Παρουσίαση Firefox OS

Πραγματοποιήθηκεχθες 27 Νοεμβρίου η επίσημη πρώτηπαρουσίαση στην Ελλάδα του νέουλειτουργικού συστήματος Firefox για έξυπνακινητά από την εταιρεία Mozilla, σε μίαεκδήλωση που διοργάνωσαν ο Mozilla και οόμιλος ΟΤΕ

(ΟΤΕ, Cosmote και ΓΕΡΜΑΝΟΣ), σεσυνεργασία με την Hub:raum Krakow, ένα φυτώριοκαινοτομίας που στηρίζει νέουςεπιχειρηματίες σε χώρες της Κεντρικήςκαι Ανατολικής Ευρώπης.

Αξίζει νασημειωθεί πως το έξυπνο κινητό ALCATEL OneTouch Fire με την καινούργια πλατφόρμαδιατίθεται αποκλειστικά από την Cosmote.

Επί επτά ολόκληρες ώρες και σε μιακατάμεστη αίθουσα, προγραμματιστέςκάθε ηλικίας κλήθηκαν να αναπτύξουνκώδικα για εφαρμογές με βάση το λειτουργικόσύστημα Firefox.

Με την πρωτοτυπία αλλάκαι την καινοτομία της εφαρμογής νααποτελούν τα πρώτα ζητούμενα, όλες οιομάδες έβαλαν τα δυνατά τους για ναανταποκριθούν στις απαιτήσεις τηςΕπιτροπής Αξιολόγησης επάνω στη σχεδίασηκαι στις τεχνολογίες του διαδικτύου.

Με βάση αυτά τα κριτήρια, η ΕπιτροπήΑξιολόγησης επέλεξε σε πρώτη φάση τιςδέκα επικρατέστερες εφαρμογές, οι οποίεςκαι παρουσιάστηκαν στο κοινό που είχεκατακλύσει τον χώρο της εκδήλωσης καιστη συνέχεια, τις τρεις καλύτερες:

Τοέπαθλο για την ομάδα των μεγάλων νικητώνήταν ένα ταξίδι στην Πολωνία, όπου θαέχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στοπρόγραμμα hub:raum Krakow WARP, ενώ η δεύτερηομάδα κέρδισε τη συμμετοχή της στηSelection Day που θα πραγματοποιηθεί στις 14Δεκεμβρίου 2013 και αποτελεί μέρος τουπρογράμματος COSMOTE StartUp.

Τα μέλη τηςτρίτης νικήτριας ομάδας έλαβαν ως δώροαπό ένα νέο κινητό Alcatel One Touch Fire, όπωςκαι τα μέλη της πρώτης και δεύτερηςομάδας.

Τηνεκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τουςδιεθνούς αναγνώρισης ομιλητές, όπως οMozillaEvangelistFredericHarper,ο GlobalMarketingDirectorforFirefoxOSJohnBernard,ο BusinessDevelopmentManager& Evangelistτης hub:raumLukaSucic,αλλά και ο διευθυντής RetailMarketing,Αγορών και Διακίνησης Εμπορευμάτων τουομίλου ΟΤΕ Αλέξανδρος Ντάβος.

Στοπλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν,επίσης, τα τεχνικά χαρακτηριστικά τουνέου λειτουργικού συστήματος Firefox OS καιοι δυνατότητες και τα οφέλη που αυτόπροσφέρει τόσο στην κοινότητα τωνπρογραμματιστών όσο και στους τελικούςχρήστες.

Σεαπόλυτη συμφωνία με την αποστολή τουMozilla για την προώθηση του ανοιχτούχαρακτήρα, της καινοτομίας και των ίσωνευκαιριών στο διαδίκτυο, το Firefox OS είναιφτιαγμένο ως μία ανοιχτή πλατφόρμα πουδίνει τη δυνατότητα προγραμματισμούενός έξυπνου κινητού, κάθε λειτουργίατου οποίου (κλήσεις, μηνύματα, πλοήγηση,κλπ) μπορεί να αναπτυχθεί ως εφαρμογή,χρησιμοποιώντας τεχνολογίες τουδιαδικτύου.

Μεπεριβάλλον χρήσης που παρέχει μίαόμορφη, καθαρή, εύληπτη και εξατομικευμένηεμπειρία, βασισμένη εξ' ολοκλήρου στηνHTML5, το Firefox OS καθιστά προσβάσιμες τιςλειτουργίες της συσκευής που πριν ήτανδιαθέσιμες μόνο στις «native εφαρμογές».

Έτσι,τα smartphones με Firefox OS μεταμορφώνονταιδιαρκώς, για να καλύπτουν ανά πάσα στιγμήτις ανάγκες και τις απαιτήσεις τωνχρηστών, σύμφωνα με τα δικά τουςενδιαφέροντα και τον τρόπο ζωής τους,παρέχοντάς τους μία σχετική λίστα απόήδη κατεβασμένες ή νέες εφαρμογές.

Εισάγοντας,για παράδειγμα, στην προσαρμοσμένηαναζήτηση το όνομα της αγαπημένης τουςποδοσφαιρικής ομάδας, το φόντο τουτηλεφώνου θα αλλάξει, για να τηναπεικονίσει και θα εμφανιστούν διάφορεςεφαρμογές - για την αγορά εισιτηρίωνή προϊόντων της εν λόγω ομάδας ή ναμάθουν τα τελευταία νέα γύρω από αυτήν.

ΟΑθήνα 984 ήταν εκεί. Στον Αίαντα Αρτεμάκημίλησαν: Ο Φρειδερίκος Χάρπερ (FrédéricHarper),SeniorTechnicalEvangelistστην εταιρεία Mozilla. Με παραπάνω από 10χρόνια εμπειρίας στον τομέα τηςΠληροφορικής, ξεκίνησε ως προγραμματιστήςπάνω σε διάφορες τεχνολογίες, με κύριοαντικείμενο την ανάπτυξη για το διαδίκτυοκαι την κινητή τηλεφωνία. Αφιέρωσεμερικά χρόνια στη διάδοση του ΑνοικτούΧαρακτήρα (Openness) της Microsoft, μιλώντας γιαΛογισμικό Ανοικτού Κώδικα (Open Source), γιαΔιαδικτυακά πρότυπα και γιαΔιαλειτουργικότητα. Σήμερα, ως ένας απότους Senior Technical Evangelist της Mozilla, εξακολουθείνα μεταδίδει το πάθος του για το ΑνοικτόΔιαδίκτυο ενώ παράλληλα υποστηρίζειπρογραμματιστές για την αποτελεσματικήδιαχείριση του Firefox OS.

Ερ.Τι κάνετε σήμερα στην Αθήνα; Γιατί θαμας μιλήσετε;

Φ.Χ.Είμαι εδώ για να υποστηρίξω την App Day2013 και για να μιλήσω με τους επισκέπτες,τους προγραμματιστές, τους μπλόγκεργια το λειτουργικό σύστημα Firefox. Αλλάκαι φυσικά για να τους βοηθήσω ναχρησιμοποιούν επιτυχημένα στην πλατφόρμα.

Ερ.Γιατί κάποιος να επιλέξει το Firefox καιόχι Android, IOs, Windows, ο,τιδήποτε;

Φ.Χ.Καταρχήν το Firefox OS θέλει να προσφέρειπρόσβαση στο διαδίκτυο σε περισσότεροκόσμο. Είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα,μπορείς να πάρεις τον πηγαίο κώδικατης. Ο χρήστης του Firefox OS μπορεί ναχρησιμοποιεί τεχνολογίες όπως HTML 5, CSS3Javascript, για να δημιουργήσει εφαρμογές.Δεν χρειάζεται να μάθει κάποια νέαγλώσσα προγραμματισμού. Δεν χρειάζεταινα επιλέξει μονάχα έναν τρόπο. Και αυτόσυμβαίνει σε όλες της πτυχές τηςπλατφόρμας.

Ερ.Θα μας δείξετε κάτι ιδιαίτερο σήμερα;

Φ.Χ.Βασικά η ομιλία μου θα καλύψει το τιείναι το Firefox OS. Γιατί το δημιούργησε ηMozilla καθώς και γιατί είναι μια σπουδαίαευκαιρία για τους προγραμματιστές. Στηνουσία, η ομιλία μου θα έχει στόχο ναβοηθήσει τους προγραμματιστές ναξεκινήσουν την ανάπτυξη εφαρμογών γιατο Firefox OS.

ΟΔημήτρης Καλαβρός, συνιδρυτής τηςεταιρίας Found.ation, ενός τεχνολογικούσυνεργατικού χώρου στο κέντρο τηςΑθήνας, που ασχολείται με την νέαεπιχειρηματικότητα καθώς και εκπρόσωποςτης Cosmote Startup ρωτήθηκε:

Ερ.Τι κάνει το Cosmote Startup σήμερα στο AppDaysAthens 2013;

Δ.Κ.Το Cosmote Startup είναι η τέταρτη ενέργειατου προγράμματος «Cosmote: Ο κόσμος μας,εσύ» και αποσκοπεί στην δημιουργία ενός«startup incubation», μίας θερμοκοιτίδαςεπιχειρηματικής εκκόλαψης, η οποία θαδώσει την δυνατότητα, τους πρώτους τρειςμήνες του 2014, σε δέκα ομάδες να εξελίξουντις ιδέες τους και να τις πραγματώσουν.Προσφέρουμε χώρο εργασίας, ένα εκπαιδευτικόπρόγραμμα από την Ελληνική ΈνωσηΔιοίκησης Επιχειρήσεων, ένα δίκτυομεντόρων και πάρα πολλή ενέργεια γιανα προχωρήσουν αυτοί οι άνθρωποι τιςιδέες τους σε νέες, πραγματικές εταιρείες.

Ερ.Τα επόμενα βήματα σας;

Δ.Κ.Αυτή την στιγμή είμαστε στο «Call to action»,όποιος ενδιαφέρετε μπορεί να δηλώσεισυμμετοχή μέσα από το www.cosmotestartup.gr καινα βρει περισσότερες πληροφορίες, ανενδιαφέρεται, μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου.Και στην συνέχεια θα υπάρξει μία ημέραεπιλογής (Selection Day) η οποία θα κορυφωθείστις 14 Δεκεμβρίου, με επιλογή από τις40 ομάδες που θα είναι μαζί μας, στιςτελικές δέκα ομάδες οι οποίες θα ενταχθούνστο πρόγραμμα.

Επίσηςμιλήσαμε με εκπροσώπους των ομάδων πουσυμμετείχαν στο App Day 2013:

Nuevvo- Φώτης Ευαγγέλου

Ερ.Τι θα παρουσιάσετε σήμερα;

Φ.Ε. Φτιάχνουμε μία «native» εφαρμογή σεπεριβάλλον Firefox για ένα από τα πιοδημοφιλή διαδικτυακό ραδιόφωνο τηςΕλλάδας, radiofono.gr. Χρησιμοποιούμε HTML 5τεχνολογίες για να αποδώσουμε μίαεφαρμογή, η οποία έχει την αίσθησηαντίστοιχης «native» εφαρμογής γιαλειτουργικά συστήματα, όπως είναι τοAndroid (Google) και το IOs (Apple). Και όλα αυτάχρησιμοποιώντας ανοιχτές τεχνολογίες.

Ερ.Γιατί Firefox OS;

Φ.Ε.Πάνω από όλα, γιατί είναι ανοιχτήπλατφόρμα με ό,τι αυτό σημαίνει.

Καιεπειδή ο χρόνος που χρειάζεται κάποιοςγια να μάθει αυτές τις τεχνολογίες καινα φτιάξει εφαρμογές είναι πολύ μικρότεροςαπό τις αντίστοιχες πλατφόρμες Android καιIOs που χρειάζονται πολλά περισσότεραχρόνια εκπαίδευσης σε προγραμματιστικέςγλώσσες.

Ερ.Στο μέλλον τι να περιμένουμε;

Φ.Ε.Ελπίζουμε ότι θα ανθίσει το Firefox OS στηνΕλλάδα και σκοπός μας είναι ναδημιουργήσουμε ακόμα περισσότερεςεφαρμογές τους επόμενους μήνες καθώςκαι η πλατφόρμα εξαπλώνεται στην χώραμας.

SimpleAps- Μάγκυ Κοντού

Ερ.Τι φτιάχνετε;

Μ.Κ.Μαζί με τον Λεωνίδα Κανελλόπουλοαποφασίσαμε σήμερα να εγκαταλείψουμετα πολύ σοβαρά έργα μας και να έρθουμενα γιορτάσουμε το Firefox OS με την καινούριαμας εφαρμογή που ονομάζεται DogMate.

Ερ.Τι κάνει αυτή η εφαρμογή;

Μ.Κ.Το DogMate είναι στην ουσία μία εφαρμογήγια το λειτουργικό σύστημα Firefox OS, τοοποίο διευκολύνει την καθημερινότητατων ιδιοκτητών σκύλων. Μέσα από τηνεφαρμογή μπορεί ο ιδιοκτήτης να περάσειτο προφίλ του σκύλου του, να ψάξει μέσααπό ένα δυναμικό χάρτη να βρει άλλασκυλιά που βρίσκονται στην ευρύτερηπεριοχή και επιπλέον να κανονίσεικάποιας μορφής «ραντεβού» ανάμεσα στασκυλιά. Επιπλέον ο χρήστης έχει πρόσβασημέσω του χάρτη σε κοντινά κτηνιατρείακαι πάρκα, έτσι ώστε να αποτελεί τοDogMate μια καθημερινή εφαρμογή που χωράεισε κάθε παλάμη και θα είναι απαραίτητογια κάθε «PetOwner» (ιδιοκτήτη κατοικίδιουζώου).

Ερ.Τι θα κάνετε στην συνέχεια;

Μ.Κ.Σκεφτόμαστε εντός της εβδομάδας ναανεβάσουμε το DogMate στο αντίστοιχο «marketplace» του Firefox OS και να συνεχίσουμε ναβγάζουμε καινούριες εφαρμογές.

Teamup- Γιώργος Μαυρομάτης

Ερ.Τι φτιάχνετε σήμερα;

Γ.Μ.Σήμερα κάνουμε έναν RSS reader για Firefox OS πουτο ονομάζουμε Angular, γιατί το έχουμε κάνειαγωνιώδες, ότι σημαίνει και το Angular. Τοφτιάχνουμε γιατί είδαμε ότι δεν υπάρχεικάτι αντίστοιχο στο «market place» του FirefoxOS. Είναι αρκετά και δύσκολο και εύκολο.Έχει το κάνεις απλά είναι κάτι εύκολο,αν το κάνεις όπως εμείς είναι λίγο πιοδύσκολο. Οπότε μάλλον σήμερα δεν θατελειώσουμε, (γέλια) εκεί θέλω να καταλήξω.

Movin'Αpp - Γιώργος Τσιόκος

Ερ.Τι ετοιμάζετε για σήμερα;

Γ.Τ.Με την ομάδα μας φτιάξαμε ένα παιχνίδιμουσικής «step sequencer» μέσω του Firefox.

Ερ.Γιατί Firefox OS;

Γ.Τ.Το Firefox OS φάνηκε καλή ιδέα γιατί πρώτονείναι δωρεάν. Οπότε μπορείς να φτιάξειςκάτι χωρίς να χρειάζεται να ζητήσειςάδεια από κάποιο app Store ή κάτι παρόμοιοπου θα καθυστερήσει την παραγωγή.

Ερ.Τι σκέφτεστε να κάνετε στο μέλλον; Θασυνεχίσετε να δημιουργείτε στο Firefox OS;

Γ.Τ.Θα συνεχίσουμε, όταν μεγαλώσει η αγορά.

Οινικητήριες εφαρμογές είναι οι:

1οβραβείο: Sopler

2οβραβείο: Whocallsme

3οβραβείο: HOTECH

3οβραβείο: Movin' App

Τηντρίτη θέση κατέλαβαν δύο εφαρμογές.Συγχαρητήρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα