«Εκκλήσεις για μία συνεκτική Ευρώπη»

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Εκκλήσεις σε υψηλό επίπεδο για μία πιο συνεκτική Ευρώπη» το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Europoltique αναφέρεται στις εργασίες μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι με θέμα την τόνωση της απασχόλησης με στόχο να αναζητηθούν λύσεις στο θέμα. Όπως τόνισαν οι συμμετέχοντες, οι νέοι της Γηραιάς Ηπείρου χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις κυβερνήσεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη διάσκεψη -που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Berggruen για τη Διακυβέρνηση, με τη συμμετοχή

πολλών προσωπικοτήτων από την Ευρώπη, όπως ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς-, η πρώτη βασική διαπίστωση που έγινε είναι ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου οικονομική και πολιτική κρίση (στην Ευρώπη) που προκαλεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών μας και γι' αυτό είναι σημαντικό να τους στείλουμε θετικά μηνύματα».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ ανέπτυξε τους κύριους άξονες του γαλλογερμανικού σχεδίου για την ανεργία των νέων, που έχει ονομαστεί «Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη». Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τους εξής πυλώνες: χρηματοδότηση, κατάρτιση, εισαγωγή των νέων στην εργασία και κινητικότητα των εργαζομένων.

Ο Ολάντ επέμενε ιδιαίτερα στη σημασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η προετοιμασία για το πού θα κατευθυνθούν τα κονδύλια των 6 δις ευρώ, που περιλαμβάνονται στην πρωτοβουλία για τους νέους, ώστε να προχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα η διάθεσή τους. Ζήτησε επίσης να τεθεί γρήγορα σε εφαρμογή η «εγγύηση για την απασχόληση των νέων», που υιοθετήθηκε στις 22 Απριλίου από το Συμβούλιο Υπουργών.

Άλλη πρόταση του Γάλλου Προέδρου είναι επίσης να διευρυνθεί το πρόγραμμα Erasmus σε όλους τους νέους, συμπεριλαμβανομένων των μαθητευόμενων. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων τόνισε τα εξής: «Πολλές εταιρείες που δημιουργούν θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δεν είναι σε θέση να δανειστούν με τις παρούσες συνθήκες, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών επιτοκίων που ζητούν οι τράπεζες. Ήδη έχουν δημιουργηθεί αρκετά εργαλεία για να τους βοηθήσουμε ενώ άλλα θα δημιουργηθούν σύντομα όπως είναι η ειδική γραμμή πίστωσης για την τόνωση της απασχόλησης στις μικρές επιχειρήσεις, που θα θέσει σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα