Περιορισμένος κίνδυνος από τις εκλογές

Οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, την Κυριακή, οι αγορές φαίνεται πως αναγνωρίζουν ως περιορισμένο τον κίνδυνο που ενέχει η πιθανότητα μη εφαρμογής του νέου προγράμματος διάσωσης, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στον κύκλο των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσει μετά την Κυριακή, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, αφού από τη μία, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα καταστεί αναγκαίος ο σχηματισμός κυβερνητικού συνασπισμού και από την άλλη, θα ακολουθήσουν

και συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές.

"Ανεξάρτητα από το ποια κόμματα θα καταλήξουν να διαμορφώνουν τον κυβερνητικό σχηματισμό, η Ελλάδα, πιθανότατα, εισέρχεται σε μια περίοδο σχετικής πολιτικής σταθερότητας", εκτιμά, σε έκθεσή της, η αναλύτρια της Unicredit, Tullia Bucco.

νέα κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, έχοντας καταλάβει πως η χώρα δεν θα μπορούσε να έχει σωθεί χωρίς κανένα κόστος, όπως είπε προσφάτως ο πρόεδρος της Κομισιόν,(Jean-Claude) Juncker", σημείωσε.

Άλλωστε, όπως σχολιάζει το Reuters, οι πρόσφατες τάσεις στις ελληνικές αγορές δείχνουν πως πρόκειται για την πλέον διαδεδομένη εκτίμηση.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα καθοδηγείται είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ υπάρχει και μια μικρή πιθανότητα να περιλαμβάνει και τα δύο κόμματα. Δεδομένου, λοιπόν, πως υπάρχουν τα κόμματα που υποστηρίζουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, το ενδεχόμενο να αναδυθεί κυβέρνηση που θα εναντιώνεται στο πρόγραμμα, είναι μηδαμινή.

"Οι κίνδυνοι είναι πολύ μικρότεροι από ό,τι στις εκλογές του Ιανουαρίου (...), δεδομένου ότι και τα δύο κόμματα έχουν δεσμευτεί για την εφαρμογή όλων των πολιτικών που προβλέπονται στο μνημόνιο που συμφωνήθηκε προσφάτως με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας", αναφέρει, σε έκθεσή του, ο οικονομολόγος της HSBC, Fabio Balboni.

Σύμφωνα, πάντως, με το Reuters, ο κατακερματισμός που παρατηρείται στο τρέχον πολιτικό σκηνικό, δημιουργεί προβλήματα.

Ο αναλυτής της Teneo Intelligence, Wolfango Piccoli, εκτιμά πως οι οιωνοί από την πρόσφατη πολιτική ιστορία δεν είναι πολύ ευνοϊκοί. "Καμία από τις τρεις προηγούμενες εκλογές, από το πρώτο πρόγραμμα (το 2010) δεν έλυσε την βαθιά πολιτική κρίση της Ελλάδας και η ψήφος της Κυριακής δεν θα κάνει τη διαφορά", είπε χαρακτηριστικά.

Capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα