ΟΗΕ: Επί τάπητος το Κόσοβο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει την πιο πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, Μπαν Κι-Μουν για την κατάσταση στο Κόσοβο.

Στη συνεδρίαση θα μιλήσει και ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος ανήγγειλε ότι θα ζητήσει από τον Μπαν Κι-Μουν και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη διοργάνωση διάσκεψης δωρητών για την αποκατάσταση των επιπτώσεων των καταστροφικών πλημμυρών
στη Σερβία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, στη διάρκεια της επίσκεψης στη Νέα Υόρκη, θα έχει διμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Στην τακτική τριμηνιαία έκθεσή του για το Κόσοβο για την περίοδο, από 21 Ιανουαρίου έως 15 Απριλίου, ο ΓΓ του ΟΗΕ εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμη προκλήσεις στην εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων της συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας–Κοσόβου, κυρίως σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση της Ένωσης σερβικών δήμων στο Κόσοβο.

Ο Μπαν Κι-Μουν στην έκθεσή του υπογραμμίζει ότι οι προκλήσεις δεν πρέπει να επισκιάσουν την πρόοδο που επιτεύχθηκε στον διάλογο Βελιγραδίου–Πρίστινας και κάλεσε τις δύο πλευρές να συνεχίσουν την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σημειώνει ότι η πρόοδος στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας των Βρυξελλών είναι καθοριστικής σημασίας.

“Ο διάλογος συνεχίζεται με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, αν και με αργό ρυθμό, πρώτα απ΄ όλα λόγω των πρόωρων εκλογών στη Σερβία και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο” αναφέρει.

Χαιρετίζει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές για τα υπόλοιπα τεχνικής φύσης ζητήματα που συνδέονται με την ενσωμάτωση των παράλληλων σερβικών δικαστικών θεσμών στο νομικό πλαίσιο του Κοσόβου και εξέφρασε την ελπίδα ότι η οριστική συμφωνία θα επιτευχθεί στην επόμενη συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο.

Ο Μπαν Κι-Μουν εκτιμά ότι η κατάσταση ασφάλειας στο Κόσοβο γενικά είναι σταθερή, παρά τα μεμονωμένα επεισόδια, αλλά και ότι παραμένει χαμηλό το ποσοστό οικειοθελούς επιστροφής και επανενσωμάτωσης των εκτοπισμένων στο Κόσοβο.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ χαιρετίζει τα βήματα προς την ίδρυση νέων αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης στο Κόσοβο, μετά την επιτυχή διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών το 2013.

Πρόοδος, σύμφωνα με τον Μπαν Κι-Μουν, έχει σημειωθεί και στην εφαρμογή άλλων πεδίων της συμφωνίας, μεταξύ των οποίων το θέμα της ένταξης των εργαζόμενων στο υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας στην αστυνομία του Κοσόβου.

Αναφέρει ακόμη ότι η συνεχιζόμενη συμμετοχή και στήριξη της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας παραμένουν καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη περαιτέρω προόδου στην εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου–Πρίστινας.

Ο Μπαν Κι-Μουν στην έκθεσή του παρατηρεί ότι την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης προσέλκυσε η δολοφονία Αλβανού από το Κόσοβο στη Φαλούτζα του Ιράκ και αναφέρει ότι, έως τώρα, οκτώ Αλβανοί του Κοσόβου δολοφονήθηκαν σε συγκρούσεις στο Ιράκ και στη Συρία, κάτι που αποτελεί αιτία ανησυχίας.

Μαζί με την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ κατατέθηκε και η έκθεση της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον, στην οποία αναφέρεται ότι η διεθνής ομάδα ερευνών με επικεφαλής τον εισαγγελέα Κλιντ Ουίλιαμσον συνεχίζει να ερευνά τους ισχυρισμούς του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο.

“Οι ερευνητικές και επιχειρησιακές δραστηριότητες συνεχίζονται και η συνεργασία με τα δικαστικά όργανα και τα όργανα εφαρμογής του νόμου στην περιοχή και διευρύνεται και εξακολουθεί να είναι γόνιμη” τονίζεται στην έκθεση.

Ο Κλιντ Ουίλιαμσον, σε συνομιλία με τον υπουργό Δικαιοσύνης του Κοσόβου, Χαϊρεντίν Κούτσι, επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος να διεξάγει αμερόληπτη και ανεξάρτητη έρευνα και να φέρει στο φως την αλήθεια για σοβαρές κατηγορίες και ότι η ειδική ομάδα έχει εντολή όχι μόνο να ερευνά, αλλά και να ασκεί διώξεις εναντίον υπεύθυνων για τα εγκλήματα, τονίζει η κ. Άστον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα