Διαφωνεί με τις προβλέψεις

Τη διαφωνία του για τις οικονομικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στο περιθώριο των εργασιών της υπουργικής συνόδου του Οργανισμού στο Παρίσι. Απαντώντας σεερώτημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ

σχετικά με το αρνητικό ποσοστό -1,2 του ΑΕΠ που προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2014 και την ύφεση που συνεπάγεται, οΓιάννης Στουρνάρας ανέφερε: «Εμείς διαφωνούμε με το νούμερο αυτό. Διαφωνεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι το νούμερο θα βγει λάθος και εμείς θα βγούμε σωστοί. Εγώ πιστεύω ότι το ΑΕΠ θα είναι λίγο πιο κάτω από ένα θετικό +1».

Η Ελλάδα σχεδιάζει να λήξει τον τετραετή «αποκλεισμό» της από τις διεθνείς αγορές μέσω μιας έκδοσης ομολόγου το επόμενο έτος, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.«Θα είναι μικρή έκδοση», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι δεν είναι σίγουρος αν θα πραγματοποιηθεί το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Σε ύφεση θα βρίσκεται το 2014 η ελληνική οικονομία σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ. Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 4,8% φέτος και το 2014 κατά 1,2%, ενώ εκτιμάται ότι η υπό όρους μπορεί να έρθει η ανάπτυξη στο μέσο του επόμενου χρόνου. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει επίσης ανεργία 27,8 φέτος και 28,4% το 2014. Προβλέπει το επόμενο έτος θετικό εξωτερικό ισοζύγιο, αλλά νέα μείωση κρατικής και ιδιωτικής κατανάλωσης και επενδύσεων. Την ίδια ώρα, ύφεση 4,6% και ανεργία στο 28% προβλέπει για φέτος η έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδαςπου κατέθεσε στη Βουλή ο διοικητής της, Γιώργος Προβόπουλος.

Ο ΟΟΣΑ «βλέπει» ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω μνημονίου. Δίνει συστάσεις για ταχύτερες μεταρρυθμίσεις, και φοβάται ότι μπορεί να εμποδιστούν από ανεπαρκή ικανότητα της διοίκησης.


Πηγή: capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα