Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος η σημερινή και σύμφωνα με τα στοιχεία, τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μία εντυπωσιακή αύξηση της συχνότητας παγκοσμίως και κυρίως στις «δυτικού» τύπου κοινωνίες.
Στη χώρα μας από άσθμα, ταλαιπωρείται το 8,5% του γενικού πληθυσμού, ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιδημιολογικής μελέτης της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, οι περιοχές που συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά είναι η Αττική, η Κρήτη και η Πελλοπόνησος.

Να σημειωθεί ότι το άσθμα είναι μία χρόνια
νόσος των αεραγωγών που προκαλεί στένωση αυτών (βρογχόσπασμο), υπερπαραγωγή βλέννης και κατά συνέπεια περιορισμό της διακίνησης του αέρα στους πνεύμονες επηρεάζοντας σημαντικά τη λειτουργία της αναπνοής. Τις περισσότερες φορές οι αλλοιώσεις είναι αναστρέψιμες, αν και σε μακροχρόνια βάση καταλείπονται μόνιμες βλάβες στους αεραγωγούς. Επιπλέον αυξάνεται η απαντητικότητα των αεραγωγών σε ερεθιστικές ουσίες.

Στην ατμοφαιρική ρύπανση απέδωσε την αύξηση του άσθματος, ο Πνευμονολόγος, Συντονιστής της ομάδας Άσθματος της Έλληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνος Κωστίκας, ο οποίος μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 984 και την Έλενα Μπρέγιαννη, επεσήμανε ότι τα σύχρονα φαρμακευτικά σχήματα που έχουν στη φαρέτρα τους οι γιατροί προσφέρουν ποιότητα ζωής στους ασθενείς.
Keywords
Τυχαία Θέματα