Πορτογαλία: Έρχεται σχέδιο διάσωσης για την BES

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μια κακή τράπεζα σε ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης για τη διάσωση της Banco Espírito Santo SA, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία έχει βρεθεί να γνωρίζει μεγάλους κλυδωνισμούς μετά την ανακοίνωση της μητρικής της ότι ζήτησε προστασία από τους πιστωτές της.

Το σχέδιο θα μπορούσε να ανακοινωθεί ακόμα και σήμερα, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο

πηγές.

Στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου η κακή τράπεζα θα κρατήσει όλα τα τοξικά στοιχεία της τράπεζας, περιλαμβανόμενων των δανείων που έχει χορηγήσει στην προβληματική μητρική της Espirito Santo International SA, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Η καλή τράπεζα με όλες τις καταθέσεις και τα υγιή περιουσιακά στοιχεία θα λάβει μια κεφαλαιακή ενίσχυση από την πιστωτική γραμμή που έχει δημιουργηθεί από το σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας το 2011.

Η χώρα έλαβε 78 δισ. ευρώ σε δάνεια από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης το οποίο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο. Ένα μέρος του δανείου – περίπου 12 δισ. ευρώ – κρατήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εφόσον χρειαστεί. Από αυτό το ποσό αυτό απομένουν πάνω από 6 δισ. ευρώ.

Δεν είναι ξεκάθαρο το ύψος των αναγκών της Banco Espírito Santo. Οι αναλυτές τοποθετούν τις ανάγκες της τράπεζας στα 3 δισ. ευρώ περίπου, αν και οι αρχές θα μπορούσαν να διαθέσουν ένα μεγαλύτερο ποσό.

Οι μετοχές της Banco Espírito Santo έχουν χάσει παραπάνω από το 65% της αξίας τους από την Τετάρτη. Την Παρασκευή ανεστάλη η διαπραγμάτευση στα 0,12 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα