σε άλλο σημείο είπε: «Οι Έλληνες είναι απόλυτα ασφαλείς, επικοινωνούμε μαζί τους σε συνεχή βάση και σε επίπεδο ηγεσιών και σε επίπεδο κόσμου, όπου χρειαστεί... Αυτή την στιγμή μπορώ να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας στην Αίγυπτο ο οποίος να έχει ή να είχε πρόβλημα , τις μέρες αυτές».

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν προϋποθέσεις να πάμε γρήγορα σε μια πολιτική λύση, για το οποίο πιέζουν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα οδηγηθούμε σε μια μακρά περίοδο ρευστότητας και έντασης στην Αίγυπτο;

Χ. Λάζαρης: «Λογικά ο πολιτικός πολιτισμός της χώρας βαίνει προς τον συμβιβασμό και την ηπιότητα. Οι Αιγύπτιοι είναι ένας κατεξοχήν πολιτισμένος και ήπιος λαός. Θα με εξέπληττε αν είχαμε εκτεταμένη αναταραχή... Αυτός ο μεταβατικός σχηματισμός που υπάρχει μετά τα χθεσινά γεγονότα έχει υποσχεθεί τη διεξαγωγή εκλογών σε εννέα με δώδεκα μήνες.
Από προηγούμενη πείρα, όσες φορές έχει δοθεί τέτοια προθεσμία, έχει τηρηθεί. Το διάστημα αυτών των μηνών οφείλεται κυρίως στην ανάγκη κατάρτισης νέου Συντάγματος.
Απ' ότι αντιλαμβάνομαι δίνεται εντολή για κατάρτιση Συνταγματικής Επιτροπής η οποία και θα προβεί στην σύνταξη του νέου συνταγματικού χάρτη. Λογικά, θα θεωρούσα απόλυτα αναμενόμενη τη διεξαγωγή εκλογών, σε διάστημα εννέα με δώδεκα μηνών, από τώρα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα