«Πιο αισιόδοξοι οι δανειστές μετά τη νέα λίστα»

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε δημοσίευμά του με τίτλο «Ελληνικές υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις: Τέρμα με τις λίστες» αναφέρει ότι πηγές των δανειστών εμφανίζονται πιο αισιόδοξες μετά την αποστολή της νέας λίστας από το ελληνικό ΥΠΟΙΚ. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η πίεση για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αυξάνεται. Εν τω μεταξύ, το πακέτο των μέτρων που θα παρουσιάσει τη Μεγάλη Τετάρτη στο EuroWorking Group το υπουργείο Οικονομικών

απασχόλησε τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τελειώνουν τα χρήματα στα κρατικά ταμεία, ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας: «Δεν νομίζω, είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση».

Spiegel: «Υπάρχει πρόοδος»

Η Αθήνα παρουσίασε μία νέα λίστα με μεταρρυθμίσεις και νομίζει ότι πέτυχε το στόχο της, αναφέρει ο Spiegel. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι της λένε καθαρά: Τα χρήματα θα έλθουν μόνο εάν τα σχέδια υλοποιηθούν, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό. Κάποιοι εκπρόσωποι των πιστωτών, όπως ένας από το υπουργείο Οικονομικών ενός κράτους - μέλος της ευρωζώνης, που είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τις προηγούμενες λίστες δηλώνουν τώρα πως «αυτή φαίνεται κάπως καλύτερη».

Παρότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι μη ρεαλιστικοί, τουλάχιστον υποδεικνύονται μεταρρυθμιστικοί δρόμοι και προσδιορίζονται χρονοδιαγράμματα, σημειώνεται στο Spiegel. «Υπάρχει πρόοοδος» αναφέρει ένας εκπρόσωπος των θεσμών, αν και ο ίδιος αναφέρει πως «υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος», σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.

Στο μεταξύ ο Βέλγος Υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείει ένα Grexit. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, το να αναβάλει η Ελλάδα την πληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι «εκτός συζήτησης» σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ του Βελγίου Johan Van Overtveldt στην διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού Der Spiegel.

Όπως προειδοποίησε, σε διαφορετική περίπτωση μία ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα είναι κάτι που δεν θα μπορεί πλέον να αποκλειστεί. Ακόμη ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι το Eurogroup δεν θα απελευθερώσει επιπλέον κεφάλαια προς την Ελλάδα έως ότου η Αθήνα εφαρμόσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.


Με πληροφορίες από capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα