Πυρά κατά Γιούνκερ

Eπίθεση εναντίον του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξαπέλυσε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας τον ότι αξιώνει την υποταγή του ελληνικού λαού, κατά την παρουσίαση των πρώτων συμπερασμάτων της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους.

"Ο κ. Γιούνκερ σήμερα αξιώνει την υποταγή του ελληνικού λαού, προφασισμένος μάλιστα ότι το κάνει και για το καλό του. Παρασιωπά, όμως,

ότι επί πρωθυπουργίας του συγκροτήθηκε στο Λουξεμβούργο ένα σκανδαλώδες πλαίσιο φοροαποφυγής, που πρόσφατα μόλις αποκαλύφθηκε, με τη διαβόητη υπόθεση Luxleaks, που επέτρεψε σε εκατοντάδες πολυεθνικές επιχειρήσεις- εκ των οποίων πολλές δραστηριοποιούνται στη Ελλάδα- να φοροδιαφεύγουν σε βάρος ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα απώλειες δεκάδες ή και εκατοντάδες δισ. για το ελληνικό Δημόσιο από αποφυγόντα έσοδα", τόνισε πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

"Τα προκαταρκτικά πορίσματα της επιτροπής αλήθειας για τον έλεγχο του Λογιστικού Χρέους δικαιώνουν πλήρως τους πολίτες που αμφισβητούν την υποχρέωση να συμμετάσχουν στην αποπληρωμή του, δικαιώνουν όσους προειδοποίησαν ότι αυτά τα χρέη και αυτά τα δάνεια είναι παράνομα, αθέμιτα επονείδιστα και μη βιώσιμα", τόνισε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην ομιλία της κατά την πρώτη ημέρα της παρουσίασης των πορισμάτων των εργασιών της επιτροπής.

Η πρόεδρος της Βουλής, διερωτήθηκε επίσης με ποια ηθική νομιμοποίηση επιχειρείται να εξανδραποδιστεί μια κοινωνία στο όνομα ενός χρέους που διόγκωσαν εκείνοι που θέλουν τώρα την εξόφληση του.

Αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις αξιωματούχων στην επιτροπή, όπως του πρώην συμβούλου του Ζοζέ Μπαρόζο, Φιλιπ Λεγκραίν άλλα και του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, που αποκάλυψαν ότι Γαλλία και Γερμανία απέκρυψαν ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης ήταν αυτό που προστάτευσε τις δικές τους τράπεζες,και τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει συμπράξει στην διόγκωση του χρέους και νομιμοποιείται να αξιοποιήσει τα εργαλεία για την διαγραφή του και να ολοκληρώσουμε πλήρως αυτό τον έλεγχο.

Όσον αφορά την απουσία του προέδρου της Δημοκρατίας που είχε προσκληθεί στην εκδήλωση η κ. Κωνσταντοπούλου ανέγνωσε επιστολή της Προεδρίας στην οποία ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει:

"Παρακαλώ να διαβιβάσετε στα μέλη της Επιτροπής την εκ μέρους μου ειλικρινή αναγνώριση της επιστημονικώς τεκμηριωμένης συμβολής τους ως προς τα αίτια που οδήγησαν στη διαμόρφωση του δημόσιου χρέους, όπως επίσης να καταστήσετε σαφές ότι ισχύουν στο ακέραιο τα όσα επισήμανα κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής στις 4 Απριλίου του 2015 κυρίως ως προς τα αδιαμφισβήτητα, κατά το Σύνταγμά μας, δεδομένα της δημοσιονομικής μας κυριαρχίας".

Η κ. Κωνσταντοπούλου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μολονότι -όπως τόνισε- εμποδίστηκε να παραστεί λόγω της συνάντησής του με τον καγκελάριο της Αυστρίας.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ευχαρίστησε και τον πρωθυπουργό για τη παρουσία του, παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του του στη συγκεκριμένη συνεδρίαση σηματοδοτεί πολλά.

"Μολονότι δεν θα είστε μαζί μας καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής, θα είστε ψυχή μαζί μας", είπε η κ. Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα και ανακοίνωσε ότι θα του παραδώσει αύριο, πριν δοθεί στην δημοσιότητα, το πλήρες και εκτενές πόρισμα, την πολύ σημαντική εργασία που έχει εκπονηθεί από την Επιτροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα