Πολλές επαναστάσεις, μία γιορτή

Μία διαφορετική γιορτή διοργάνωσε φέτος για την 25η Μαρτίου το 2o ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού. Η επανάσταση των Ελλήνων το 1821 ήρθε και συνάντησε αυτή της Αραβικής Άνοιξης και της Συρίας με κοινό σκοπό την ελευθερία.

Η Ελευθερία Κουμάντου και η Λίλιαν Ξύλου βρέθηκαν εκεί στις 24 Μαρτίου, σε μία κατάμεστη αίθουσα, όπου μαθητές από 40 διαφορετικές χώρες γιόρτασαν με το δικό τους τρόπο και τις δικές τους παραδόσεις, την Επανάσταση.

Το αφιέρωμα μεταδόθηκε στην εκπομπή

του Τάκη Καμπύλη «Εννιά με Δέκα».

«Δύσκολη η γιορτή της 25ης Μαρτίου γιατί πρέπει να μιλήσουμε για την εθνική ταυτότητα, τη στιγμή που τα έθνη πεθαίνουν . Είμαστε ένα σχολείο από 40 χώρες. Κάθε επανάσταση πρέπει να μας διδάσκει την αντίσταση σε κάθε υποδούλωση» λέει ο Φίλιπ Πένκα από τη Γερμανία ενώ η Γιεμόνα Ντάζι από την Αλβανία μιλά για την αρχή της υποδούλωσης και τους κοινούς ήρωες των Βαλκανίων.

Οι μαθητές μιλούν για τους ήρωες των χωρών τους ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία και περιγράφουν τις ιστορικές μάχες που σημάδεψαν τις χώρες τους.

Όμως επανάσταση σημαίνει και έρωτας. Μαθητές διάβασαν τις ερωτικές επιστολές του Ιωάννη Καποδίστρια -του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας- με την αγαπημένη του Ρωξάνδρα Στούρτζα (κυρία επί των τιμών της αυτοκράτειρας Ελισάβετ, συζύγου του τσάρου Αλεξάνδρου του Α').

Το δικό της κομμάτι στους εορτασμούς είχε η Αραβική Άνοιξη, η Αίγυπτος και η Συρία με τους μαθητές να μεταφέρουν ιστορίες και εμπειρίες από την άλλη τους πατρίδα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ηχογράφηση έγινε στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος για την παραγωγή ραδιοφωνικού προϊόντος. Έχουν γίνει δυο επισκέψεις σαν σεμινάρια στο σχολείο (έχουν παρακολουθήσει περισσότερα από 25 παιδιά κάθε φορά) για το τι είναι είδηση, τη διάκριση των μέσων και τη διαχείριση της πληροφορίας σε κάθε ένα από αυτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα