ΟΗΕ: για τη βία σε γυναίκες και κορίτσια

Έως τις 15 Μαρτίου συνεχίζονται οι εργασίες της 57ης Συνόδου της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών, στις οποίες τη χώρα μας εκπροσωπεί πολυμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τη γγ Ισότητας Φύλων Ζέττα Μακρή.

Την αναγκαιότητα τερματισμού της βίας κατά γυναικών και κοριτσιών, με τη χαρακτηριστική φράση πως πρόκειται για «ζήτημα ζωής και θανάτου» επισήμανε ο αναπληρωτής γγ του ΟΗΕ Γιάν Έλιασον κάνοντας λόγο για ένα φαινόμενο το

οποίο «εμφανίζεται σε όλες τις χώρες, ακόμη και στις πιο σταθερές και ανεπτυγμένες περιοχές».
Όπως είπε, η βία κατά γυναικών και κοριτσιών είναι πολύπλευρο πρόβλημα και για την αντιμετώπισή του χρειάζεται να εφαρμοστούν πολιτικές που θα στηρίζουν τα θύματα και θα τιμωρούν τους ενόχους, δημιουργώντας μια νέα κουλτούρα, όπου δεν θα ισχύουν τα στερεότυπα που αφορούν τα φύλα.

Σύμφωνα με την Οντότητα του ΟΗΕ για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών, μέχρι και το 70% των γυναικών, σε κάποιες χώρες, αντιμετωπίζουν φυσική ή και ψυχολογική βία στη ζωή τους. Ακόμη και σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Ισραήλ και η Νότια Αφρική, η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί το 40 με 70% των περιπτώσεων δολοφονιών γυναικών. Επιπλέον, 140 εκατομμύρια κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων και πολλά εκατομμύρια έχουν εξαναγκαστεί σε γάμο και έχουν υπάρξει θύματα παράνομης διακίνησης προσώπων.

Η κ. Μακρή έκανε παρέμβαση σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την εξάλειψη και πρόληψη όλων των μορφών βίας σε βάρος των γυναικών και κοριτσιών, ενώ σήμερα θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Συνόδου, με θέμα: τις εμπειρίες και τις καλές πρακτικές από την εφαρμογή του Προγράμματος Δράσης του Πεκίνου. Επίσης, θα συμμετάσχει σε παράλληλη εκδήλωση της ΕΕ για τη βία κατά των γυναικών.
Επίσης, αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για την καταπολέμηση του φαινομένου της βίας κατά γυναικών και κοριτσιών, παρουσιάζοντας μια σειρά πρωτοβουλιών και νομοθεσιών προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της κ. Μακρή, αύριο θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, στα Γραφεία της Αρχιεπισκοπής, στο Μανχάταν και την Παρασκευή θα συμμετάσχει σε επετειακή εκδήλωση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Τέλος, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα ομογενειακά ΜΜΕ και το Σάββατο θα παραστεί και θα μιλήσει στην ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου Νομού Μαγνησίας «Αργοναύτες» Νέας Υόρκης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα