Ουγγαρία: Εκκρεμεί ο έκτακτος δανεισμός

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν και κατά πόσον θα ξαναρχίσουν επίσημες συνομιλίες αυτό τον μήνα με την Ουγγαρία σχετικά με το αίτημά της, να της δοθούν έκτακτες πιστώσεις, ανέφερε εκπρόσωπός της σήμερα τονίζοντας ότι συνεχίζεται η εξέταση του εάν οι μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η πολιτική ηγεσία συμμορφώνονται προς το ευρωπαϊκό δίκαιο.

"Μέχρι τώρα, λόγω της αβεβαιότητας του νομικού περιβάλλοντος [. . .] δεν αποφασίσαμε ακόμη να επιστρέψουμε στη Βουδαπέστη για την έναρξη των επίσημων

συνομιλιών για την [παροχή] χρηματοοικονομικής βοήθειας", ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαϊγί στις Βρυξέλλες.

Την Κυριακή, η ουγγρική βουλή έδωσε το πράσινο φως στις τροποποιήσεις του Συντάγματος που επικριτές της συντηρητικής κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν λένε ότι συμβάλει στην διάλυση των δημοκρατικών θεσμών.

Το σύνολο των μεταρρυθμίσεων και των νομοσχεδίων ενέκρινε ο συνασπισμός του κόμματος Fidesz του Όρμπαν και των Χριστιανοδημοκρατών, ο οποίος κυριαρχεί στην εθνοσυνέλευση.

Οι μεταρρυθμίσεις θορύβησαν την ΕΕ ενώ προκάλεσαν οργή στην Ουγγαρία, όπου χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν και αποπειράθηκαν να αποκλείσουν την είσοδο σε μια αίθουσα όπου η κυβέρνηση εόρταζε την επικύρωση του νέου Συντάγματος. Οι διαδηλωτές αποκάλεσαν τον πρωθυπουργό "Βικτάτορα", ο οποίος μετατρέπει τη χώρα σε ένα "Ορμπανιστάν", κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομα του.

Η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησαν πριν από την ψηφοφορία ότι το ένα από τα μέτρα που προωθήθηκε και μειώνει την ανεξαρτησία της ουγγρικής κεντρικής τράπεζας ενδέχεται να παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι Βρυξέλλες επέκριναν επίσης το νόμο περί "χρηματοοικονομικής σταθερότητας" ο οποίος προβλέπει ότι η φορολογική πολιτική μπορεί να τροποποιηθεί μόνο με απόλυτη πλειοψηφία--δύο τρίτων-- στην βουλή.

Η επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ σημείωσε εξάλλου ότι οι νέοι νόμοι ενδέχεται να πλήξουν την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και της αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην Ουγγαρία.

Ο Μπαϊγί ανέφερε ότι τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ, περιλαμβανομένου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έστειλαν επιστολές στην ουγγρική πολιτική ηγεσία υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες τους.

Κατόπιν υπήρξαν ορισμένες αλλαγές πριν από την έγκριση των νόμων και ο Μπαϊγί επισήμανε ότι η Επιτροπή τους εξετάζει.

"Έχουμε την υποχρέωση να εξετάσουμε τα νομικά κείμενα και [. . .] εάν διαπιστώσουμε παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να αρχίσουμε διαδικασίες" , είπε, προσθέτοντας πως "η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες".

Νωρίτερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ κάλεσε την Επιτροπή να προβεί στη "λήψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών ώστε οι θεμελιώδεις [νομικές] αρχές να γίνονται σεβαστές παντού, περιλαμβανομένης της Ουγγαρίας".

Keywords
Τυχαία Θέματα