«Πάγος» στις διαπραγματεύσεις

Από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα εξαρτηθεί η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, διαμηνύουν στην Ελλάδα οι εταίροι, κι ενώ η χώρα βρίσκεται στην αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες, σε κλίμα αγωνίας. Το ελληνικό αίτημα για ένα νέο πακέτο στήριξης από τον ESM θα εξεταστεί μετά το δημοψήφισμα

και αναλόγως του αποτελέσματος, διαμηνύει με επιστολή στον πρωθυπουργό ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την άκαρπη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Την ίδια ώρα αμετάβλητο άφησε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ τον ELA στις ελληνικές τράπεζες, ενώ δεν προχώρησε ούτε σε κούρεμα της αξίας των ενέχυρων. Παράλληλα, εισήγηση στα κράτη μέλη της ευρωζώνης να μην κάνουν χρήση αλλά να επιφυλαχθούν των δικαιωμάτων τους απέναντι στην Ελλάδα μετά την αθέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων, έκανε ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η Κομισιόν ήταν πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα, με την διαφορά να έχει περιοριστεί στα 60 εκατομμύρια ευρώ, όταν οι Έλληνες διαπραγματευτές ξαφνικά σηκώθηκαν και έφυγαν», εκμυστηρεύτηκε σε μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το περιοδικό Politico.

«Πρώτα μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και μετά θα εξεταστεί η απομείωση του δημόσιου χρέους της», διεμήνυσε, μέσω συνέντευξής της στο Reuters, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Στο μεταξύ, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσιοποίηση το απόγευμα από το Ταμείο, έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όπως, μάλιστα, αποκάλυψε χθες η βρετανική εφημερίδα Guardian, θα χαρακτηρίζει το χρέος “μη βιώσιμο”.

«Η κυβέρνηση είναι στο τραπέζι των συζητήσεων και θα είναι εκεί και την Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα», τόνισε στο χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι το όχι δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, ενώ απευθυνόμενος προς όσους διακινούν ότι έχει κρυφό σχέδιο την έξοδο από την Ευρώπη, τους κατηγόρησε ότι λένε συνειδητά ψέματα.

Για τη στάση της κυβέρνησης ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός δέχεται πλήθος εισηγήσεων. «Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εφαρμόσει δημοψήφισμα που έχει χάσει. Θα πάει σε εκλογές» είπε πηγή με γνώση του σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου. Πάντως τοποθέτησε χρονικά τις ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο. Πρόσθεσε, δε, ότι μόνο οι εφαρμοστικοί νόμοι θα χρειάζονται την ψήφο της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

«Κάνουμε ένα πείραμα για να πιέσουμε», είπε για το δημοψήφισμα μιλώντας στα Παραπολιτικά FM ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Ε, και λοιπόν πού το κακό με το mail που στείλαμε;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στο MEGA, και απαντώντας στην αποκάλυψη ότι ο γενικός γραμματέας Υγείας έστειλε έγγραφο, με τίτλο «γιατί λέμε ΟΧΙ στο τελεσίγραφο των θεσμών», σε στελέχη της Κυβέρνησης, αλλά και σε διοικητικά στελέχη του Δημοσίου.

Να ακυρώσει το δημοψήφισμα κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Επίθεση στην τωρινή κυβέρνηση, αλλά και αιχμές στην προηγούμενη, που δεν έκλεισε τη συμφωνία άφησε μιλώντας στον Αθήνα 984 και στους Νεκτάριο Νότη και Γιάννη Παπαγεωργίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι θα μπορέσει η χώρα να πάρει μια καλύτερη συμφωνία μετά το ναι στο δημοψήφισμα.

Την πεποίθησή του ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα εξέφρασε μιλώντας στον Αlpha, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Τόνισε ότι η επόμενη ημέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους, μολονότι μας έφεραν – όπως είπε - ένα διχαστικό δημοψήφισμα.

Στον διεθνή Τύπο, «Η Αθήνα απέτυχε να κλείσει μια συμφωνία κι έκτοκε έχει αναγκαστεί να επιβάλλει οικονομικό ''στρατιωτικό νόμο". Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να κάνει ακριβώς αυτό που δεσμεύτηκε να μην κάνει, δηλαδή να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης”, αναφέρει η Wall Street Journal.

«Η Μέρκελ αφήνει τώρα τον Τσίπρα να βράσει στο ζουμί του – παίρνει την εκδίκησή της», αναφέρουν οι Financial Times.

Keywords
Τυχαία Θέματα