Πέθανε ο δημοσιογράφος Γ. Κατεργιαννάκης

Σε ηλικία 96 χρονών έφυγε σήμερα από τη ζωή ο παλαίμαχος και διακεκριμένος δημοσιογράφος Γιώργος Κατεργιαννάκης.

Ο Γιώργος Κατεργιαννάκης γεννήθηκε στις 2-2-1919 στο Ηράκλειο και από την εποχή που ήταν μαθητής στο γυμνάσιο εργάσθηκε στην εφημερίδα «ΚΡΗΤΙΚΑ ΝΕΑ» ως μαθητευόμενος στην αρχή και στη συνέχεια συμμετέχοντας στη συντακτική ομάδα της εφημερίδας.

Στην αρχή ασχολήθηκε με το αθλητικό ρεπορτάζ και στη συνέχεια με όλα τα είδη του ρεπορτάζ.

Κατά την διάρκεια

της γερμανικής Κατοχής έδωσε προσωρινά τέλος στη δουλειά που είχε ξεκινήσει στην εφημερίδα «ΚΡΗΤΙΚΑ ΝΕΑ» και κατατάχθηκε στον στρατό και συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης με την ιδιότητα του έφεδρου ανθυπολοχαγού.

Ύστερα από την πτώση του Μάλεμε, ακολούθησε η πτώση του Ρεθύμνου και ο ίδιος μετείχε στο Α' Σύνταγμα Πεζικού στις μάχες που έγιναν γύρω από το Αρκάδι, τα Μυσύρια και την Επισκοπή.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής σκοτώθηκε ο αδελφός του Μιχάλης, το 1941 σε μάχη που έγινε στη περιοχή Μασταμπά Ηρακλείου και 6 μήνες αργότερα ύστερα από έρευνα που έκανε ο Γιώργος Κατεργιαννάκης βρήκε το πτώμα του και οι Γερμανοί έδωσαν άδεια να τον θάψει.

Μετά τον πόλεμο, εργάσθηκε στο δημόσιο ταμείο Ηρακλείου ενώ είχε συνεργασίες αμισθί με τοπικές εφημερίδες.

Έπειτα από εργασία 5 χρόνων στο δημόσιο, εκδιώχθηκε γιατί ήταν μέλος του ΕΑΜ και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 4 ετών, γιατί χαρακτηρίσθηκε αριστερός και την ποινή του την εξέτισε στη φυλακή του Ετζεδίν στα Χανιά.

Μετά την αποφυλάκιση του, στράφηκε ξανά στο τοπικό Τύπο και συνεργάσθηκε με την ημερησία εφημερίδα «Η ΔΡΑΣΗ». Το 1959-1960 αποδέχθηκε πρόταση και συνεργάσθηκε με την εβδομαδιαία εφημερίδα «ΕΘΝΙΚΗ ΦΩΝΗ» ενώ μετά την πτώση της χούντας εργάσθηκε για ένα διάστημα στη νέα εφημερίδα του Ηρακλείου «ΠΡΩΙΝΗ».

Ακολούθως, επέστρεψε στην εφημερίδα «Η ΔΡΑΣΗ» στην οποία εργάσθηκε έως και την ημέρα που συνταξιοδοτήθηκε.

Ο Γιώργος Κατεργιάννακης που μιλούσε Γερμανικά και Αγγλικά είχε προσφέρει πολλά στην τοπική δημοσιογραφία και είχε τιμηθεί για την προσφορά του στην Κρήτη, από τοπικούς φορείς του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με δήλωση του εξέφρασε την λύπη του για τον θάνατό του, επισημαίνοντας: «Ο Γιώργος Κατεργιαννάκης, με την πένα του ήταν πυλώνας στήριξης των δημοκρατικών θεσμών, αντικειμενικός, έγκυρος και μαχητής στα θέματα ανάπτυξης της Κρήτης».

Εξάλλου, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) και το ΤΕΑΣ εξέδωσαν ψηφίσματα για τον θάνατό του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα