«Όνειρό μου το Φεστιβάλ Επιστήμης»

Ένα από τα προσωπικά του όνειρα ήταν το Φεστιβάλ Επιστήμης, όπως εξομολογήθηκε στην εκπομπή της Μαρίας Παύλου «Παραλλαγές», ο πρόεδρος της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων Αντώνης Καφετζόπουλος, ο οποίος μίλησε για την αγάπη του για την επιστήμη και για το 2ο Athens Science Festival, που πραγματοποιείται από τις 17 εως τις 22 Μαρτίου.

Για το Athens
Science Festival

«Επειδή όλες οι μεγάλες πόλεις στον κόσμο έχουν ένα φεστιβάλ επιστήμης, ήταν ένα από τα προσωπικά μου όνειρα να γίνει αυτό και η μοίρα τα έφερε κι ένα από τα όνειρα της ζωής μου έγινε πραγματικότητα. Έχουμε πια φεστιβάλ επιστήμης στην Αθήνα. Αυτό είναι το δεύτερο. Πέρυσι πήγε πάρα πολύ καλά. Ο κόσμος ήταν πολύς και ποικίλος. Φέτος είμαστε full booked στην πρωινή ζώνη που είναι για σχολεία, δεν υπάρχει πια κενό, ότι γίνει θα γίνει με υπεράριθμους. Έχουμε μία μεσημεριανή ζώνη που είναι πιο χαλαρή με προβολές ντοκιμαντέρ και εκπομπών επιστήμης και στο περίπτερο του National Geographic που είναι συνέταιρος με τη διοργάνωση και το απόγευμα έως το βράδυ έχουμε περίπου 80 ομιλίες και καφέ της επιστήμης. Η είσοδος σε όλες τις περίπου 180 στιγμές του φεστιβάλ, είναι δωρεάν».

«Το θέμα μας φέτος είναι η επιστήμη, από τη θεωρία στην πράξη, δηλαδή έχουμε αρκετά πράγματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα και τις εφαρμογές της επιστήμης, εκτός από τις θεωρητικές ομιλίες και γενικώς θέλουμε να περάσουμε ωραία κι εμείς και οι επισκέπτες. Το φεστιβάλ έχει κι έναν πολύ έντονο χαρακτήρα διασκέδασης».

«Ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει κανείς τη διερεύνηση εάν τον ενδιαφέρει η επιστήμη είναι ένα φεστιβάλ επιστήμης. Ο λόγος που υπάρχουν αυτά τα φεστιβάλ είναι η ιδέα ότι η παράλληλη αφήγηση με τους θεωρητικούς επιστήμονες, που απευθύνονται στην κοινότητά τους και τα λένε και σε μία ειδική γλώσσα που είναι κατανόητη σε εμάς τους υπόλοιπους, δεν είναι κάτι τέτοιο. Υπάρχει μία μεγάλη βιβλιογραφία πια, πολλά φεστιβάλ επιστήμης, πολλές εκπομπές στην τηλεόραση και ντοκιμαντέρ στον κινηματογράφο. Οι άνθρωποι, όπως εγώ, που ασχολούνται με αυτό το πράγμα και επαγγελματικά παράλληλα και με άλλα επαγγέλματα που κάνουν, που ασχολούνται με μία παράλληλη αφήγηση της επιστήμης, χωρίς εξισώσεις, χωρίς δυσνόητα πράγματα, προσπαθώντας και στίβοντας το κεφάλι τους να βρουν εκείνες τις αναλογίες κι εκείνα τα απραδείγματα που να κάνουν μία περίπλοκη επιστημονική ιδέα, μία ιστορία που μπορεί να την αφηγηθεί και να την καταλάβει ο καθένας».

Για την αγάπη του για την επιστήμη:

«Φαντάζομαι αυτά που λέει κανείς όταν είναι μικρός, θέλω να γίνω αστροναύτης, θέλω να γίνω αστροφυσικός, κάτι μένει από όλα αυτά και μετά με κάποιο τρόπο στην υπόλοιπη ζωή σου, εάν κάποτε έλεγες «θέλω να γίνω ποδοσφαιριστής» με κάποιο τρόπο πας στα 5 και παίζεις μπάλα. Εγώ είχα μία τάση προς τις επιστήμες, έκανα άλλα πράγματα αλλά δεν μου έφυγε ποτέ. Χρόνια ασχολούμαι παράλληλα με τη δουλειά μου και λίγο επαγγελματικά με αυτό και αρκετά ερασιτεχνικά.(...) Και η τύχη τα έφερε, αφού εξελέγην στο Δήμο και ανέλαβα να είμαι πρόεδρος της Τεχνόπολης, να είναι και η πρώτη χρονιά που η Τεχνόπολη είναι κανονικός συνέταιρος με χρηματοδοτικές ευθύνες και ευθύνες στη συνδιοργάνωση και στο πρόγραμμα και στα πάντα του 2ου Φεστιβάλ Επιστήμης κι ελπίζω να κρατήσει για πάντα».
Keywords
Τυχαία Θέματα