Ουκρανία: Βιομήχανος εναντίον Ρώσων

Ο ουκρανός δισεκατομμυριούχος Ρινάτ Αχμέτοφ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Ουκρανάις, κάλεσε σήμερα όλους του εργάτες των εργοστασίων του να διαδηλώσουν ειρηνικά κατά των φιλορώσων αυτονομιστών που ελέγχουν τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και προτίθενται να προχωρήσουν, σύμφωνα με τον ίδιο , σε γενοκτονία στο Ντονμπάς.

"Καλώ το σύνολο των εργαζομένων μου σε ολόκληρο το Ντονμπάς να βγουν και να διαδηλώσουν ειρηνικά μπροστά από τις επιχειρήσεις όπου εργάζονται. Η διαδήλωση θα ξεκινήσει το μεσημέρι,

όταν οι σειρήνες θα ηχήσουν σε όλες τις βιομηχανίες του Ντονμπάς, υπέρ της ειρήνης και κατά της αιματοχυσίας", δήλωσε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας, ο οποίος διαθέτει ισχυρή επιρροή στη βιομηχανική περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, με ανακοίνωση του επιχειρησιακού του ομίλου System Capital Management.

Μεγάλη διαδήλωση επρόκειτο να οργανωθεί στη Μαριούπολη, αλλά μπροστά στον κίνδυνο "ένοπλοι να ανοίξουν πυρ κατά του πλήθους των ειρηνικών διαδηλωτών", ο ουκρανός ολιγάρχης αποφάσισε οι διαδηλώσεις να οργανωθούν μπροστά από τα εργοστάσια του Ντονμπάς.

Τα εργοστάσια του Αχμέτοφ είναι εγκατεσπαρμένα σε ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία.

Η Μαριούπολη συγκλονίσθηκε από πολυήμερες συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες φιλορώσων και τις ουκρανικές δυνάμεις. Η ηρεμία επέστρεψε μετά την παρέμβαση του Ρινάτ Αχμέτοφ.

Ομάδες αόπλων συγκροτήθηκαν από εργαζόμενους στις βιομηχανίες του Αχμέτοφ, για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της τάξης στην πόλη των 500.000 κατοίκων στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας.

Ενδειξη της ισχύος του ουκρανού ολιγάρχη, το γεγονός ότι οι εισφορές μόνο της μεταλλουργικής βιομηχανικής μονάδας Ilitch του Αχμέτοφ στη Μαριούπολη αντιστοιχούν στο 25% του συνολικού προϋπολογισμού της περιοχής του Ντονέτσκ.

Αλλά στη διένεξη ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές, ο Αχμέτοφ προσπαθούσε μέχρι σήμερα να κρατήσει μία κατά το δυνατόν ισορροπημένη θέση: από τη μία πλευρά εκφράζει την προσήλωσή του στην Ουκρανία και βοηθά τις αρχές στην αποκατάσταση της τάξης στη Μαριούπολη και από την άλλη φροντίζει να συναντήσει την ηγεσία των φιλορώσων του Ντονέτσκ.

Επιδιώκοντας να παρουσιαστεί ως άνθρωπος της ειρήνης, είχε ζητήσει από τις αρχές του Κιέβου να τερματίσουν την στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία και ταυτόχρονα από τους φιλορώσους να εγκαταλείψουν τα σχέδια περί ανεξαρτησίας και να διαπραγματευθούν με το Κίεβο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα