Παρίσι: Απαγορεύθηκε διαδήλωση

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση της διαδήλωσης στο Παρίσι εναντίον της αμερικανικής αντι-ισλαμικής ταινίας και επανέλαβε πως όσοι αισθάνονται προσβεβλημένοι από τα σκίτσα του Μωάμεθ μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την ίδια ώρα που τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης καλούν σε διαδήλωση το Σάββατο εναντίον της ταινίας «Η Αθωότητα
των Μουσουλμάνων», η προβολή της οποίας έχει προκαλέσει αιματηρές διαδηλώσεις σχεδόν σε όλον τον κόσμο, ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL: «κοινοποιήθηκε η οργάνωση της διαδήλωσης και αυτή η κοινοποίηση απορρίφθηκε».

«Δεν υπάρχει λόγος να αφήσουμε να προκληθούν στη χώρα μας συγκρούσεις που δεν αφορούν τη Γαλλία», είπε χαρακτηριστικά ο Ερό.

«Ζούμε σε μια δημοκρατία που δεν έχει την πρόθεση να αφήσει να την εκφοβίσουν οποιοιδήποτε υποστηρίζουν αυτές τις αξίες», πρόσθεσε.

«Δεν θα ανεχτούμε τις ακραίες ενέργειες...», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός και εξήρε το «πνεύμα υπευθυνότητας και μετριοπάθειας» των υπευθύνων του μουσουλμανικού πολιτισμού.

Σε ερώτηση για τη δημοσίευση σήμερα από την σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo σκίτσων του Μωάμεθ, ο Ερό είπε χαρακτηριστικά: «η χώρα μας εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης, όπως και την ελευθερία της δημοσίευσης σκίτσων».

«Ο καθένας μπορεί να ασκήσει αυτήν την ελευθερία», υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, όμως «αν κάποιος πραγματικά αισθάνεται ότι θίγονται οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις και ότι παραβιάζεται η ελευθερία του αυτή, μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια».

Αναφερόμενος στα σκίτσα, ο Ερό είπε πως «είναι ευθύνη αυτών που διευθύνουν την εφημερίδα να αποφασίσουν τι θα κάνουν».

Τέλος, ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε πως «κατανοεί» ότι ορισμένοι μπορεί να αισθάνονται πληγωμένοι, αλλά «ζούμε σε ένα κοσμικό κράτος, σε ένα δημοκρατικό κράτος».
Keywords
Τυχαία Θέματα