Ο Θ. Δρίτσας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Θεόδωρος Δρίτσας, μίλησε στις 28/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την ψηφοφορία για τα φάρμακα στην Βουλή:

«Όταν γίνεται η ψηφοφορία χωρίς συζήτηση -έτσι προβλέπει ο κανονισμός- και μόνο με την ονομαστική ψηφοφορία,
με τα προβλεπόμενα, αναδεικνύει ένα άλλο θέμα. Καλείται το σώμα να ψηφίσει ναι ή όχι ή όπως κάθε βουλευτής θέλει να ταχθεί, για μια τροπολογία, η οποία περιελάμβανε πέντε διαφορετικές θεματικές ρυθμίσεις. Πέραν, δηλαδή, του άρθρου 5, που αναφερόταν στο φάρμακο, τα άλλα τέσσερα άρθρα αφορούσαν ζητήματα ρυθμίσεων των νοσοκομείων των νησιών, θέσεις γιατρών σε διάφορα νησιά για την κάλυψη αναγκών. Ζητήματα που και εμείς τα είχαμε αναδείξει, είχαμε καταθέσει δικές μας τροπολογίες και θέλαμε να ψηφιστούν».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει μια δήλωση του κ. Μεϊμαράκη -που δεν άκουσα να διαψεύδεται-, ο οποίος είπε από το βήμα της Βουλής ότι στην διάσκεψη των προέδρων, ο εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο κ. Κουρουμπλής, δεν έθεσε ζήτημα διαφορετικής διαδικασίας στην ψηφοφορία. Είναι ψέμα αυτό;

Θ. Δρίτσας: «Αυτό δεν μπορώ να σας το βεβαιώσω. Η διάσκεψη των προέδρων, κατά την διάρκεια της οποίας ο υπουργός Υγείας έφερε την τροπολογία, έγινε Πέμπτη. Την Πέμπτη ήταν και η συνεδρίαση. Επομένως, ακόμα και αν συμμετείχε ο κ. Κουρουμπλής -ο οποίος ταυτόχρονα ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος-, δεν μπορούσε να έχει υπόψη του το πώς θα τεθεί σε ψήφιση η τροπολογία. Το αίτημα των βουλευτών του ΠαΣοΚ να τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία, αναφερόταν στην τροπολογία για τα φάρμακα και όχι στο σύνολο της τροπολογίας. Επομένως, δεν μπορούσε να τεθεί εκείνη την ημέρα τέτοιο ζήτημα.
Φαλκιδευόταν, νοθευόταν η ψήφος των βουλευτών. Πέντε διαφορετικά θέματα και έπρεπε να ψηφίσεις ναι ή όχι και στα 5, ενώ στα 4 μπορούσες να συμφωνήσεις. Αυτό αναδείξαμε... Θέσαμε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι η τροπολογία για τα φάρμακα δρομολογεί διαδικασίες ολιγοπωλίου και κατάπτωσης του ποιοτικού ελέγχου των φαρμάκων. Αυτό είναι μείζον θέμα και θέλαμε να συζητηθεί, όπως αντιστοιχεί στην σοβαρότητά του. Αυτό το διεκδικήσαμε. Αντί αυτού, εισπράξαμε κατηγορίες ότι τα παίρνουμε, γιατί μια διαφήμιση στον ραδιοφωνικό σταθμό "Κόκκινο", αξίας 3.000 ευρώ, ήταν διαφήμιση φαρμακευτικής εταιρείας. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μεταφέρουμε εμείς την συζήτηση αλλού. Δεν μπλέκουμε εμείς. Μπλέκει ένα ολόκληρο επικοινωνιακό και πολιτικό σύστημα, που θέλει να υπονομεύσει κάθε δημοκρατική λειτουργία και συζήτηση σε αυτόν τον τόπο. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έθεσε θέματα ουσίας, όχι εντυπωσιασμού».

Και πρόσθεσε: «Μετά από αυτή την φασαρία που κάναμε στην Βουλή και επίτηδες -έπρεπε να την κάνουμε, γιατί ήταν μείζον θέμα-, βγαίνει ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠαΣοΚ, ο κ. Ρήγας, ο οποίος πρωτοστατεί σε όλες αυτές τις δολοπλοκίες σε βάρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και βγάζει ανακοίνωση στο νομό Κυκλάδων ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καταψήφισε την τροπολογία που αφορούσε την τοποθέτηση γιατρών στα νησιωτικά νοσοκομεία, ενώ ακριβώς αυτό θέλαμε και λέγαμε ότι τα άρθρα 1 έως 4 τα ψηφίζουμε. Το άρθρο 5 καταψηφίζουμε για τα φάρμακα. Αντιλαμβάνεστε ποιος θολώνει τα νερά και ποιο προεδρείο της Βουλής δεν αναλαμβάνει, ως έχει υποχρέωση, το ρόλο να κρατήσει με διαφανή τρόπο τις διαδικασίες, ώστε να μην προκύπτει σύγχυση ή μπέρδεμα».

* Για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Μας προβληματίζει πάρα πολύ η επικοινωνία μας με τον κόσμο. Ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ολόκληρο και καλά οργανωμένο σύστημα διαστρέβλωσης και παρεμπόδισης αυτής της φυσιολογικής, δημοκρατικής και έγκυρης επικοινωνίας. Κάνουμε τα πάντα για να υπερβούμε αυτές τις δυσκολίες, γιατί οι συνδυασμένες βολές σε βάρος της έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών έρχονται από παντού. Όμως, πράγματι, κάποιες φορές, οι δυνάμεις του "εχθρού" είναι υπέρτερες. Τι να κάνουμε; Εδώ έπρεπε να απαντάμε για το αν τα παίρνουμε ή όχι. Όπως το ίδιο επιχειρεί το ΠαΣοΚ και ο κ. Βενιζέλος στην υπόθεση των υποβρυχίων».

* Για ΚΚΕ - Δημοκρατική Αριστερά:

«Νομίζω -χωρίς να βάλω όλες τις επιλογές στην ίδια κατηγορία-, ότι ήταν ψήφος σκοπιμότητας το "παρών" του ΚΚΕ, για να μην συμπαραταχθεί με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πολύ μεγάλη απορία μου προκαλεί η ψήφος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Κυριολεκτικά θλίβομαι, γιατί όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς τα θέματα του φαρμάκου, κατανοεί πάρα πολύ καλά ότι αυτή η ρύθμιση του κ. Γεωργιάδη δεν είναι ούτε αθώα, ούτε ουδέτερη. Δεν είναι απλώς μια μείωση των φαρμάκων. Είναι μια μείωση μνημονιακού χαρακτήρα, δημοσιονομικού χαρακτήρα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία όχι μόνο δεν παρεμβαίνει στην ροή και στην ομαλή προμήθεια των φαρμάκων από τους ασθενείς, αλλά τελικά επιβαρύνει τους ασθενείς, τους χρήστες των φαρμακευτικών υπηρεσιών».

* Για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για ναυπηγεία Σκαραμαγκά και υποβρύχια:

«Θα έπρεπε και το ΠαΣοΚ και η Νέα Δημοκρατία να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης της Βουλής, όπως πολλές φορές έχουμε ζητήσει για αναζήτηση λύσεων. Πρόκειται για ένα τεράστιο έγκλημα σε βάρος της εθνικής οικονομίας, σε βάρος των εργαζομένων, του πολεμικού ναυτικού και της αξιοπρέπειας της χώρας. Από το 2000 ή και νωρίτερα, εκκρεμεί αυτή η διαδικασία. Το 2010, ο κ. Βενιζέλος, ως τότε υπουργός Άμυνας, επιχείρησε να ξεμπλέξει αυτό το κουβάρι, που είχε φέρει το ελληνικό δημόσιο με την πλάτη στον τοίχο, έρμαιο των εκβιασμών των κατασκευαστικών εταιρειών. Λόγια όχι δικά μου, αλλά των στελεχών του ΠαΣοΚ και του ίδιου του κ. Βενιζέλου. Από τον νόμο 3885, με τον οποίο επικυρώθηκε από την ελληνική Βουλή -με την πλειοψηφία μόνο του ΠαΣοΚ και του ΛΑ.Ο.Σ.-, η νέα σύμβαση, μέχρι στιγμής, τέλος του 2013, δεν έχει μπορέσει να αποδώσει ούτε κατ' ελάχιστο στοιχειώδη πρόοδο ως προς αυτά τα ζητήματα... Το ελληνικό δημόσιο παραμένει εκβιαζόμενο, έρμαιο των κατασκευαστικών συμφερόντων, γερμανικών, λιβανέζικων και άλλων. Αν δεν είναι πράξη ευθύνης η πρωτοβουλία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για εξεταστική επιτροπή -που θα αναζητήσει λύσεις και προφανώς και ευθύνες-, τότε τι είναι; Εμείς αποσύρουμε αύριο κιόλας την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, αν η κυβέρνηση έρθει -ως έχει υποσχεθεί ο κ. Σαμαράς ότι θα έκανε μέχρι 31/12/12-, με μια λύση για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, παραλαβή των υποβρυχίων και εξασφάλιση των θέσεων εργασίας. Εάν πράγματι η κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς και κάθε άλλος αρμόδιος υπουργός μπορούν να μας διαβεβαιώσουν ότι επίκειται λύση και μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τότε δεν χρειάζεται να απασχοληθεί το ελληνικό κοινοβούλιο στην αναζήτηση ευθυνών παρελθόντων ετών. Αλλά δεν πρόκειται».

Δμηοσιογράφος: Ισχύει αυτό που λέγεται ότι έχετε εντοπισμένο το ζήτημα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, παρά το γεγονός ότι με τον νόμο 3885 έχει ρυθμιστεί και το καθεστώς λειτουργίας στα ναυπηγεία Ελευσίνας;

Θ. Δρίτσας: «Αυτό είναι μια σύγχυση την οποία καλλιεργεί το ΠαΣοΚ. Καμία σχέση ο 3885 με τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Τα ναυπηγεία Ελευσίνας πρόσφατα, τους προηγούμενους μήνες, έφεραν με πρωτοβουλία κάποιων βουλευτών καταρχήν και υπό την καθοδήγηση του κ. Μπαλτάκου κάποιες τροπολογίες -καθ' υπέρβαση των ελέγχων του ελεγκτικού συνεδρίου-, για να ρυθμιστούν κάποια ζητήματα που και εκεί μπλόκαραν την λειτουργία των ναυπηγείων Ελευσίνας. Εμείς, τότε αντιπροτείναμε και καταθέσαμε εναλλακτική πρόταση νόμιμης ρύθμισης αυτών των εκκρεμοτήτων χωρίς υπέρβαση του ελεγκτικού συνεδρίου, ζητώντας εγγυήσεις ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και θα πληρωθούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι. Είναι εντελώς διαφορετικό. Βέβαια αυτά τα έκανε το ΠαΣοΚ και η Νέα Δημοκρατία υπέρ του επιχειρηματία των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σύρου, ο οποίος είναι στενότατος πολιτικός φίλος του κ. Σαμαρά. Τι σχέση έχει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με συμφέροντα των ναυπηγείων Ελευσίνας; Το "παρών" το οποίο ψηφίσαμε εμείς -ενώ υπερψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ-, αιτιολογήθηκε ακριβώς και με υπεύθυνο τρόπο ως πράξη ανοχής, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Αυτό συνέβη και δεν συνέβη. Συνέβη σε έναν βαθμό και εξακολουθεί το πρόβλημα να υπάρχει. Για να καταλάβετε με τι έχουμε να κάνουμε, με πόση διαστρέβλωση της πραγματικότητας, με πόση συνδυασμένη και οργανωμένη συκοφάντηση από τα πιο επίσημα χείλη. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος πετάει λάσπη, για να αποφύγει να κάνει μια σοβαρή συζήτηση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα