Πιέσεις για αναχαίτιση της κρίσης

Σε κλοιό η Ευρωζώνη με τις πιέσεις να εντείνονται προκειμένου να αναχαιτιστεί η οικονομική κρίση που δείχνει να εξαπλώνεται. Στο επίκεντρο η Ισπανία, η οποία εξακολουθεί να αρνείται οικονομική βοήθεια έξω από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ έντονες πιέσεις να αλλάξει ρότα δέχεται η Γερμανία. Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος του προέδρου Ολάντ και πρώην υπ. Εξωτερικών της Γαλλίας, Ιμπέρ Βεντρίν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» τονίζει ότι η Ελλάδα
χρειάζεται ένα φιλόδοξο Σχέδιο Μάρσαλ για μια σύγχρονη οικονομία, ανεξάρτητα εάν θα παραμείνει ή όχι στο ευρώ.

Οι γερμανικές τράπεζες θα αντέξουν ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, επειδή η έκθεσή τους στη χώρα είναι περιορισμένη, ανέφερε η εποπτική αρχή του γερμανικού χρηματοοικονομικού κλάδου.

Οι μισοί Γερμανοί πολίτες επιθυμούν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του γερμανικού περιοδικού Stern. Το 49% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας μας από τη νομισματική ένωση, μόλις το 39% εξέφρασε την προτίμησή του για παραμονή της Αθήνας στο κοινό νόμισμα, ενώ το 35% φοβάται ότι η ελληνική κρίση θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ευρώ.

Την ανάγκη σύνταξης ενός μεγάλου σχεδίου για τη διάσωση της ευρωζώνης, δίχως όμως την επιβολή διοριών, υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters . Διέψευσε εκ νέου τις φήμες περί διαπραγματεύσεων για συνδρομή του ΔΝΤ στην προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών, αρνούμενη μάλιστα να αποσαφηνίσει ποια θα ήταν η αντίδραση του Ταμείου εάν η Ισπανία ζητούσε τη βοήθεία του.

Χθες, οι υπουργοί Οικονομικών των G-7 συμφώνησαν κατά την τηλεδιάσκεψή τους, να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν την Ισπανία και την Ελλάδα, όπως είπε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τζουν Αζούμι. Όπως προκύπτει από τα όσα διαρρέουν για την τηλεδιάσκεψη, ασκήθηκαν πιέσεις στην Γερμανία για να λάβει μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. 
Keywords
Τυχαία Θέματα