«Πράσινο φως» από το Eurogroup

Η τόνωση της ανάπτυξης και η αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Στη συνεδρίαση του το Eurogroup έδωσε κατ' αρχήν το «πράσινο φως» για το νέο πρόγραμμα δανειακής στήριξης της Ελλάδας. «Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί για να λάβει το δεύτερο πακέτο βοήθειας», δήλωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ
Ζαν κλοντ Γιούνκερ διευκρινίζοντας ωστόσο οτι η τελική επικύρωση του νέου  πακέτου εξαρτάται απο την υλοποίηση ορισμένων προαπαιτούμενων ενεργειών και την επιτυχή έκβαση του PSI. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος -σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών- υπέγραψε με τον επίτροπο Ρεν, μνημόνιο συνεργασίας για το νέο πρόγραμμα που αφορά στο κομμάτι της ανταλλαγής των ομολόγων. Υπέγραψε επίσης με τον επικεφαλής του EFSF  Κλάους Ρέγκλινγκ πέντε κρίσιμες συμβάσεις μεταξύ των οποίων και αυτή της επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

«Η Ελλάδα άκουσε καλά λόγια μετά από πολύ καιρό» σχολίασε μεταξύ άλλων ο έλληνας υπουργός οικονομικών.

Ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ανακοίνωσε ότι εξελέγη εκ νέου επικεφαλής της ΕΕ για μια νέα θητεία δυόμισι ετών προσθέτοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες τον διόρισαν επίσης πρόεδρο των συνόδων κορυφής της ευρωζώνης.

Στις Βρυξέλλες και ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. Μετά τη συνέδριαση Ευρωπαικού Λαικού κόμματος και τις συναντήσεις με Μέρκελ και Γιούνκερ ο κ. Σαμαράς επισήμανε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας .Μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς ζήτησε να ενεργοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ , να αξιοποιηθούν οι πόροι της ευρωπαικής τράπεζας επενδύσεων και να απεμπλακούν τα μεγάλα έργα υποδομής ενώ τόνισε πως οι εκλογές που έρχονται θα φέρουν την ελπίδα στους έλληνες.

Την ανάγκη χάραξης πανευρωπαϊκής στρατηγικής για την ανάπτυξη που θα δώσει θέσεις εργασίας στους νέους , υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες, όπου μετείχε στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.
Keywords
Τυχαία Θέματα