ΠΓΔΜ: Επίσκεψη Σανίνο

Η πολιτική κατάσταση της ΠΓΔΜ εξετάστηκε στις συναντήσεις που είχε, χθες και προχθές, στα Σκόπια ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στέφανο Σανίνο.

Ο κ. Σανίνο είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και τον αρχηγό της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, καθώς και με τους αρχηγούς

των αλβανικών κομμάτων DUI και DPA, Αλί Αχμέτι και Μέντουχ Θάτσι.

Μετά τις συναντήσεις του αυτές, ο κ.Σανίνο δεν προέβη σε δηλώσεις.

Σε σχετική ανακοίνωση του SDSM, αναφέρεται ότι ο κ.Τσερβένκοφσκι ανέφερε στον κ.Σανίνο ότι η αντιπολίτευση, μετά τη βίαιη απομάκρυνση των βουλευτών της από την ασφάλεια του Κοινοβουλίου, στις 24 Δεκεμβρίου, δεν προτίθεται να επιστρέψει σε αυτό.

Σύμφωνα με αναφορές του Τύπου των Σκοπίων, σκοπός της επίσκεψης του κ.Σανίνο στα Σκόπια ήταν να καταγράψει αναλυτικά το πώς διαμορφώνεται η πολιτική κατάσταση στη χώρα και να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε. Ακόμη, ο κ.Σανίνο φέρεται να επισήμανε στους συνομιλητές του στα Σκόπια τη σημασία που έχει για τη χώρα η αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας, σε σχέση με τη φιλοδοξία της να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και με την ενδιάμεση Έκθεση Προόδου που αναμένεται να δημοσιοποιήσει η Επιτροπή τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Φούλε αναμένεται να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της συνέχισης του ενταξιακού διαλόγου μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ.

Η πολιτική αντιπαράθεση στην ΠΓΔΜ έχει κλιμακωθεί ραγδαία μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν εντός και εκτός της Βουλής στις 24 Δεκεμβρίου του 2012 και την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από το Κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, ο συνασπισμός κομμάτων υπό το SDSM του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι συνεχίζει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σε διαφορετική, κάθε μέρα, πόλη. Χθες, η κεντρική διαδήλωση της αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε στην πόλη Πρίλεπ. Στη διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 5000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, μίλησε ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος επανέλαβε το αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, παράλληλα με τις δημοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 24 Μαρτίου.

Σήμερα, η αντιπολίτευση θα πραγματοποιήσει διαδήλωση στη Στρούμιτσα, ενώ αύριο στο Στιπ και την Παρασκευή στην Οχρίδα.

Το κυβερνών VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι έχει απορρίψει το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές και την κάλεσε να επιστρέψει στη Βουλή. Το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι επισήμανε ότι τα τελευταία έξι χρόνια διεξήχθησαν τρεις φορές βουλευτικές εκλογές, οι δε τελευταίες μόλις πριν ενάμιση χρόνο (τον Ιούνιο του 2011) και μάλιστα κατόπιν σχετικού αιτήματος της αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα