«Οι υποσχέσεις ΕΕ- ΗΠΑ είναι για κλάματα»

Για το τι οδήγησε στην εξέγερση της πλατείας στην Ουκρανία, τις υποσχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ αλλά και για το οικονομικό μέλλον της χώρας μιλάει στον Αθήνα 9.84 και στην Έλενα Κοντράτροβα, ο Oleg Nοginsky Ουκρανός εμπειρογνώμονας, επιχειρηματίας, πρόεδρος του συλλόγου «Προμηθευτές της Τελωνειακής Ένωσης».

Ερώτηση: Η ΕΕ ανακοίνωσε την ημερομηνία υπογραφής του πολιτικού μέρους τής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στης 21 Μαρτίου. Κατά την
δική σας γνώμη: Αυτή η συμφωνία θα είναι η χρυσή ευκαιρία της Ουκρανίας ή το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ουκρανικής οικονομίας;

Απάντηση: Για την οικονομία της Ουκρανίας αυτό θα είναι μια καταστροφή. Σήμερα ανακοινώθηκε από τον προσωρινό Πρωθυπουργό Arseniy Yatsenyuk ότι η Ουκρανία θα υπογράψει μόνο το πολιτικό μέρος της συμφωνίας με την ΕΕ, αλλά δεν θα υπογράψει το οικονομικό μέρος. Όλη η επιχειρηματική κοινότητα δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό και πώς μπορεί να υπογραφεί μόνο ένα μέρος του κειμένου το οποίο έχει ήδη μονογραφηθεί; Αυτό δεν είναι καθόλου σαφές. Παρόλο αυτά ανακοινώθηκε. Και αν η Συμφωνία της Σύνδεσης με την ΕΕ θα υπογραφεί με την μορφή me την οποία μονογραφήθηκε, δηλαδή με όλες τις παραγράφους, αυτό στην πραγματικότητα, θα είναι ο θάνατος του συνόλου της ουκρανικής οικονομίας .

Ερώτηση: Μετά τα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Κίεβο η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους της οικονομικής στήριξης από την ΕΕ και τις ΗΠΑ;

Απάντηση: Στην αρχική συμφωνία της σύνδεσης, για την οικονομική στήριξη δεν ειπώθηκε ούτε μια λέξη. Και αν κρίνουμε από το γεγονός τι λένε σήμερα οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί θα είναι και πάλι μόνο υποσχέσεις. Αν προηγουμένως είχε ανακοινωθεί ότι μας δίνουν 7 δισ. ευρώ, δύο ώρες αργότερα ήταν επτά δισεκατομμύρια, αλλά για επτά χρόνια, και σε ακόμα δύο ώρες, μας ανακοίνωσαν ότι μόνο μετά τη συμφωνία με το ΔΝΤ. Πριν από αυτό έχουμε υπολογίσει ότι για τη διατήρηση και τη μεταφορά της οικονομίας της Ουκρανίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα , η ουκρανική βιομηχανία χρειάζεται από 15 έως 16 δισ. ευρώ ετησίως, και αυτές υποσχέσεις που μας λένε δεν είναι υποστήριξη, είναι για κλάματα. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να πούμε ότι μας κοροϊδεύουν.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι στην Ουκρανία θα σπεύσει μεγάλη ροή των ξένων επενδυτών; Υπάρχουν όλα τα προαπαιτούμενα;

Απάντηση: Μεγάλη ροή των ξένων επενδυτών στην Ουκρανία σίγουρα δεν περιμένουμε. Για το λόγο ότι κανείς δεν θα χρηματοδοτήσει στην χώρα η οποία βρίσκετε σε πολιτική και σε οικονομική αστάθεια. Στη χώρα, η οποία κινδυνεύει να χάσει το μεγαλύτερο μέρος των αγορών προϊόντων της. Μη ξεχνάμε ότι 40% των εταίρων της Ουκρανίας είναι οι χώρες τις Τελωνειακής Ένωσης. Η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν την πτώχευση. Σύμφωνα με την δήλωση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ: «Το ταμείο είναι άδειο, είναι μηδέν», δηλαδή για τι είδους επενδύσεις μπορούμε να συζητάμε; κανένας λογικός επενδυτής σε τέτοιες συνθήκες δεν θα έρθει.

Ερώτηση: Η Ουκρανία, όπως είπατε και προηγουμένως, είναι «ένα βήμα πριν την πτώχευση». Ποιά μέτρα νομίζετε ότι πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να σώσει τη χώρα;

Απάντηση: Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία δεν είναι «ένα βήμα πριν την πτώχευση», Είναι σε πτώχευση: έχουν ήδη καθυστερήσει τις συντάξεις, τους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Στην Ουκρανία υπάρχει στην πραγματικότητα τεχνική πτώχευση, απλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Η μόνη διέξοδος τώρα είναι: να σταματήσουν οι πολιτικοί να συμμετέχουν σε πολιτικές σκοπιμότητες και να αρχίσουν να ψάχνουν λύσεις και πρώτα απ όλα για την οικονομία. Και ο μόνος τρόπος είναι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλες ενδιαφερόμενες πλευρές και ιδιαίτερα οι χώρες της Τελωνειακής Ένωσης, επειδή είναι ένας από τους κύριους οικονομικούς εταίρους της Ουκρανίας, και να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, και η Ουκρανία να επιστρέψει στις εμπορικές συμφωνίες που ήταν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία δεν αρνείται να συνεχίσει να δανείζει στην χώρα, και το ποσό της πίστωσης που έχει συμφωνηθεί με τη Ρωσία είναι 12 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε ένα χρόνο. Έτσι, αν συγκριθεί με της πρόταση των Ευρωπαίων, η Ρωσία δίνει 10 φορές περισσότερο. Οι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να ασχολούνται με τις εκλογές και με τα λαϊκιστικά - εθνικιστικά συνθήματα, και να αρχίσουν να σκέφτονται πώς θα σωθεί η χώρα και η οικονομία της πάνω απ όλα.

Ερώτηση: Πώς θα σχολιάζατε την πρόταση του Αμερικάνου πολιτικού Zbigniew Brzezinski ότι οι Ουκρανοί ολιγάρχες τώρα πρέπει να «τσοντάρουν» στην Ουκρανία από ένα δισ. ο κάθε ένας για να σωθεί η χώρα;
Απάντηση: Πρώτον, ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ακόμη και αν θα υπολογίσουμε ότι έχουμε 5-6 ολιγάρχες δεν θα βοηθήσει. Δεύτερον, δεν έχω δει κανένα ολιγάρχη που με την θέλησή του χάριζε τα χρήματά του.
Και τρίτον , οι ολιγάρχες ζουν στο εξωτερικό , δεν ζουν στην Ουκρανία . Έτσι, μου φαίνεται αρκετά αστείος ο διορισμός του διοικητή της πόλη Dnepropetrovsk του ολιγάρχη κ. Καλαμόλσκιγ οποίος με «τέτοια μεγάλη χαρά» θα αφήσει το άνετο σπίτι του στις όχθες της λίμνης της Γενεύης; Ας μη γελιόμαστε. Δεν πρόκειται να ζήσει στη Dnepropetrovsk και οι άνθρωποι που δεν ζουν στη χώρα - δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν για το καλό της χώρας.

Ερώτηση: Ο ουκρανικός λαός εξοικειώθηκε με το κείμενο της Συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΕ ;

Απάντηση: Κανείς στην Ουκρανία δεν διάβασε τη συμφωνία σύνδεσης. Σύμφωνα με την κοινωνική έρευνα, η οποία διεξήχθη τον Αύγουστο, το 52% του πληθυσμού πίστευε ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης θα ακυρωθεί η βίζα, ωστόσο για τη βίζα δεν υπάρχει ούτε μια λέξη.

Ερώτηση: Έτσι, ίσως αυτό ήταν το μεγάλο λάθος του Γιανουκόβιτς, οποίος δεν είχε εξηγήσει με απλά λόγια στο λαό της Ουκρανίας τι σημαίνει η υπογραφή της σύμβασης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απάντηση: Στην πραγματικότητα, πάνω από ενάμιση χρόνο ο Γιανουκόβιτς και το επιτελείο του έλεγε πόσο καλά θα ήταν αν υπογράψουμε συμφωνία με την ΕΕ και στην πραγματικότητα δεν το διάβασε καν. Και όταν διάβασε ή μάλλον διαβάσανε κάποιοι άλλοι και είπανε στο Γιανουκόβιτς τι συμβαίνει, στη συνέχεια, αποφασίστηκε να αναστείλει την υπογραφή της συμφωνίας. Αλλά και πάλι , δεν μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν στους πολίτες τα απλά πράγματα. Το αποτέλεσμα ήταν τα τραγικά γεγονότα στα οποία όλοι γίναμε μάρτυρες πριν από λίγες εβδομάδες. Ξέρετε, οι άνθρωποι αισθάνονται εξαπατημένοι : τους υποσχέθηκαν καραμέλα και δεν τους δώσανε.

Ερώτηση: Στις 25 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Ουκρανία , νομίζετε ότι το κόμμα του Γιανουκόβιτς μπορεί να περιμένει την υποστήριξη του λαού;

Απάντηση: Τα μέλη του Κόμμα των Περιφερειών είναι τα πολιτικά πτώματα, είναι ο Τιτανικός που πηγαίνει στον πάτο με τη μουσική της ορχήστρας που παίζει στο κατάστρωμα του. Το πιο πιθανό θα υπάρξουν νέοι παίχτες και νέα πρόσωπα , αλλά όχι το Κόμμα των Περιφερειών .
Keywords
Τυχαία Θέματα