Στα άκρα η σύγκρουση

Εν μέσω σκηνικού σύγκρουσης, παραμένει η αβεβαιότητα για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, οι Ευρωπαίοι διεμήνυσαν ότι περιμένουν νέες προτάσεις από την ελληνική πλευράη οποία πάντως επιμένει στο πακέτο προτάσεων που κατέθεσε.

Στο συμπέρασμα ότι «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο», αναμένεται να καταλήξουν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν

αύριο στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, εκτίμησε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Σε νέα παρέμβαση από τις ΗΠΑ, ο υπουργός οικονομικών Τζακ Λιού σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρωθυπουργό τόνισε στον κ. Τσίπρα ότι είναι επείγον, η Ελλάδα να κάνει «μια σοβαρή κίνηση» για να υπάρξει συμβιβασμός.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά εξέφρασε την πρόθεση για γεφύρωση των διαφορών.

Εν αναμονή και των σημερινών αποφάσεων της ΕΚΤ που θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου του ELA στις ελληνικές τράπεζες και την αξία των ενεχύρων τους, κι εν μέσω σεναρίων για έλεγχο κεφαλαίων, συνεχίστηκε η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Το χρηματιστήριο εμφανίζει σταθεροποίηση με το γενικό δείκτη να σημειώνει κέρδη 0,5%. Ωστόσο κοντά στο13% έχει σκαρφαλώσει το επιτόκιο των ελληνικών δεκαετών ομολόγων.

Το γερμανικό κοινοβούλιο ενημερώνει αύριο για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα η Άγκελα Μέρκελ. Πάντως, σύμφωνα με το Spiegel, στη συνεδρίαση του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών η Άνγκελα Μέρκελ άφησε για πρώτη φορά να διεξαχθεί ανοιχτή συζήτηση για προετοιμασίες σε περίπτωση Grexit, ενώ ο Βόλφγκανγκ.Σόιμπλε επέκρινε μέχρι και τον Γιούνκερ για την πολιτική του μεσολάβηση.

Στο μεταξύ, η ηλεκτρονική έκδοση της Bild γράφει τα λόγια που θα ήθελε να ακούσει ο γερμανικός λαός από τα χείλη της Ανγκελα Μέρκελ κατά την αυριανή ομιλία της στη γερμανική Βουλή. «Δεν θα δώσουμε τρίτο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα και δεν έχουμε καμία εναλλακτική λύση. Γιατί η ίδια η ελληνική κυβέρνηση μας ώθησε να πάρουμε αυτή την απόφαση», είναι μια χαρακτηριστική φράση που η Bild θέλει να ακούσει.

«Απαιτείται συμφωνία με την Ελλάδα μέχρι τις 30 Ιουνίου», δηλώνει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν στη γαλλική Figaro. «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ, αλλά ο κ. Τσίπρας έχει υποχρέωση να αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσε ο Γάλλος υπ. Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν.


«Αυξάνεται ο κίνδυνος για έλεγχο κεφαλαίων στην Ελλάδα αυτό το Σαββατοκύριακο», εκτιμούν αναλυτές της JP Morgan. Ρεπορτάζ για τις ελληνικές εταιρείες που έβγαλαν έξω τα χρήματά τους, καθώς φοβούνται τον έλεγχο κεφαλαίων, κάνει σήμερα το Bloomberg. «Το Grexit είναι εφιάλτης για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, σημειώνει o Economist. «Αν και είναι δύσκολο να το πιστέψεις, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να έρθει σε συμφωνία. Η εναλλακτική λύση, θα είναι μια κατάσταση που θα θυμίζει Lehman Brothers μέσα στις επόμενες 72 ώρες», γράφει η Guardian. «Η Ευρώπη δεν θα αντέξει να χάσει την Ελλάδα - o Πούτιν καραδοκεί», σημειώνει η Telegraph, και προσθέτει: «χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ».

Μήνυμα αλληλεγγύης στην ελληνική κυβέρνηση έστειλε νωρίτερα ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, κι ενώ σε λίγη ώρα συναντάται με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ORF, ο κ. Φάιμαν σημείωσε πως ορισμένες προτάσεις των θεσμών «δεν είναι εντάξει», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Υψηλή ανεργία, 30 με 40% χωρίς ασφάλεια υγείας, και μετά να αυξάνεται ο ΦΠΑ στα φάρμακα. Άνθρωποι που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό», τόνισε ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης, που πριν από λίγο επισκέφθηκε τον “Ευαγγελισμό”, ενώ μετά την επίσκεψή του στο κοινωνικό ιατρείο Αθήνας χαρακτήρισε εντυπωσιακό να βλέπεις ότι οι άνθρωποι μάχονται κατά της φτώχειας. Επίσης επισκέφθηκε τα Παιδικά Χωριά ΣΟΣ στην Κυψέλη.

«Οι πρόσφατες δηλώσεις ακόμα και του κ. Λιου, αποδεικνύουν ότι όλοι έχουν πλέον καταλάβει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπλοφάρει στη διαπραγμάτευση», τόνισε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

«Επιδιώκουμε να πληρώνουμε στον χρόνο που πρέπει τις υποχρεώσεις μας, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία έχουμε», απάντησε, ερωτώμενος για την πληρωμή στο τέλος του μήνα του ΔΝΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, στο MEGA.

«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή», επιμένει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Jacobin υποστηρίζοντας ότι αυτή πρέπει να γίνει σε συμφωνία με τους εταίρους. «Έχουμε τέσσερις μήνες. Σε αυτούς θα μπορούμε να πάρουμε όλα τα είδη δράσης για να προετοιμαστούμε», είπε ενώ στην ερώτηση αν αναφέρεται σε δελτίο απάντησε: «Ναι, μιλάμε για μια διαδικασία με δελτίο».

Εν τω μεταξύ, την τοποθέτηση του προέδρου του ΚΕΠΕ καθηγητή Οικονομικών Μιχάλη Ψαλιδόπουλου στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Η θητεία του θα αρχίσει την 29η Ιουνίου 2015.


Στην αντιπολίτευση. Την ανάγκη να υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ η Ντόρα Μπακογιάννη. Ερωτηθείσα γιατί δεν ενημέρωσε πριν από τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της ΝΔ απάντησε: «Δεν συζητάμε με τον κ. Σαμαρά εδώ και πάρα πολύ καιρό».

«Οι υπουργοί δεν είναι για τις δεξιώσεις και τα ταξίδια. Δεν είναι για να βολεύουν συγγενείς και κομματικούς φίλους. Είναι για να δίνουν λύσεις. Να αφήσουν λοιπόν τα share και like στο facebook και να στρωθούν στη δουλειά. Η οικονομία καταστρέφεται και η ανοχή της κοινωνίας κάπου εδώ τελειώνει» λέει σε ανακοίνωσή του, ασκώντας κριτική στους υπουργούς την Κυβέρνηση το ΠΟΤΑΜΙ.

Keywords
στα ακρα, jp morgan, αλέξης τσίπρας, lehman brothers, ντορα μπακογιαννη, αθηνα, υπουργοι, νέα, ηπα, τσιπρας, ελλαδα, ΕΚΤ, τραπεζες, μερκελ, spiegel, σόιμπλε, ηλεκτρονική, bild, βουλη, λύση, ιουνίου, figaro, morgan, bloomberg, economist, guardian, telegraph, ΦΠΑ, σοσ, ΑΝΤ1, ΔΝΤ, mega, συριζα, λαπαβίτσας, κεπε, σαμαρας, σκαι, νεα δημοκρατια, facebook, χρηματιστηριο, σταση εργασιας, αυξηση φπα, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, αξια, νεα κυβερνηση, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αλέξης τσίπρας, ηλεκτρονική, αυριανη, δουλεια, εξοδος, ηγετης, ηπα, θητεια, οικονομια, σκαι, υπουργειο οικονομικων, ωρα, bild, bloomberg, economist, guardian, jp morgan, mega, ανγκελα μερκελ, ανεργια, βρισκεται, γινει, δηλωσεις, ευρω, ειπε, ευρωπη, εφιαλτης, ιδια, θυμιζει, ομιλια, κεπε, κυβερνηση, κυψελη, λαπαβίτσας, λύση, λογια, λουξεμβουργο, μαξιμου, μηνες, ντορα, παιδικα, πουτιν, συζητηση, σόιμπλε, σοσ, σχεδιο, ταξιδια, φαρμακα, φορα, χειλη, ασφαλεια, δεξιωσεις, δημητρης, ειδη, figaro, υπουργειο, ιουνίου, κωστας, lehman brothers, μεινει, morgan, πακετο, πηγες, spiegel, telegraph, υγειας
Τυχαία Θέματα