Οι υπουργοί Εξωτερικών Ιράν και ΗΠΑ θα μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης

Οι επικεφαλής της ιρανικής και της αμερικανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και Τζον Κέρι θα μετάσχουν στις διμερείς διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στο τέλος της εβδομάδας στη Γενεύη, ανακοίνωσε σήμερα ο ιρανός διαπραγματευτής, υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.

υπουργοί Ζαρίφ και Κέρι θα μετάσχουν την Κυριακή και τη Δευτέρα με τους διαπραγματευτές στις συνομιλίες για τη συνέχισή τους". Οι εργασίες αρχίζουν αύριο, σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών, διευκρίνισε ο Αραγτσί σύμφωνα με

το πρακτορείο ειδήσεων Irna. "Στο τέλος των τετραήμερων διμερών συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και του Ιράν, οι διαβουλεύσεις μπορούν να συνεχιστούν με τη συμμετοχή όλων των μελών της ομάδας 5+1".

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία) και η Γερμανία διαπραγματεύονται μια συμφωνία που να εγγυάται τον αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που "πνίγουν" την οικονομία του Ιράν.

Ο Αραγτσί θα συναντηθεί αύριο και το Σάββατο με την Γουέντι Σέρμαν, τρίτη στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για αυτή τη νέα σειρά διαπραγματεύσεων.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης, που διαμορφώνουν τη βάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Ισλαμικής Δημοκρατίας, θα διεξαχθούν επίσης υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής διπλωματίας και της αναπληρώτριας της επικεφαλής της Χέλγκα Σμιντ, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ζαρίφ, που έχει την υψηλή εποπτεία της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, συναντήθηκε πολλές φορές με τον αμερικανό ομόλογό του, οι τελευταίες ήταν στο Νταβός και στο Μόναχο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, στο περιθώριο διεθνών συνόδων.

Τον Νοέμβριο, έπειτα από μια πρώτη προσωρινή συμφωνία που είχε υπογραφεί ένα χρόνο νωρίτερα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το Ιράν και η ομάδα 5+1 συμφώνησαν να καταλήξουν αρχικά σε μια πολιτική συμφωνία πριν από τις 31 Μαρτίου και στη συνέχεια να τελειοποιήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες για μια συνολική συμφωνία πριν από την 1η Ιουλίου.

Ωστόσο στις αρχές Φεβρουαρίου, ο ανώτερος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλι Χαμενεΐ διαφώνησε με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ζητώντας να υπάρξει μια συμφωνία "σε ένα μόνο στάδιο (που θα περιλαμβάνει) το γενικό πλαίσιο και τις λεπτομέρειες".

Η Ουάσινγκτον εκτιμά όταν θα ήταν ανώφελη η συνέχιση των συνομιλιών μετά τις 31 Μαρτίου χωρίς μια "βασική διατύπωση" ή "το περίγραμμα" μιας συμφωνίας της οποίας τα παραρτήματα θα συμπληρώνονταν στην εναπομείνασα περίοδο προθεσμίας".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα