Ολάντ για το καθεστώς Άσαντ

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε σήμερα ότι το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, θα όφειλε να «σκεφτεί τι θα σημάνει η κατάρρευση» του καθεστώτος του.

«Είναι αλήθεια ότι το Ιράν υποστηρίζει τον Άσαντ, αλλά θα πρέπει να σκεφτεί τι θα σημαίνει η κατάρρευση» του καθεστώτος του, δήλωσε ο Ολάντ, του οποίου η χώρα ζητεί την αποχώρηση του Σύρου προέδρου, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης

Τύπου που παραχώρησε στο Ντουμπάι.

Αναφερόμενος στο Ιράν υπενθύμισε «ότι η κύρια ανησυχία αφορά το πυρηνικό [πρόγραμμά] του» καλώντας τη χώρα αυτή «να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της» στον τομέα αυτό.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους υπογράμμισε για το ζήτημα αυτό «την ευρεία σύγκλιση απόψεων» μεταξύ της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπως επίσης και για το θέμα της Συρίας.

«Στη Συρία, θέλουμε να επιταχύνουμε την πολιτική μετάβαση και να εξασφαλίσουμε ότι ο συνασπισμός που συνενώνει όλη την αντιπολίτευση θα μπορέσει να είναι η νόμιμη εξουσία», τόνισε, ενώ ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται στη χώρα αυτή.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει «ευρύτατη σύμπτωση απόψεων» με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «για το ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα, για το οποίο θα μεριμνήσουμε, μετά τις εκλογές στο Ισραήλ, ώστε να υπάρξει επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» που έχουν ανασταλεί από τον Σεπτέμβριο του 2010.

Στο μεταξύ στη Βιέννη ανώτερος αξιωματούχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε ότι επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν αυτή την εβδομάδα για μια συμφωνία πλαίσιο που θα επιτρέπει στους επιθεωρητές της να κάνουν έρευνες για το πιθανολογούμενο πρόγραμμα της χώρας για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Ο Χέρμαν Νέκερτς, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, έκανε τις δηλώσεις αυτές στο αεροδρόμιο της Βιέννης πριν ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι της Διεθνούς Υπηρεσίας αναχωρήσουν για συνομιλίες με Ιρανούς αξιωματούχους την Τετάρτη στο Ιράν.

«Σκοπός μας είναι να ολοκληρώσουμε μια συνεκτική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την πιθανή στρατιωτική διάσταση (του προγράμματος)», είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ελπίζει να τους επιτραπεί να επισκεφθούν την στρατιωτική μονάδα στο Παρσίν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα